6. decembra 2018

Pri petinštiridesetih pomladih se Gunn-Rita Dahle Flesjaa poslavlja od aktivne tekmovalne kariere. Njeni dosežki v olimpijskem krosu in maratonu bodo težko ponovljivi.

Pri petinštiridesetih pomladih se Gunn-Rita Dahle Flesjaa poslavlja od aktivne tekmovalne kariere. A ne bomo je pogrešali! Ostala bo namreč na sceni v maratonih in na množičnih prireditvah. Za svojo odločitev si je vzela precej časa, a prejšnji petek je bilo dokončno. Gunn-Rita Dahle-Flesjaa je prenehala s tekmovanjem v svetovnem pokalu krosa.

Rekordi

V svoji več kot 20-letni karieri svetovnega pokala je Norvežanka osvojila 30 zmag , pa tudi olimpijski naslov in deset naslovov svetovne prvakinje.

Petinštiridesetletnica je brez dvoma najuspešnejša tekmovalka v krosu in maratonu v zgodovini. Že v začetku leta je napovedala svojo zadnjo sezono v svetovnem pokalu, a ne popolnega umika s scene. Kot ambasadorka športa se bo namreč udeleževala množičnih prireditev in maratonov po svetu ter dogodkov z znamko koles Merida, ki ji je zvesta 16 let.

Ko je julija v Andori presenetila tudi samo sebe z zmago, že 30. v svetovnem pokalu, je svojo odločitev spet želela pretehtati. A ostala je zvesta prvotnemu načrtu.

“Odločitev je prava,” je napisala. “Še naprej se bom strastno ukvarjala z našim športom, ljubezen do gorskega kolesarjenja me bo spremljala celo življenje. Še naprej bom potovala in delila svoje izkušnje in motivacijo.”

Več kot dve desetletji v vrhu

Svojo prvo zmago v svetovnem pokalu je osvojila leta 1996 v Kristiansandu na Norveškem, in nato zmagovala še več kot 22 let, z enim premorom pred desetimi leti, ko sta z možem Kennethom dobila sina Björnarja.

Gunn-Rita je imela svoje najmočnejše obdobje po vrnitvi iz težavnega obdobja leta 2001, ko je zaradi napačnega treninga nizala slabše rezultate in ji je posledično tudi manjkalo motivacije. A po prilagoditvi treninga je leta 2002 osvojila svoj prvi mednarodni naslov na evropskem prvenstvu v Zürichu in nato med letoma 2002 in 2006 štirikrat postala svetovna prvakinja v krosu ter leta 2004 v Atenah tudi olimpijska prvakinja.

Ob tem je osvojila še šest naslovov svetovne prvakinje v maratonu, šest naslovov evropske prvakinje v krosu in dve v maratonu evropskega prvenstva.

S tridesetimi zmagami v krosu svetovnega pokala in štirimi skupnimi zmagami v svetovnem pokalu pa je najuspešnejša tekmovalka v tem športu.

A kot rečeno, Gunn-Rita se poslavlja samo od tekem na najvišjem nivoju in ne od športa samega. Tako jo bomo imeli priložnost srečati tudi konec februarja na Cipru.

Ko ni pod tekmovalnim stresom, je Gunn-Rita prijetna in zanimiva sogovornica z zdravim smislom za humor, tudi na svoj račun. In to je tisto, kar jo je naredilo za legendo v našem športu, v katerem bo, upamo, še dolgo aktivna.

Naslovna fotografija je z letošnjega svetovnega pokala v Andori, kjer je osvojila svojo že trideseto zmago v svetovnem pokalu. Foto Grega Stopar.

Preberi še
Štiri z Rito

Sledite nam