8. novembra 2017

Član ekipe Unior Tools Team od vsega začetka leta 2010, dvakratni državni prvak v spustu in stalnica v svetovnem pokalu, se umika z dirk.

Žiga Pandur, član ekipe Unior Tools Team, dvakratni državni prvak in dolga leta najuspešnejši Slovenec v svetovnem pokalu, je danes objavil, da se umika z dirk v spustu.

Danes 26-letni Žiga, nedvomno najhitrejši dolenjski spustaš vseh časov (prihaja iz Zagorice pri Velikem Gabru), je član Unior Tools Teama postal že prvo leto ekipe, leta 2010 z 18 leti. Že prej je kot mladinec nastopal za KD Rajd, klub, ki je ustanovil Unior Tools Team.


Koliko Slovencev se lahko pohvali, da so dirke svetovnega pokala spremljali iz sedeža vodilnega? Foto Klemen Humar

V dresu UTT je nastopal do danes in bil v letih 2012 in 2013 državni prvak v spustu. Leta 2013 je s 25. mestom v Hafjellu na Norveškem postavil nov najboljši slovenski dosežek v svetovnem pokalu, ki je zdržal do letošnjega preboja Jureta Žabjeka, njegovega naslednika v ekipi.

Žigatovo 24. mesto iz Andore leta 2015 je še vedno najboljši slovenski moški članski dosežek na svetovnih prvenstvih.

Njegovo sezono 2016 je prekinil hud padec v Fort Williamu na Škotskem, ki ga je stal zlomljenih reber in predrtega pljučnega krila. Njegov zadnji nastop je bil na finalu serije Unior Downhill Cup konec septembra v Mariboru, ko je zasedel drugo mesto za Žabjekom.


Žigatova zadnja dirka v svetovnem pokalu, foto Keith Valentine

Žiga je napisal takole (pravzaprav v angleščini, tole je naš prevod):

“Kako čas leti! Živo se spominjam svojih prvih tekmovalnih korakov, kot bi bilo pred le nekaj dnevi. A je tega že kar nekaj let, vsaj desetletje. Po osmih letih tekmovanj na najvišji ravni sem se odločil, da preneham z aktivnim dirkanjem v spustu. Še vedno sem motiviran in čutim strast do gorskega kolesarstva, prav kot ob začetku, a zdaj dajem prednost drugim stvarem in mislim, da je zdaj najboljši trenutek, da obrnem list. V moji karieri je bilo kar nekaj vzponov in padcev, zmag in slabih nastopov, na splošno pa je bilo veliko odličnih in nepozabnih trenutkov, srečal sem veliko enkratnih ljudi, potoval na prekrasne konce sveta, se veliko naučil in se ob vsem odlično imel.

Rad bi se na prvem mestu zahvalil svojim staršem za njihovo brezpogojno podporo, nato pa Tinetu, Gregatu in Roku, ki so me podpirali vse od začetka mojih tekmovalnih dni. Skozi vso kariero sem bil član Unior Tools Teama, tudi od ustanovitve ekipe. V čast in v veselje mi je bilo, da sem bil del tega, ko je ekipa rastla. Hvala tudi pokroviteljem, ki so verjeli vame in me podpirali, pa navijačem, brez vas dirkanje ne bi bilo prav nič zabavno!

To ni slovo, še se bomo videli na kolesih in tudi na dirkah, le da bom na drugi strani traku.”

Objava na strani ekipe Unior Tools

Uvodna fotografija Klemen Humar


Foto Klemen Humar

Sledite nam