Mednarodne dirkaške
27. marca 2023

Dirke na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji, Avstriji, Švici, Franciji, Južni Afriki, na Novi Zelandiji in v Mehiki.

Vzdržljivost

Foto Cape Epic

3. XCM Rakalj

Granfondo v Istri v organizaciji BK-CC AXA tudi v znamenju Slovencev, saj je na najdaljši, 61 kilometrov dolgi trasi, absolutno zmago osvojil Žiga Grošelj (Izvir Vipava), tudi zmagovalec kategorije master od 30 do vključno 39 let. Drugo mesto je osvojil zmagovalec kategorije 19 do 29 let Blaž Dragar (Energijateam.com), tretje pa Hrvat Martin Legović (Kamen Pazin Team). Na krajši, 35 kilometrov dolgi trasi, je bil najhitrejši Aleksandar Mataruga (BK Novigrad). Med ženskami je najdaljšo traso najhitreje prevozila Lara Kocjancic (ASD Flamme Rouge), na krajši pa je bila najbolj prepričljiva Matea Močibob (BK Poreč). Vsi vrstni redi na myraceresult.com.

XCM Rakalj v videu Denisa Terlevića

XCM Rakalj na facebooku.

31. Kamptal Trophy

V Avstriji je bila na isti dan kot dirka v Vrtojbi tudi v Langenloisu dirka v olimpijskem krosu razreda C1. V močni moški kategoriji je slavil Belgijec Jens Schuermans (Giant Factory Off-Road Team XC) pred Čehom Ondrejem Cinkom (Primaflor Mondraker Genuins Racing Team) in Poljakom Bartlomiejem Wawakom (KTM Factory MTB Team). Pri ženskah je bila najhitrejša domačinka Laura Stigger (Specialized Factory Racing), druga je bila Poljakinja Aleksandra Podgorska in tretja klubska sotekmovalka Tanje Žakelj Jitka Čabelicka (Gapp System – Kolofix MTB Racing Team). Vrstni redi.

XC vikend v Srbiji

V Srbiji se je z dirkama 1. kategorije UCI začela serija dirk v krosu z imenom Serbia Epic Series. Na sobotni sta zmagovalca postala Slovak Martin Haring in Italijanka Eva Lechner (Trinx Factory Racing). Na nedeljski dirki je slavil v soboto drugouvrščeni Irec Christopher Dawson, pri ženskah je na najvišjo stopničko zopet stopila Eva Lechner. Vrstni redi 25. marec, vrstni redi 26. marec. XC Andrevlje na facebooku in na spletu.

Memorial Bruno Alverà International XCO 2023

Dirka razreda C2 v Trentu pri naših zahodnih sosedih na isti dan kot XCO Vrtojba, zmagovalca pa Italijana Filippo Fontana (CS Carabinieri – Cicli Olympia Vittoria) in Chiara Teocchi (KTM Protek Elettrosystem). Na xcodata.com.

MTB French Cup powered by SKF

Tudi v Franciji je bilo ta vikend pestro. Na sporedu pa dirki v eliminatorju in olimpijskem krosu. Eliminator sta osvojila Titouan Perrin Ganier in Coline Clauzure, v krosu kategorije hors pa so na vrhu pristali Francoz Jordan Sarrou (Team BMC), Novozelandec Sam Gaze (Alpecin – Deceuninck) in Francoz Thomas Griot (Canyon CLLCTV). Pri ženskah je zmagala domačinka Loana Lecomte (Canyon CLLCTV), druga je bila Nizozemka Anne Tauber (Orbea Factory Team), tretje mesto je pripadlo Američanki Savilli Blunk (Rockrider Racing). Vrstni redi na mtbdata.com.

