3. novembra 2016

Nemka Ivonne Kraft, partnerka Petra Vesela za etapne dirke dvojic, na Brasil Ride iz vodstva v umetno komo, a ji že kaže bolje.

Pred dnevi se je zaključila etapna dirka Brasil Ride.

Letošnja je spet postregla z dolgimi in napornimi etapami, najbolje pa sta se na njej znašla Fabian Rabensteiner in Aleksej Medvedev iz ekipe Trek.

Uspehe pa je zasenčila nezgoda Nemke Ivonne Kraft. Bivšo olimpijko poznamo kot partnerko Petra Vesela na etapnih dirkah, skupaj sta lani zmagala med mešanimi dvojicami na Cape Epicu v Južni Afriki, letos sta tam skupaj nastopila tudi na dirki Joberg2c.

Ivonne in partnerka, Portugalka Celina Santos Carpinteiro, sta imeli na Brasil Ride do predzadnje etape neulovljivo prednost. Format predzadnje etape pa je zahteval, da vsak dirka sam in ne v paru in tako je Celina Ivonne izgubila z vida. Ko Ivonne ni zaključila etape, so pričeli z iskanjem. Našli so jo nekaj metrov od trase in jo hitro s helikopterjem prepeljali v najbližjo bolnišnico.

Tam so ugotovili, da je doživela splošno oslabelost organizma, ki se je manifestirala v bruhanju, krčih in nezavesti. Da bi si organizem opomogel, so jo spravili v inducirano komo, in po nekaj dneh si je toliko opomogla, da diha sama in tudi komunicira z bolnišničnim osebjem in svojci.


Ivonne (levo) in Celina po zmagi v drugi etapi letošnje brasilske etapne dirke, foto Brasil Ride

V izogib špekulacijam dodajamo prevod sporočila lečečega zdravnika, ki ga je posredoval organizator Brasil Ride Mario Roma.

Organizator Brasil Ride podaja izjavo o zdravstvenem stanju Ivonne Kraft in uradno zdravniško stališče, v stiku z zdravnikom nevrologom, ki skrbi za športnico v Santa Bahia Mercy House – bolnišnici v Santa Izabel, dr. Jamary Oliveira Filho.
Dr. Jamary Oliveira Filho, nevrolog iz Santa Bahia Mercy House – bolnišnici v Santa Izabel in profesor na Bahia Zvezni Univerzi, ki je prevzel skrb za Ivonne Kraft po incidentu na Brasil Ride v šesti etapi:
“Ivonne je v redu. Potem, ko je prejela nujno oskrbo v Porto Seguro in je bila transportirana s helikopterjem med šesto etapo tekmovanja (21.10.), smo jo zdravili zaradi splošne oslabelosti organizma (bruhanje s krči in akutni kolaps krvnega obtoka, op.p.). To stanje je bilo takoj oskrbljeno in je ostala v inducirani komi za nekaj dni, pred prevozom z letalom v Salvador z ICU (enota za intenzivno nego) v spremstvu ustanovitelja Brasil Ride Maria Rome. Ko je prejela zdravila, se je dobro odzvala in začela svoj proces okrevanja. Pred nekaj dnevi se je zbudila in sedaj diha brez tuje pomoči. S pomočjo bolnišnične ekipe za fizioterapijo tudi hodi. Govori tudi s svojo družino in zdravstvenim osebjem. Še vedno jo zdravimo zaradi okužbe pljuč in mora ostati na zdravljenju v Braziliji, preden se vrne v Nemčijo. Verjetni vzrok za okužbo pljuč je aspiracija izločkov iz ust v pljuča v trenutku krčev. Športnica je bila odpuščena iz intenzivne nege v redno oskrbo v torek (1.11.). To je dober znak okrevanja.”

Vsekakor upamo, da bo nadaljevanje zdravljenja potekalo brez zapletov in se bo Ivonne čim prej vrnila v normalno življenje.

Uvodna fotografija s Petrom na lanskem Cape Epicu, ki sta ga končala na vrhu, foto Nejc Vesel

Sledite nam