1. junija 2019

Spolzka, mokra, blatna, zahtevna. Takšna je bila danes proga v Škotskem višavju. Jure 42., Monika 26., Žak pa 23.

Dirkaški vikend v Škotskem višavju je resnično pester, razmere na progi pa kroji škotsko vreme. Nepredvidljivo in z močnimi nalivi. Drseča in resnično zahtevna proga, poleg tega pa še konkretno dolga, je poskrbela za zanimive kvalifikacije. Pri moških na vrhu Francoza in Britanec, pri dekletih Avstralka, Francozinja in Britanka, pri mladincih pa najbolj suvereno najhitrejši francoski mladinec zadnjega leta. Kako je šlo slovenskem triu, preberi v nadaljevanju.

Moški

Francoz Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate) je bil nahitrejši. Njegov čas pa 4 mnute 34 sekund in 3 desetinke. Najbolj se mu je približal lanski zmagovalec, njegov rojak Amaury Pierron (Commencal Vallnord), ki je zaostal 0,628 sekunde. Štiri sekunde in pol zaostanka si je pridelal Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory DH Team), s tem pa zasedel tretje mesto.

Britanec Reece Willson (Trek Factory Racing DH) je bil četrti, njegov rojak Danny Hart (Madison Saracen Factory Team) je bil peti. Osmoljenec Maribora, kjer se mu ni uspelo uvrstiti v finalno vožnjo, in sedemkrat zmagovalec dirke na Škotskem, Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) se je uvrstil na deveto mesto.

Gee Atherton (Atherton Bikes) je osvojil 14. mesto, Aaron Gwin (Intense Factory Racing) je bil 21, zmagovalec prve letošnje dirke Loic Bruni (Specialized Gravity) je do tretjega merjenja držal stik s prvo trojico, nato pa padel in s 37 sekundami zaostanka zasedel 110. mesto.

Unior/Devinci Factory Racing

Jure Žabjek je s 15,779 sekunde zaostanka za zmagovalcem osvojil 42. mesto, Američan Dakotah Norton pa je bil zopet odličen in je končal na 13. mestu. Njegov zaostanek 8,880 sekunde. Vožnja Kanadčana Kirka McDowalla je zadostovala za 46. mesto, zaostanek pa še pol sekunde višji kot pri Žabjeku.

Ženske

V odsotnosti včeraj poškodovane zmagovalke Maribora in lanske dirke na Škotskem Britanke Tahnee Seagrave, si je prvo mesto na kvalifikacijah priborila Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR). Štoparica se je ustavila pri petih minutah 18 sekundah in 182 tisočinkah. Najbolj se ji je približala Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), ki je zaostala 4,4 sekunde. Britanka Rachel Atherton (Atherton Bikes) je končala na tretjem mestu, njen zaostanek pa že 10,6 sekunde.

Monika Hrastnik (Dorval AM) je po odličnem prvem delu in prvem vmestnem času, kjer je zaostajala le dobri dve sekundi, naredila napako in na koncu končala na 26. mestu. Monika je med zaščitenimi tekmovalci in jutri jo boš lahko gledal v finalu.

Mladinci

Kot v Mariboru, si je tudi v Škotskem višavju na kvalifikacijah najboljši čas zagotovil Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord). Njegov čas 4 minute, 50 sekund in 4 desetinke. Na drugem mestu se mu je najbolj približal Avstralec Luke Meier-Smith, ki je zaostal 2,4 sekunde. Tretji je bil Britanec Luke Mumford. Zaostal je 3 sekunde. Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) je osvojil 23. mesto, njegov zaostanek pa 17,6 sekunde.

Mladinke

Prvo mesto bo med mladinkami po vsej verjetnosti skozi celo sezono rezervirano za Valentino Höll (Sram TLD Racing). Z naskokom najhitrejša je bila tudi danes. 5 minut 36 sekiund in dobri dve desetinki. Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes) je za Avstrijko zaostala dve stotinki manj kot 16 sekund. Tretja je bila Američanka Anna Newkirk (Sram Young Guns Racing), zaostala je pa 21,6 sekunde.

Vrstni redi na uci.org 

Na naslovni fotografiji Jure Žabjek, foto Klemen Humar

Preberi / oglej si še
Ft. William: Mokro in drseče z Geejem
Po progi v Fort Williamu z Wynom

Sledite nam