xc kamnik
Freestyle gradimo skupaj
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
6. julija 2021

Kako so tekmovali Maks Majnik, Joža Matjaž Šerkezi in Maruša Tereza Šerkezi. Razmišljanja in razodetja. Evropsko prvenstvo mladih v gorskem kolesarjenju v Pili.

Objavljamo prispevek, ki nam ga je poslal Matjaž Šerkezi. V njem je zbral podatke in razmišljanja o nastopih svojih mladih varovancev v zadnjem mesecu dni. Lahko ga berete kot zbirko uvrstitev, lahko pa kot razmišljanje o izzivih za mlade športnike v nežnih letih. Če bi bilo le prvo, je manj verjetno, da bi prispevek objavili. Urednik

Kolesarji dirke po Franciji imajo za sabo prvi teden preizkušnje. Lahko bi rekel, da v športu ni pravice. Že prvi teden so zaznamovali številni padci in poškodbe, ki so našega borca Primoža Rogliča izločili iz dirke. Pa vendar, gremo naprej. V športu je tako, da je več padcev kot lovorjevih vencev na glavi. A takrat ko so, odtehtajo ves trud in rane; na telesu in v srcu.

Za naše mlade kolesarje pa so se začele zaslužene počitnice; kratke, a sladke. In preden ponovno nataknejo kolesarske čevlje, je čas za analize, kaj smo delali dobro in kje napake.

Gabrje

Pred cestno dirko Pokal Sandija Papeža

6. junija je v Gabrjah potekala cestna dirka za Pokal Sandija Papeža, ki je štela za državno prvenstvo. Med dečki (U-13) je Maks Majnik (Pogi Team Generali) zasedel 2. mesto, Joža Matjaž Šerkezi (Pogi Team Generali) pa 9. m. Isti čas je Maruša Tereza nastopila na tekmi v avstrijskem Statteggu, kjer je stala na stopničkah kot tretja skupaj z Avstrijkama Antonio in Magdaleno Grangl, s katerima si ves čas prijateljsko dihajo za vrat.

Komenda

18. junija smo se z Maksom in Jožem udeležili 3. pokala Tadeja Pogačarja in VN Plastike Virant v industrijski coni v Komendi. Odlično organizirana tekma. Predvsem hitra. Na progi je bilo kar nekaj padcev, ki so posledica trenutka dekoncentracije ali napačno izpeljanega ovinka. Maks je tekmo odlično izpeljal, premagal svojega največjega konkurenta Maja Bohaka (Perutnina Ptuj) in zasedel 1. mesto med 48. tekmovalci v kategoriji Dečki C (U-13). Joža se je ves čas dobro držal v glavnini in na cilj prišel kot deseti. S tem smo odlično izkoristili dve cestni tekmi za trening hitrosti, vožnje v skupini, dinamike in gradnje taktike.

Samobor

20. junija je sledila tekma XCO v hrvaškem Samoboru. Proga v Samoborju je znana po strmih spustih, odprtih ovinkih (t.i. off-camberjih), ki te ves čas vlečejo ven, in da je stvar še težja, je podlaga peščena in vsaka napačna obremenitev kolesa pomeni padec. Praktično celo obdobje ogromno delamo na tehniki, zato me ta del ni skrbel. Strah ima pač velike oči. Maks in Joža (U-13 M) sta celotno tekmo odpeljala zadovoljivo. Joža je ciljno črto prevozil kot peti, z zaostankom 1:09 za prvo uvrščenim Maksom. V kategoriji U-13 M je tekmovalo 30 fantov.

Tekme v Samoboru se je udeležila tudi Maruša Tereza Šerkezi (U15 W, BTC City Ljubljana Scott, trener Simon Erjavec), ki je v konkurenci desetih deklet zasedla 1. mesto.

Kamnik

Takoj naslednjo nedeljo, 27. junija, je v Kamniku potekalo državno prvenstvo v XCO. Kamniška proga je zanimiva, saj ima številne skrite pasti, ki zahtevajo dobro tehniko, dolgi klanci pa zahtevajo dobro fizično pripravo.

Med dekleti U15 W je Maruša zasedla 2. mesto z zaostankom 42 s pred prvo uvrščeno Meto Tancik (Energijateam.com). Tretja je bila Eva Terpin (MBK Črni Vrh) z zaostankom 2:54 (9 uvrščenih deklet).

Maks je postal državni prvak, s 6 sekundami prednosti pred Lenartom Dejakom (MTB Trail Center Kočevje). Joža je po odličnem štartu na ključnem spustu naredil dvakrat enako napako, zaradi katere se mu je snela veriga in ga stala morebitne dobre uvrstitve. In ker je “lovec skoraj ustrelil zajca”, je tako končal na 7. mestu od 26. uvrščenih. Vsaka šola nekaj stane in ta je, da je dobro, če med treningom poslušaš trenerja.

… in Pila!

