6. septembra 2010

V petek so v Spodnji Šiški, nedaleč od središča Ljubljane, odprli objekt, ki ga mora imeti vsaka civilizirana prestolnica – pokrit “skejtpark” Urban Roof, ki je še mnogo več – center urbanih športov na kolesih (zaenkrat samo BMX) in kolescih, pa še plesa in plezanja.

Ena bmx

Ena bmx, vse foto ŠD Ilužn

Ena z županom (pa Iztokom in Blažom)

Ena z županom (pa Iztokom in Blažem)

Ena brejkerska

Ena brejkerska

Pa ena plezalska

Pa ena plezalska

Samo BMX?
Ker se omenjajo samo kolesa BMX, smo se pozanimali, kako je z vstopom v skate park s 24- in 26-palčnimi kolesi. “Za začetek smo uporabo s kolesi omejili na kolesa BMX, saj je park že za ta kolesa majhen. Bomo videli, kako bo šlo in v prihodnje mora park odpremo tudi za večja kolesa,” odgovarja Iztok Levac iz ŠD Ilužn.
Štartajo tudi brez ločenih terminov za različne športe. “Najprej moramo videti, koliko bo katerih uporabnikov, nato bomo uvedli termine, saj je tako varneje,” še pravi Iztok.

Cene?
Notranji skatepark boste nečlani uporabljali za 5 evrov na dan, člani za 2 manj. Za vstopnice za daljše obdobje se včlanite za 20 evrov letno, potem vas bo mesečna karta stala 30, zimska sezonska pa 150 evrov.

Sporočilo Urban Roof

Tretji september bo ostal zapisan kot dan, ko je športni center Urban Roof javnosti prvič odprl svoja vrata … in navdušil. Petkovo ozračje Spodnje Šiške je ob odprtju napolnila pozitivna energija, ki ni popustila do zadnjega trenutka.

Težko pričakovana otvoritev prvega pokritega centra urbanih športov v Sloveniji se je pričela ob 17. uri, ko so nove prostore centra napolnili urbani športniki in ostali športni navdušenci nasmejanih in obenem osuplih obrazov. Začetek otvoritve je s slavnostnim govorom pospremil ljubljanski župan, gospod Zoran Jankovič, ki je vsem uporabnikom rolkarskega poligona modro svetoval uporabo zaščitne čelade.

Nadaljevanje je bilo v slogu Urban Roofa – noro.

Površine skateparka so preplavili urbani športniki, nas pogreli in pripravili na najbolj vroče.
Nastopi skaterjev, in-linerjev in bmx kolesarjev so izvabljali navdušene vzklike publike, ki so jo med vmesnimi premori dodatno podžigale plesne vragolije breakdancerjev. Ljubitelji plezanja vseh starosti so se zagrizli v “bolderco”, najpogumnejši pa so se pomerili tudi v plezalnem izzivu z Natalijo Gros.

Ob dobrih ritmih, za katere so skrbeli dj-ji P4B, smo bili priča še energičnim plesnim predstavam, nastopu spretnih žonglerjev in predstavitvi monocikla. Če k temu prištejemo še nekaj žarkov sonca, ki so nas razveselili, in dobro hrano, je jasno, da je bila otvoritev Urban Roofa taka, kot se zanjo spodobi.

Skoraj tisoč športa željnih obiskovalcev je potrdilo, da je zanimanje za urbane športe v Sloveniji veliko. S športno infrastrukturo, zasnovano tako, da kar najbolj ustreza vsem uporabnikom in, kar je najpomembneje, je pod streho, so tudi ti športi v Sloveniji dobili priložnost, da rastejo, se razvijajo in preidejo na višjo raven.

Odprtje centra Urban Roof je zasluga večletnih prizadevanj mladih nadobudnežev iz športnega društva Ilužn, ki so na potrebe športov iz ulice prvič javno opozorili junija 2008 v ljubljanskem parku Zvezda z dogodkom “No Roof”. Manj kot leto dni kasneje so otvorili zunanji skatepark na Kranjčevi ulici, danes pa so njihove sanje končno zaživele z Urban Roofom.
Izgradnja centra temelji na prostovoljnem delu in pomoči sponzorjev, predvsem pa na veliki želji in dobri volji številnih izjemnih ljudi.

Za nami je otvoritev, ki nikogar od prisotnih ni pustila ravnodušnega. Popeljala nas je v svet urbanih športov, ki so združeni po streho Urban Roofa začeli pisati svojo zgodbo. Njeno nadaljevanje pa lahko pričakujete v enakem slogu. To je slog Urban Roofa.

www.urbanroof.si

Sledite nam