4endurance sis 2
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
16. aprila 2019

Skoraj mesec po začetku v seriji SloEnduro 4Fun pri Gorici smo le nekaj vzhodneje, v Ajdovščini, dočakali še štart v “prvi ligi” serije SloEnduro. Nekaj zgodbe s Kamplc endura.

Skoraj mesec po začetku v seriji SloEnduro 4Fun pri Gorici smo le nekaj vzhodneje, v Ajdovščini, dočakali še štart v “prvi ligi” serije SloEnduro.

In to kakšen štart!? Kamplc enduro je najstarejša enduro dirka v Sloveniji, ki so jo prvič izvedli že leta 2011. Lani je v svoji drugi izvedbi v Ajdovščini osvojila tudi naslov najboljše prireditve sezone.

Udeležba na nedeljski dirki je bila rekordna, vsaj kar se tiče dirk serije SloEnduro na slovenskih tleh. Kakšen Enduro 3 Camini nad Trstom je že imel tam okoli 250 udeležencev. Kamplc jih je imel tokrat natanko 202 na polni trasi in še 39 na polovični. Tam so se namreč pomerili mladi v kategorijah do 13, do 15 in do 17 let.

Teden pred dirko je bil po vsej državi vse prej kot suh, a v Ajdovščini so bile padavine zmerne. Že v soboto je bil oprijem v “plastelinu” na progah kar optimalen, le malo kapljic je s podlage barvalo oblačila udeležencev. Tudi na dan dirke je zjutraj še rosilo, nato pa se je zbudila ajdovska burja. Šibka, so se režali domačini, čeprav je kar brilo koli ušes. A važno je, da je odgnala dež in še posušila progo. Na kakšnem odseku je malo ovirala kolesarje, a ni bilo prehudo, saj večina proge poteka v gozdu. Le za transparente, šotore in napihnjivi lok je bilo vetra preveč.

Kako se je razpletla dirka, si preberi v poročilu:

Kamplc Enduro: Prvaka Yana in Vid začela z zmago

Izjavi zmagovalcev

Tokratna junaka sta bila Vid Peršak in Yana Dobnig. Vid že tretje leto zapored, Yana pa prvič.


Yana

“Dobro sem začela novo sezono, ne morem se pritoževati,” je povedala Yana, ki bo letos nastopila na treh dirkah svetovne enduro serije. “Novo kolo deluje zelo dobro in etape so mi bile všeč. Uspel mi je nastop brez padcev, tudi tega sem vesela. Na drugi etapi je bilo kar vetrovno, na drugih pa ni bilo težav.”

“Začel sem dokaj suvereno, tekoče, potem pa na drugi etapi, Frutabeli, že na začetku strgal verigo,” pa je v cilju povedal Vid. “Malo zmede za začetek torej, potem pa mi je šlo z vse daljšimi etapami vse bolje, imel sem vse boljši ‘flow’. Čeprav so bile etape kratke, dirka psihično ni bila tako lahka. Na vsako etapo si se moral pripraviti kot na kakšno 15-minutno. Ni bilo veliko možnosti, da bi kje veliko pridobil, saj so bili vsi tekmeci hitri. Izgubil bi lahko pa hitro.”


Kamplci tokrat brez štartnih številk

Izven proge Za Kamplc enduro so krivi v društvu Kampelc (ne, ni zatipkano, društvo so morali registrirati z e-jem v imenu). Poleg tega, da so prireditelji, imajo tudi hitro ekipo Kamplc Racing Team z atom Smrkom Sebastjanom Stresom za volanom in Timom Ježem v vlogi tistega, ki lahko s svojo hitrostjo nagaja tudi Peršaku. A se je zgodilo, da so v začetku sezone ostali brez naročenih koles Sunn, ki jih sicer prodajajo v trgovini Kamplc sport. Tako so imeli na dirki le nekaj predstavnikov, tudi Seba in Tim sta lahko pomagala pri organizaciji. Dobro za dirko, škoda za tekmovalce.

{loadposition inside}

Kamplc enduro je bil prvič del ajdovskega kolesarskega festivala, ki ga vodijo pri kolesarskem klubu Črn trn. Sodelovanje med obema ajdovskima kolesarskima kluba ni ravno tradicionalno, a so očitno našli skupni jezik in pozabili na morebitne stare zamere. Zelo pohvalno!

Še en prvič: Mags Timing, partner SloEndura za merjenje časa, je vrstne rede s hitrostnih preizkušenj prvič prenašal naravnost na splet na stran sportident.com.

Tam so na voljo tudi časi posameznih hitrostnih preizkušenj in tako lahko vidiš, da je prvo (Valdo) dobil Matthias Stonig, drugo (Frutabela) Luka Berginc (Peršak je bil brez verige drugi), tretjo (Klop/Kamplc), peto (Kosa/Ilegal) in šesto (Škou) pa Peršak. Na četrti (Freeride) je bil najhitrejši Erwin Ronzon.


Dosežki s hriba naravnost na splet

Kje pa je Luka Berginc, sicer tekmovalec v spustu, v končni razvrstitvi na svoji prvi enduro dirki? Žal na koncu pod DNF (Did Not Finish), dokončal je namreč le 4 preizkušnje, na peti pa padel in si natrgal vez v ramenskem sklepu. Na dirki evropskega pokala v spustu v Mariboru konec tedna tako zagotovo ne bo nastopil, upov na nastop na svetovnem pokalu teden dni pozneje pa še ni opustil.

Se vidimo na Black Hole Enduru 22. in 23. junija, seveda lahko prej že na celi vrsti dirk serije 4Fun, kar pet jih bo do takrat!

www.sloenduro.com

Fotografije Anže Petkovšek

Preberi še
Kamplc Enduro: Prvaka Yana in Vid začela z zmago

4endurance sis 2
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam