27. marca 2023

V nedeljo je v Vrtojbi potekala mednarodna dirka kategorije UCI C1, ki je tudi prva dirka v pokalu SloXcup. Zmagi med elito v Italijo in Ukrajino.

Odlično izvedena dirka in optimalen termin vsako leto na startno črto privabita elitno tujo konkurenco, v kateri je že peto leto nepremagljiv Italijan Nadir Colledani. V ženski konkurenci je bila najmočnejša lani druga Ukrajinka Jana Belomojna, stopničke pa sta dopolnili Tanja Žakelj na drugem in Vita Movrin na tretjem mestu. Najboljši Slovenec Rok Naglič je osvojil 10. mesto.

xco vrtojba

Po sobotnem dežju so tekmovalce pričakali dobre vremenske razmere za dirko, na kateri se je pomerilo 351 tekmovalcev. Organizator Deš Fleš je za kategorije UCI poskrbel za nekoliko zahtevnejšo progo, saj je krogu dodal razgiban prvi del z dodanim vzponom in tehničnim spustom, v zaključku kroga pa za povečano in s tem atraktivnejšo skakalnico. Mlajše kategorije do 13 let so se pomerile tudi na spretnostnem poligonu, ki bo letos izveden na večini dirk. Ta je tudi nekoliko premešal končne rezultate.

Moški: Italijanska trojica razred zase

nadir colledani, vrtojba
Nadir Colledani, petič

Na zadnji dirki dneva so se pomerili člani elite, za njimi so šli na progo še starejši mladinci. Uvodni krog je najhitreje odpeljal Italijan Daniele Braidot (C.S. Carabinieri), sledila sta mu brat Luca ter Nadir Colledani (oba Santa Cruz – RockShox Pro Team). Ta je v nadaljevanju prevzel vodstvo in ga uspel zadržati do cilja. S trenutno formo je zadovoljen, po zmagi pa je povedal:

“Danes je bila težka dirka, saj sta bila za menoj Luca in Daniele ter še nekaj močnih kolesarjev, ki so naredili dirko zahtevno. Sem pa jo odvozil v svojem ritmu in tudi v zaključku sem bil najmočnejši. Na dirko pridem rad, saj je blizu Italije, poleg tega je odlična priprava za dirke svetovnega pokala. Poznam organizatorje, Mitjo /Černeta/, vedno je veliko navijačev, zato se nedvomno vidimo prihodnje leto.”

Za trojico je v cilj prišel dvakratni novozelandski državni prvak in najhitrejši v kategoriji U23, 19-letni Ethan Rose (Team Talley’s – Kiwi MTB Collective).

xco vrtojba
Člani so na prvem vzponu videti kar mirni, Naglič v ospredju (slabo vidna št. 5)

Tudi Rok Naglič (Calcit Bike Team) je z izidom na dirki zadovoljen. Za zmagovalcem je zaostal 3 minute in 51 sekund.

“Konkurenca je vsako leto močnejša in številčnejša, tako da če želiš biti med top 10, moraš imeti kar dober dan. Vsi vemo, da je Luca Braidot lani zmagoval tudi svetovne pokale, manjši zaostanek od 4 minut zame pomeni dober dan. Vem pa, da če bom nadaljeval v takšnem ritmu, bo slej ali prej tudi kakšen podium. Proga je bila vrhunsko pripravljena in na srečo brez dežja, da se ni ponovilo lansko Kočevje.”

V kategoriji U23 je bil najboljši Slovenec Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) na 10. mestu, mesto za njim se je uvrstil Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team).

Ženske: Belomojna tokrat močnejša

V elite ženski konkurenci je bila letos najmočnejša Ukrajinka Jana Belomojna (KMC MTB Racing Team). Drugo mesto je osvojila lanska zmagovalka Tanja Žakelj, ki letos dirka v dresu češke ekipe Gapp System-Kolofix. Z dosedanjo formo je zadovoljna, o dirki pa je povedala:

“Danes je bila v redu dirka, kmalu smo se z Jano in Vito odlepile. Jana je bila najmočnejša, z Vito sva se borili, nato sem jaz imela več moči in sem se v predzadnjem krogu na makadamu odpeljala v svojem tempu naprej.”

vita movrin, tanja žakelj
Vita in Tanja na “river gapu”

Vita Movrin je prav tako zamenjala barve ekipe, v novi ekipi Trinx Factory se odlično počuti, zadovoljna je tudi z opremo in novim kolesom. In kaj meni o spremenjeni trasi?

“Današnja dirka je bila super. Novo progo sem preskusila prejšnji vikend in mi je zelo všeč. Organizatorji so s tem, ko so razbili dolg štartni klanec, popestrili progo. Prav tako so povečali zadnji skok, ki je odlična atrakcija tudi za gledalce.”

Mladinci: Pahor neulovljiv

Žan Pahor (Energijateam.com) se je med starejšimi mladinci že v prvem krogu odpeljal konkurentom. V cilj je prišel minuto in 19 sekund pred Čehom Ondřejem Horákom (Jaroslav Kulhavy Cycling Team). Iz kroga v krog je bil boljši Blaž Kavčič (KK Završnica), ki je dirko zaključil na tretjem mestu.

Med mlajšimi mladinci se je v prvih treh krogih bil boj med Luko Maksimovićem (Energijateam.com) in Gašperjem Štajnerjem (Adria Mobil), v zadnjem krogu pa je moral slednji priznati premoč energetika.

Med starejšimi mladinkami je zmagala Novozelandka Maria Laurie (Team Talley’s – Kiwi MTB Collective), edina Slovenka je bila povratnica po daljši odsotnosti Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana) na 4. mestu.

Med mlajšimi mladinkami je bila nepremagljiva njena klubska kolegica Maruša Tereza Šerkezi, z 59. sekundami zaostanka ji je sledila Meta Tancik (Misser Junior Team).

Pestro je bilo tudi med amaterskimi in veteranskimi kategorijami, ki so imele po novi časovnici svoj start. Po startu iz ozadja je vse veterane prehitel Daniel Pozzecco (ASD Flamme Rouge), najhitrejši iz veteranskih kategorij je bil Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team).

boštjan hribovšek
Veteranska ni lahka – Boštjan Hribovšek

Vrstni redi

Druga dirka serije SloXcup bo kratki kros 6. maja v Idriji.

Fotogalerija na prijavim.se

www.sloxcup.si

Na naslovni fotografiji Belomojna, Žakelj in Movrin. Vse fotografije prijavim.se.

Preberi še

Mednarodne dirkaške: Epic, Crankworx, Rakalj …

Sledite nam