Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
27. oktobra 2011

Niso poceni in niso vedno na zalogi, vendar so te opore še naprej ena izmed najboljših možnih nadgradenj za vaše kolo. Poglejmo med katerimi izdelki bomo lahko izbirali prihodnje leto.

Ker nismo našli boljšega slovenskega izraza, bomo do nadaljnjega oporam iz današnje teme rekli potopne sedežne opore. Lahko bi jim rekli tudi nastavljive, vendar je to morda preveč splošen izraz in bo nepoznavalce zmedel. Lahko bi naredili tudi daljšo kombinacijo več besed, a potem trpi praktičnost. Angleški svet govori o “dropper seatposts” ali pa kar o oporah “upsy-downy” … Če imate boljši predlog, nam ga podajte (lahko kar kot komentar) in strokovna žirija bo odločala o morebitni uvrstitvi v neuradni gorskokolesarski slovar. Medtem pa si poglejmo, kaj bomo vozili v naših koncih, na spletu pa boste našli še marsikaterega drugega proizvajalca. Dobra novica je tudi ta, da je vedno več koles v razredu trail in all-mountain že serijsko opremljenih s temi oporami, kar prihrani kakšen evro.

RockShox je svojega Reverba po letu dni uspešnega nastopanja na trgu nadgradil z različico Stealth, ki ima bovden napeljan iz spodnjega roba opore in tako se lahko bovden elegantno skrije znotraj okvirja. Težava je le v tem, da je ta oblika za zdaj rezervirana za Scott in Trek, neuradno pa naj bi bila ta različica v prosti prodaji sredi prihodnjega leta. Nadgradnjo svoje rešitve ima tudi Specialized, ki ponuja oporo Command Post v dveh različicah – s 125 in lažjo s 100 mm hoda. Slednja je namenjena kolesom za kros ter zelo majhnim okvirjem. (Da, tudi v kros prodirajo potopne sedežne opore, kar sploh ni tako neumestno.)

Tudi Kind Shock ima nov model Lev s 125 ali 150 mm hoda ter napeljavo, ki se začne na vrhu spodnjega dela opore, kar je zelo praktična rešitev. Napeljava bovdna je lahko namreč kar problematična, če se ta stalno premika za več kot deset centimetrov gor in dol. Giant pa je predstavil oporo Contact Switch, ki bo tako kot večina zgoraj omenjenih izdelkov na voljo samo z ročico na krmilu. Giant pri tem ponuja poljubno nastavitev višine. Seveda bodo z oporo opremili svoja kolesa, na voljo pa bo tudi v prosti prodaji.

Zaključimo s Foxom, ki je še vedno zelo skrivnosten glede svoje opore Doss. Predstavnik proizvajalca je na sejmu rekel le: “Ne vemo kdaj bo šla v prodajo, zagotovo pa bo najdražja in najboljša opora na tržišču.” Ve pa se, da bo imela oporo ročico na krmilo z dvema ročicama (se še komu sliši čudno?), z eno se bo sedež spustil za približno 1/3 višine, z drugo povsem na dno. Glavna prednost opore naj bi bila superiorna trdnost, saj menda “hard riderji” veselo lomijo vse po vrsti, čeprav sam še nimam tovrstnih izkušenj.

Avtor večine fotografij je Grega Stopar, svoje pa so prispevali še Kind Shock in Specialized; na uvodni sliki ročica Foxove opore Doss.

Ljubljana MTB vikend
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam