5. julija 2017

Raziskali smo traso prihajajočega Ziener MTB maratona, ki bo v prihodnosti potekal v sklopu Soča Outdoor Festivala.

Odvrtelo se je kolesje še enega Soča Outdoor Festivala. Pa se niso vrtela le kolesa, ampak so ga množično pretekle tudi mnoge noge ter namočili SUPi. Tiste moče z neba je bilo minuli vikend le za vzorec, le o razmočenih grlih se še ne govori.

Glavnina športnega dogajanja je bila posvečena sobotnim tekom – skoraj tisoč jih je preteklo 45 kilometrsko Ego, otroško Tolminček in vse ostale razdalje.

Gorskim kolesarjem tokrat niso pripravili tekmovalnega maratona. Po pripetljajih v prejšnjih letih in v snovanju idej za bodoče festivale so v nedeljo organizirali vodeno MTB turo Ziener iz Bovca v Kobarid.

Gremo na furo, tudi Peter je zraven

Ker je bila tura enosmerna, so organizatorji poskrbeli za jutranji prevoz v Bovec. Štirje vodniki smo vodili 21 udeležencev večinoma po trasi slovenske turnokolesarske poti (STKP) skozi dolino Soče. Tura naj bi bila dolga 58 kilometrov in imela za 1900 m vzponov. Čeprav smo jih začeli nabirati že takoj za Čezsočo, se povzpeli v Magozd, mimo slapu Kozjek spustili nazaj k Soči, skozi vasi Vrsno in Krn priplezali na planino Kuhinja in za Pretovčem, na planini Medrja, dosegli najvišjo točko 1195 metrov nad morjem, jih je po spustu mimo Javorce in ponovnega snidenja s Sočo do te številke manjkalo še 350. Kilometri so se ujemali.

Tistih nekaj višincev na koncu ni pogrešal nihče. Ne tekmovalci s pobritimi nogami, ne tisti, ki so na svojih gorskih kolesih imeli palčke za podpiranje kolesa (saj veste, kaj mislim).

Tudi slavni Peter Immich je bil zadovoljen s turo. Ker je prav on so-avtor prvega gorskokolesarskega vodnika (v nemščini) po Posočju, bi jo pravzaprav lahko tudi vodil. Vreme, ki se je stalno nekaj kujalo, je zdržalo. Kolesa tudi, le dve zračnici sta potrebovali pomoč. Nam pa je pomoč v obliki okrepčila v Vrsnem pripravil Peter Dakskobler, ki že vsa leta bdi nad organizacijo in izvedbo prireditve.

{loadposition inside}

Obeti za prihodnost

Prevožena trasa je lepa in obeta veliko. Ni prezahtevna in jo zmore vsak izkušen gorski kolesar. Vseeno ima mesta, ki jih bodo najboljši prevozili, ostali pa prehodili. Nima nevarnih odsekov, kar je pomembno tako za kolesarje, kot za označevalce proge. Verjetno bo že naslednje leto vključena v tekmovalni maraton.

A misli organizatorjev Soča Outdoor Festivala gredo še naprej. Razmišljajo o etapni gorskokolesarski dirki, ki bi zajela celoten krog STKP v Julijcih. Ideja je veličastna, a do uresničitve dirke po mejah in skozi Triglavski narodni park jih čaka še dolga pot, ki pa ni nemogoča.

Morda bo kdo od udeležencev ali ponavljalcev Ziener MTB ture dejal, da je v Posočju polno lepših tras in poti. Res je. A pomisli naj, da se on po njih večinoma vozi nelegalno. Za organizacijo prireditve pa je potreben žig upravne enote, ki ga za najlepše poti prav gotovo ne bo pritisnila.

Fotogalerijo z naše legalne poti lahko najdeš na mahmtb.com

Naslovna fotografija Matej Hartman

Sledite nam