Ökk Bike Revolution Tamaro Trophy

Tudi v Švici dirka razreda C1 in lovljenje prepotrebnih točk UCI za prihajajoče olimpijske igre v Parizu. Pri moških so prva tri mesta osvojili domači tekmovalci, na najvišjo stopničko pa je stopil Mathias Flückiger (Thömus M), za njim sta sta se zvrstila njegov klubski sotekmovalec Vital Albin in Luca Luca Schätti (Bike Team Solothurn). Ženska dirka je pripadla Italijanki Martini Berta (Santa Cruz RockShox Pro Team). Drugo in tretje mesto sta osvojili Švicarki Sina Frei (Specialized Factory Racing) in Nicole Koller (Ghost Factory Racing). bike-revolution.ch.

ABSA Cape Epic

Še ena ponovitev največje etapne gorskokolesarske dirke je za nami. Tokrat se je skoraj pol etap odvilo v dežju in v blatu. Dirka je bila zaradi tega še nekoliko težja in je svoj davek terjala tudi med tekmovalci. Sedem etap in prolog sta v moški elitni kategoriji najhitreje prevozila Južnoafričan Matthew Beers in Američan Christopher Blevins (Toyota – Specialized – NinetyOne). Za celotno dirko sta potrebovala 26 ur, 17 minut in 4 sekunde. Pri ženskah sta skupno zmago s časom 33 ur, 11 minut in 37 sekund osvojili Kim le Court iz Mavricija in Namibijka Vera Looser (Efficient Infinity Insure). Vse o dirki ABSA Cape Epic najdeš na epic-series.com.

Povzetek zadnje etape ABSA Cape Epic

Posnetke vseh etap in video novičke z dirke so na voljo na kanalu youtube Epic Series.

Gravitacija

Foto Graeme Murray / Red Bull Content Pool

Crankworx Rotorua

Na Novi Zelandiji konec prvega letošnjega festivala Crankworx World Tour. Po spustu, ki je bil na sporedu pred tednom dni, so se v zadnjih petih dnevih pomerili še v disciplinah slopestyle, pumptrack, paralelni slalom in speed & style.

V slopestylu je slavil Emil Johansson, ki je za le 0,25 točke prehitel drugouvrščenega Dawida Godzieka (93,75 proti 93,50 točk), tretje mesto je osvojil Tom Isted (88 točk).

Speed & style je osvojil Avstralec Mike Ross, drugi je bil Britanec Kade Edwards, tretji pa Francoz Tomas Lamoine. V ženski kategoriji je bila najitrejša Novozelandka Robin Goomes, drugo mesto je pripadlo Avstralki Caroline Buchanan, tretje pa Britanki Marthi Gill.

Paralelni slalom je v velikem finalu v moški kategoriji pripadel Avstralcu Jacksonu Frewu, ki je izločil Novozelandca Tuhoto-Arikija Peneja, pri ženskah je bila Avstralka Harriet Burbidge-Smith spretnejša od Marthe Gill.

Pumptrack. Najhitreje je s svojim Mondrakerjem progo “potlačil” Tuhoto-Ariki Pene. Pri damah je bila najmočnejša Caroline Buchanan.

Vse vrstne rede najdeš na crankworx.com. Naslednji festival bo na sporedu med 17. in 21. majem, gostili ga bodo v avstralskem Cairnsu.

Emil Johansson in njegova deseta zmaga na Crankworxu v disciplini slopestyle

Tuhoto-Ariki Pene zaradi padca v drugi vožnji zmago prepusti Jacksonu Frewu

Guanajuato Cerro Abajo Urban DH

Tretji v letošnji seriji uličnih spustov je bil v Guanajuatu v Mehiki, na morda najtežji tovrstni progi na svetu. Napete in dokaj izenačene vožnje je na koncu zasenčila premočna zmaga drugouvrščenega s kvalifikacij, Kolumbijca Camila Sáncheza, ki je za več kot dve sekundi prehitel Kanadčana Jacksona Goldstona, tretji je bil Čilenec Felipe Agurto. Reportaža na redbull.com, posnetek celotne preizkušnje najdeš na kanalu youtube.

Naslovna fotografija Alfred Jürgen Westermeyer / Red Bull Content Pool

Preberi še

Mednarodne dirkaške

Sledite nam