14. avgusta 2011

Na šestem krosu svetovnega pokala na Češkem blizu najboljših le Blaža Klemenčič, z eksperimentom s polno vzmetenim kolesom na 16. mestu. Žakljeva in Homovčeva razočarani na 34. in 40.

Na šesti dirki v olimpijskem krosu za svetovni pokal v Novem Mestu na Češkem Slovenke niso dosegle ta visokih uvrstitev, kot so morda napovedovale njihove uvrstitve izpred tedna dni na evropskem prvenstvu. Blaža Klemenčič se še lahko sprijazni s 16. mestom in sedemminutnim zaostankom za zmagovalko, Kanadčanko Catharine Pendrel. Tanji Žakelj in Nini Homovec pa s 34. in 40. mestom ostaja le vprašaj nad glavo in upanje, da bo prihodnji teden na finalu svetovnega pokala v Italiji bolje.

Medtem ko kolesarki ekipe Orbea Geax ne vesta, zakaj sta tokrat zaostali za svojimi pričakovanji (Tanja še dosti bolj kot Nina), pa ima Blaža zelo natančen odgovor na vprašanje “Zakaj?”

“Odločila sem se, da si želim preskusiti polnovzmeteno kolo, če bi morda prišlo v poštev za svetovno prvenstvo v Champeryju,” pravi Blaža. “Ves teden sem trenirala na njem, na progi je tudi veliko korenin, a naposled ni bilo uspešno. Kolo je pretežko in čeprav sem bila zelo hitra na spustih in ravnini, sem na njem preveč izgubljala v vzponih.”

“Žrtvovali smo dirko, a zdaj smo si vsaj na čistem glede polno vzmetenega kolesa,” doda vodja ekipe Felt Ötztal X-Bionic Robert Pintarič. Na enakem kolesu je nastopila tudi njihova Nemka Adelheid Morath in bila 30. Morathova je še nekaj kilogramov lažja od Blaže in približno kilogram dodatne teže na kolesu je za njiju veliko večje breme kot za težje in močnejše moške.

Takole pa drugi dve Slovenki

Tanja: “Zanič je šlo, brez posebnega razloga. Od štarta sem se še borila, potem pa je šlo vsak krog mimo mene preveč tekmovalk. Preprosto nisem imela pravih nog. Na treningu se na progi najprej nisem znašla, Nina je bila hitrejša, potem pa sem jo nekako naštudirala. A med dirko nisem prišla v pravi ritem, tudi tehnično sem šla slabo. Morda so to posledice evropskega prvenstva, ne vem …”

Nina: “Ni bil moj dan. Posebnih težav nisem imela, razen nekaj padcev verige. Proga je bila v redu, na njej sem uživala, a nisem se mogla boriti. Morda se je malo poznal petkov nastop na šprintu, a toliko gotovo ne.”

Priložnost za popravni izpit, zadnja pred bojem za mavrične majice, bo že čez teden dni na finalu svetovnega pokala v Val di Sole v Italiji.

Vrstni red

ženske elite
1. Catharine Pendrel (Kan, Luna) 1;45:23
2. Julie Bresset (Fra, BH Suntour) +0:59
3. Irina Kalentjeva (Rus, Topeak Ergon) +1:49
4. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Nor, Multivan Merida) +2:07
5. Eva Lechner (Ita, Colnago Sudtirol) +2:27

16. Blaža Klemenčič (Slo, Felt Ötztal X-Bionic) +7:07
34. Tanja Žakelj (Slo, Orbea Geax) +12:07
40. Nina Homovec (Slo, Orbea Geax) -1 krog
62 uvrščenih

moški elite
1. Jaroslav Kulhavy (Češ, Specialized) 1;41:52
2. Nino Schurter (Švi, Scott Swisspower) +0:45
3. Julien Absalon (Fra, Orbea) +0:54
4. Jose Hermida (Špa, Multivan Merida) +1:23
5. Sergio Mantecon (Špa, Wildwolf Trek) +1:51

Razvrstitev krosa za svetovni pokal, 6/7

ženske elite
1. Bresset 1310
2. Pendrel 1170
3. Kalentjeva 740

18. Klemenčič 416
19. Žakelj 415
34. Homovec 232

moški elite
1. Kulhavy 1360
2. Schurter 1070
3. Absalon 810

Sv. pokal na strani UCI
www.mtbworldcup.cz

Sledite nam