Takoj po DP v Kamniku smo se odpeljali v dolino Aoste, kjer je v Pili bilo Evropsko prvenstvo za mlade gorske kolesarje in na katerega je bila prijavljena Maruša. Da se ga udeležimo, je bilo v načrtu že dlje časa, predvsem z namenom, da Maruša spozna tekmovanja na višji ravni in predvsem zaradi konkurence. V Sloveniji je med dekleti malo tekmovalk, še manj je tistih, ki si bi bile med sabo konkurenčne. Tako dobi človek občutek, da je prvi petelin na vasi, a ko pogleda čez ograjo, vidi, da je le majhen petelinček. Vsaj sam se bi tako počutil, če bi kot edini uvrščeni stal na najvišji stopnički in se kitil s perjem prvaka. Marušin trener Simon Erjavec jo je čez celotno obdobje zdravo usmerjal. Predvsem mi je všeč, ker razume kritično obdobje deklet v času pubertete in burne spremembe na telesu in temu primerno prilagaja treninge, predvsem pa zagovarja trening kot “tek na dolge proge”, kjer so rezultati vidni v zadnjih kilometrih. Vse kar je prej, v večini primerov pomeni poškodbe, zaostajanje menstruacije in težave v odraščanju. S tem namenom smo tudi prijazno zavrnili priznanje športnikom občine Kamnik za leto 2020, saj menimo, da bo za to še čas in da prevelika pozornost otroku zgolj škodi kot koristi.

Maruša Tereza Šerkezi
Tekma na čas v Pili

V torek, 29.6. je potekala tekma na čas, ki je bila izbirna za udeležbo na eliminatorju. 32 deklet in 64 fantov je dobilo to priložnost. Maruša Tereza je dosegla 22. čas od 91 uvrščenih deklet za zaostankom 8,85 sekunde.

V sredo 30. 6. je potekala štafeta. Maruša je tekmovala še skupaj s Hano Gnezda in Filipom Boškinom (oba MBK Črni Vrh). Od 65 trojk so zasedli 31. mesto in si postavili dobro izhodišče za štartne pozicije v petkovem krosu.

Zanimiv je bil eliminator, ki je posebna hitra disciplina (kot tek na 400 m) z izločanjem. Skupaj štartajo štirje tekmovalci, prva dva napredujeta naprej, druga dva sta izločena. Ker tovrstnih tekem v Sloveniji ni, kar je velika škoda, so naši tekmovalci izpadli že v prvem krogu. Vsekakor je težko biti šprinter in dolgoprogaš v enem. So pa bile nekoč tekme v eliminatorju dobrodošla popestritev mestnega utripa v Kamniku v organizaciji Kolesarskega društva Calcit in dobrodošel izziv za tekmovalce.

V petek 2.6. je sledila tekma v disciplini XCO, ki je bila glavni adut vseh Slovencev. Maruša Tereza je tekmovala z dekleti, starimi 14 let. Po odličnem štartu se je prvi krog vozila kot peta, drugi ciljni krog nekaj izgubila in tekmo končala na odličnem 8. mestu (z zaostankom 2:39 za prvo Pauline Weigelt – KTM YOUNGSTERS BAYERN 2) med 51 tekmovalkami iz Evrope. Proga v Pili je zahtevna, s številnimi skoki, dropi, klanci, polna korenin in skal, ki ne dopuščajo napake. V primerjavi s tekmami v Sloveniji je nivo vsaj enkrat višji in praktično vsak obvoz težkega dela je tehnično zahtevnejši kot na dirkah v Sloveniji.

Več o nastopih drugih naših: EP mladi Pila: Ko se mladi prvič spopadejo v res močni konkurenci

… in v poročilih na strani Kolesarske zveze Slovenije.

Tako smo se iz Pile vrnili polni vtisov in novih izkušenj, ki jih bomo lahko s pridom izkoristili v bodoče. In predvsem s poudarkom na fair playu in veliki skrbi, da otroke pripeljemo zdravo in varno čez obdobje zgodnje in srednje adolescence. Lahko je kupiti najboljša kolesa, z najboljšimi komponentami, lahko bi šli na višinske priprave, izkoristili adaptacijo na višino v Sloveniji … Toda, kaj še potem ostane velikim?! In na koncu koncev je vse te naše mlade športnike lepo pogledati, ko smuknejo iz tekmovalnih dresov, sedijo skupaj na travi, z nasmehi na obrazi in tiščijo glave skupaj.

Mali Tour

Med 2. in 4. julijem se je Maks udeležil tridnevne cestne dirke Kids tour of Slovenija v organizaciji KK Adria Mobil. Prvo etapo je zaključil kot peti. Drugi dve pa zmagal in končal tekmovanje skupno kot četrti in kot najboljši šprinter v svoji kategoriji. Na dirki je sodelovalo 31 ekip iz 8. držav. V Maksovi kategoriji (U-13 M) pa je bilo uvrščenih 68 fantov.

… pod črto. Izkoristimo kratke počitnice in potem pogumno naprej. Zabava je na vidiku.

Besedilo Matjaž Šerkezi, fotografije Jure Majnik in Matjaž Šerkezi

Naslovna fotografije je z XC Kamnik

Preberi še

EP mladi Pila: Ko se mladi prvič spopadejo v res močni konkurenci

Casio G-Shock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Ride Loose Riders
Sledite nam