Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
24. maja 2015

Pri ženskah zmaga v sprintu za Jolando Neff pred Gunn-Ritto Dahle Flesja, Blaža tik pred Tanjo.

Danes se je na klasičnem prizorišču v Novem Mestu na Moravi na Češkem začel svetovni pokal v gorskem kolesarstvu tudi za tekmovalce v krosu.

V ženski dirki elite je Gunn-Rita Dahle Flesja (Multivan Merida Biking Team) pokazala, da ne misli prav lahko prepustiti mesta na vrhu mlajšim tekmicam. Na zahtevni, tehnični in povrhu še mokri progi v parku Vysočina se je do konca borila z Jolando Neff (Stoeckli Pro Team). Na koncu je zmago sicer morala v finišu prepustiti mlajši tekmici, a pokazala je, da je treba z njo resno računati vsaj še do Ria. Na cilju je bila razlika med njima komaj sekundo. Tretja je bila z zaostankom minuto in 39 sekund Pauline Ferrand Prevot (Raboliv). Blaža Klemenčič (Habitat Mountainbiketeam) je bila z zaostankom 5 minut in 7 sekund štirinajsta, Tanja Žakelj (Unior Tools Team) pa petnajsta še 20 sekund za njo.

Naši dekleti nista prav dobro začeli. Že iz prvega kroga je Blaža prišla na petnajstem in Tanja na šestnajstem mestu. Nato sta se do konca dirke vrteli v skupini do dvanajstega mesta. V sredini dirke je bila Tanja pred Blažo, zadnja dva kroga pa sta zamenjali mesti.

Blaža: “Na štartu pred vstopom na enoslednico so se dekleta pred menoj zapletla. Morale smo s koles in pri tem se je moj pedal ujel v kolo Lisi Osl. Iz štartnega kroga sem prišla okoli dvajsetega mesta. Potem mi je šlo lepo in konstantno. Vse kroge sem vozila enakomerno v dvajsetih sekundah. Prišla sem do dvanajstega mesta, a v zadnjih krogih naredila nekaj manjših napak in tako so me močnejše tekmice prehitele. Moja ‘trening’ hitra linija se je namreč preko noči in dneva močno spremenila in v bistvu postala bolj počasna kot daljša linija. Zaradi tega sem morala malo eksperimentirati.
Izbira polnovzmetenega kolesa je bila prava. Imela sem zelo dober občutek in nikakršnih težav na tehničnih delih. Na vzpone pa tudi ne, saj je razlika v teži po zadnji predelavah zelo majhna. S samo vožnjo sem zelo zadovoljna, z uvrstitvijo pa tudi.
Kakovostni vrh pri dekletih se je v zadnjih letih močno razširil. Seveda bi lahko bilo in tudi bo bolje, ko ne bo zapletov na štartu. Koleno je povsem v redu in ga lahko polno obremenim, tako da sem tudi glede njega pomirjena.”

Tanja: “Danes je bila zelo težka dirka. Po štartu sem zelo dobro ujela drugo pozicijo in držala, kolikor sem lahko. Ali je to razlog, da potem nisem našla pravega ritma, ne vem, sem pa že v štartnem krogu izgubila mesta, zraven pa naredila še napako na Rock’n’Rollu. Nasploh je bil ta odsek danes moja najšibkejša točka. Tam sem v vsakem krogu izgubila nekaj sekund.
Imam zelo mešane občutke, nisem ne razočarana, ne zadovoljna. Danes je bilo to v danih razmerah največ, kar sem lahko dosegla. Nisem se počutila najboljše, vem pa da sem s trenutno pripravljenostjo sposobna precej višje. Očitat si nimam kaj, končno mesto pa je kar je, neko solidno izhodišče. Na naslednji dirki bom v drugi liniji, ampak moram iti z optimizmom naprej.
Dirka je bila zelo raznolika, za zdaj še ne morem govoriti o pravih razlogih za nihanje med dirko. V vsakem trenutku sem skušala pokazati največ, in odpeljati fizično in tehnično najbolje kolikor sem lahko. Na sredini dirke mi je šlo odlično, razočarana pa sem nad koncem, saj običajno pridobivam proti koncu, danes pa nisem.
Sicer nisem narejena za dirke v hladnejšem vremenu, vendar sta bila podlaga in proga čisto v redu in tu ni bilo ovire.
Pričakovala sem močno konkurenco, veliko nas je hitrih. Dejanskih razlik pri vrhu še ne poznam, sama sem imela čez celo dirko dosti dela sama s seboj, pa tudi okoli mene so bila stalno druga hitra dekleta.”

Pri moških domačin

V moški dirki je sprva kazalo na četveroboj med Kulhavyem, Schurterjem, Absalonom in Voglom a sta se po drugem krogu Kulhavy in Schurter odlepila. S prednostjo kake minute pred ostalima dvema sta do konca vodila enakovreden dvoboj. V zadnjem krogu pa je na predzadnjem vzponu Kulhavy začutil priložnost in prehitel Schurterja krmilo ob krmilu. Privozil si je kakih pet sekund prednosti, ki je Schurter ni mogel več pokriti. Tako je Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing) zmagal emocionalno dirko na domačem prizorišču. Nino Schurter (Scott-Odlo) je bil drugi z zaostankom 20 sekund in tretji Julien Absalon (BMC Mountainbike Racing Team), ki se je tudi šele v zadnjih krogih otresel letošnjega serijskega zmagovalca Floriana Vogla (Focus Xc Team).

Krajnc solidno med 140 nastopajočimi

V dirki mlajših članov je Grega Krajnc (Calcit Bike Team) prišel na dvainštirideseto mesto. Grega pravi da je štartal dobro. Po prvem krogu je bil okoli petdesetega mesta, na startu je sicer bilo 140 tekmovalcev! Potem je iz kroga v krog napredoval. Izenačenost pri mlajših članih pa je seveda velika in zaradi tega je njegova uvrstitev zelo solidna. Prav pri mlajših članih se je pokazalo kako važne so UCI točke, saj štartni položaj in prvi krog skoraj že odločata o končni uvrstitvi.

Zmagal je sicer Lars Forster (Wheeler-iXS) pred Pablom Rodriguezom (Španija) tretji pa je bil Andri Frischknecht (Scott-Odlo).

Rezultati

Na zgornji sliki Tanja in Blaža med dirko. Na koncu sta zamenjali mesti. Vse fotografije Grega Stopar.

Freestyle zaposluje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam