3. aprila 2019

LIKE je obsežna študija o rekreaciji na Kraškem robu s sodelovanjem Zavoda RS za varstvo narave. Kako zmanjšati pritiske na biotsko pestrost območja?

Kraški rob, ki se razteza od italijanske meje pa vse do hrvaške in še dlje, je zadnja leta postal izredno priljubljena izletniška točka za pohodnike, plezalce, jadralne padalce in seveda kolesarje vseh zvrsti, kar seveda s sabo prinese tudi vse pogosteje pojavljajoče se konflikte med prebivalci in obiskovalci.

V ta namen se je rodil čezmejni projekt z imenom LIKE (Living on the Karst Edge – živeti na kraškem robu) pod okriljem čezmejnega projekta INTERREG V-A Slovenija-Hrvaška v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave.

Namen tega projekta je zmanjšanje pritiskov rekreativnih dejavnosti na domače prebivalce in izredno biotsko pestrost, saj zaradi pomanjkanja primerne infrastrukture tak način obiskovanja negativno vpliva na zaščitene vrste in habitatne tipe znotraj cone Natura 2000.

Zelo lep projekt, ki bo prinesel marsikatero rešitev problematike vsesplošnega kolesarjenja na kraškem robu. Čeprav so lokalne enduro steze so izključene iz tega projekta, verjamem, da to je tisti prvi pravi začetni korak, ki bo na dolgi rok omogočal tudi gorskim kolesarjem nemoteno izvajanje aktivnosti.

O projektu na strani ZRSVN

… ali naravnost v študijo v PDF

Podpri graditelje obalne bike scene, doniraj na Trailforks.com
{loadposition inside}

Fotografija Matej Lovrič @lovromtb

Sledite nam