Pumpaj Slovenija Vrhnika
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
24. septembra 2015

Na mariborski postaji Dirt Slo pokala na vrhu domačina Fekonja (BMX) in Jeler (MTB), z naj triki Fučka in še enkrat JJ.

S sobotnega tekmovanja Dirt Slo pokala v Mariboru poroča graditelj, prireditelj, udeleženec … en in edini Marko Draguljić – Kardelj:

In leto je naokrog, jaz pa spet v izzivu, kako opisati sobotno popoldne na BMX progi v Mariboru. Da je bilo pestro dogajanje, super vreme, odlična publika ter nori triki nima smisla izpostavljati, saj je to nekako že stalnica v “totem našem Mariboru”. Tekmovalce, ki so poleg vrle ekipe lopatarjev to omogočili, pa je vseeno potrebno predstaviti ter pohvaliti.

Letošnja izvedba Den Devils dirt jump contesta je bila nekako posebna iz več razlogov. Letos je namreč 10. obletnica prvega dirt tekmovanja v Mariboru, po prav toliko letih pa smo spet sodelovali z BMX race tekmovanjem, ki ga je istega dne na sosednji progi priredil klub BSX. Prvič pa smo sodelovali tudi v Dirt Slo pokalu, kjer smo sicer ogromno pripomogli pri pripravi tekmovanj v ostalih parkih, je pa tudi naše tekmovanje štelo za točke pokala.

Od tekmovanja smo pričakovali veliko. Vreme nam je obračalo hrbet do zadnjega, v soboto pa se je vendarle odločilo stopiti na stran organizatorjev in tekmovalcev, saj so oblaki, ki so varovali gledalce pred močnimi žarki, uspeli umiriti tudi veter, kar pa je ključnega pomena za izvajanje trikov, sploh na večjih skakalnicah. Podlaga za čudovit dan je bila torej ustvarjena.

Dopoldan so se BMX racerji na sosednji progi potegovali za naslov državnega prvaka, ko pa so ti bili znani, so pozornost nase preusmerili najmlajši tekmovalci Den Devils dirt jump contesta s kategorijo U16. Kot je stalnica, smo že tu videli obrate za 360, backflipe ter vse ostale osnove, ključne za razvoj te discipline. Osebno pa sem bil navdušen nad stilom skakanja, ki se je pri mladih vidno razvil, ter nad uporabo večjih linij, ki so jih doslej “tamali” s strahospoštovanjem samo opazovali.

BMX

Potem, ko je podmladek pokazal svoje, so se na vzletišče povzpeli fantje z malimi kolesi, a pripravljeni na velike podvige. Kategorija BMX torej, ki je dodobra ogrela občinstvo. Tekmovalci so se s kolesi vrteli v vse strani, kar je dandanes že običajno v BMXU, pa vendar je čisto vsak pokazal svoj stil in svoje trike ter se bistveno razlikoval od ostalih. Na tretjem mestu je pristal Žan Kuder, ki je poleg “late frontflipa”, torej obrata naprej z rahlo zakasnitvijo odriva, ki je za laično oko kar malce srhljiv, izvajal tudi cliffhanger, torej trik, ki se izvaja v freestyle motokrosu.

Drugo mesto je zavzel Jani Fučka, ki je v eni vožnji prikazal frontflip, 360 ter doublebackflip, kar je spet nekaj novega pri nas, to pa je močno “podkurilo” Domna Fekonjo, ki je skakal vsaj kakšen meter višje od odstalih ter z lahkoto in perfekcijo izvajal trike, med drugim tudi 360 backflip, 360 double tailwhip. Domen je odlično uporabljal vse linije skokov, kar se za lokalca seveda tudi edino spodobi.

MTB

Kategorija MTB, kjer je bilo največ tekmovalcev, tudi iz Madžarske, Hrvaške ter Avstrije, je pokazala ogromno stila pri vseh tekmovalcih ter visoko raven trikov.

Tretje in drugo mesto sta dosegla brata Horvath iz Budimpešte (zmagovalca te kategorije v prejšnjih letih), ki tudi redno nastopata na večjih evropskih tekmovanjih. Znana sta po čudovitem stilu ter raznoraznih kombinacijah trikov, ki jih izvajata neverjetno elegantno. Zmaga pa je na srečo po mnogih letih (nazadnje leta 2005) tudi v tej disciplini zasluženo ostala v domačem parku, za to pa je poskrbel Jaša Jeler, ki je super izkoristil park in na vseh linijah skokov izvajal trike, kot so backflip tailwhip, backflip barspin ter ogromno ostalih trikov višjega nivoja.

Naj trik

Kot se spodobi, smo tudi mi zaključili tekmovanje s tekmovanjem “best trick”, torej najboljši trik na katerikoli skakalnici v parku. V kategoriji BMX je zmaga brez pomislekov odšla v roke Janiju Fučki, ki je izvedel popoln double backflip no hand (!), čeprav je šele lani – prvič na slovenskih tleh z BMX-om – uspešno pristal dvojni obrat. Da pa je dvojno rotacijo mogoče izvesti tudi z MTB kolesom, je dokazal Luka Borse, ki mu je po neuspelih poizkusih v Ribnici v soboto le uspelo. Mimogrede je potrebno omeniti, da je letos tudi 10 let od prvih poizkusov ter prvega izvedenega backflipa pri nas. Ker je pa je bila dvojna rotacija izvedena na mehkejšem pristanku (resi jump), so sodniki premlevali med Lazslo Galom, ki je uspešno izvedel 360 s trojnim obratom krmila ter Jašo Jelerjem, ki je čez največji skok v parku izvedel superman backflip, ki je na koncu obveljal za best trik v MTB kategoriji.

Skratka, bila je super sobota z izredno visokim nivojem trikov, ki jih je dodatno podkrepila še eleganca izvajanja in najpomembneje – tekmovanje je minilo brez kakršnekoli poškodbe!

P.S.: Se vidimo že to soboto, 26. septembra, v Bike parku Radlje, kjer bo potekal finale Dirt Slo pokala ter podelitev nagrad skupnim zmagovalcem.

Vse foto Jernej Zadravec – Jergo. Video Martin Žgela.

Pumpaj Slovenija Vrhnika
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam