17. novembra 2011

MTB Trbovlje vabi na jug otoka Lošinj, kjer so uredili poti. Spoznajte jih v videu. Posebna ponudba v decembru in januarju.

Objave vredno vabilo MTB Trbovlje na otok Lošinj, kjer so uredili nekaj poti, za kolesarjenje pa je ob prijetni klimi primernih tudi veliko drugih:

Že nekaj časa je otok Lošinj kraj, kamor se na zimske priprave ali sprostitev odpravijo člani kluba MTB Trbovlje. Otok je zanimiv in primeren za gorsko kolesarjenje predvsem v zimskem (tudi jesenskem in pomladnem) času, ko je pri nas premrzlo za kvalitetno preživljanje časa na gorskem kolesu. V prid temu govori več dejavnikov, prvi pa je gotovo klima otoka. Otok Lošinj je dovolj oddaljen od obale, tako da je dominanten vpliv morja. Morje se ne ogreva tako hitro kot obala, toploto pa izgublja počasneje, ter je tako pozimi morje rezervoar toplote, ki ogreva zrak. Posledica so blage in toplejše zime v odnosu na kopenski del Primorja. Po temperaturnih karakteristikah in mikroklimi se Mali Lošinj lahko primerja z mesti na Azurni obali (Cannes, Nica), od San Rema, Krfa in Palerma pa ima 1 do 2°C višje srednje temperature. Sončne ure so prav tako ena od značilnosti lošinjskega podnebja. Povprečno število sončnih ur letno je 2580. Po številu sončnih dni se Mali Lošinj vzporeja s severnimi afriškimi mesti in južnimi predeli Jadrana.

Naslednji dejavnik pomemben za kvalitetno gorsko kolesarjenje je teren. Otok, predvsem južni del, je zelo razčlenjen z veliko zalivi, ki so povezani s starimi potmi, te so povečini tudi označene. Podlaga je kamnita, a ker je veliko gozda, je tudi dovolj zemlje na številni poteh. Gosti borovi gozdovi Lošinja so postali zeleni pas, ki kolesarja ščiti pred burjo, tako da je moč trenirati tudi ob morebitni močni burji. Danes je gost borov gozd Lošinja pravzaprav simbol otoka. Vsekakor je potrebno omeniti še blagodejen vpliv klime na počutje in predvsem dihalne organe, kar je bilo potrjeno s številnimi raziskavami, nenazadnje velja otok Lošinj za priznano klimatsko zdravilišče.

V letošnjem letu smo člani kluba v povezavi z lokalno turistično agencijo VAL Lošinj in Zdraviliščem Veli Lošinj na 40 ha borovega uredili 2 km kolesarskih poti. Gre za ureditev 125 let starih poti pod vznožjem 256 m visokega hriba Sv. Ivan, ki jih je v sklopu izgradnje dvorca, sedanjega zdravilišča, zgradil avstrijski nadvojvoda Karl Štefan Habsburški. V preteklosti je bil to park dvorca, v zadnjih desetletjih pa so se poti povečini zarasle in postale neprehodne, člani kluba MTB Trbovlje pa smo jih ponovno uredili in povezali, park Podjavori pa z dovoljenjem upravnika preurejamo v Lošinj trail center.

Poti so povečini nezahtevne, a tekoče, zabavne, pravzaprav idealne za vse vrste gorskih koles, možne pa so raznovrstne kombinacije z vzponi različnih težavnostnih stopenj. Neposredno v park se vključita dve relativno zahtevni, a v celoti prevozni kamniti stezi z vrha hriba Sv. Ivan. V naslednjem tednu označimo s tablami še smer vožnje, v srednjeročnem načrtu pa je tudi izdelava nove DH steze ter ureditev manjšega poligona z lesenimi objekti za piljenje tehnike vožnje in zabavo.

Vsekakor pa je potrebno gledati na otok Lošinj kot na gorsko kolesarsko destinacijo za priprave v celoti, saj so na razpolago številne poti (preko 200 km) večina za gorsko kolo primernih in najboljših pa je na južnem delu otoka in te je z vodenjem moč povezati v celoto, primerno za različne težavnostne stopnje.

MTB Trbovlje bo na otoku Lošinju vodil delavnice, treninge in tečaje. Vikend paketi bodo namenjeni vsem, tako rekreativnim XC/AM/enduro kolesarjem kot tudi tekmovalcem v raznih disciplinah. V mesecu decembru in januarju nudimo za zelo privlačno promocijsko ceno 99 eur naslednje:
– 2x polpenzion (petek-nedelja)
– Vodenje po trailih na otoku
– Osnove in napredne tehnike obvladovanja kolesa s tekmovalci kluba MTB Trbovlje + posebnimi gosti
– Merjenje časa*
– Video analiza*
– Specifika Enduro ali DH dirkanja*
Monster energy napitek

*Po želji

Po predhodnem dogovoru lahko najamete kolo Specialized.

Minimalno število udeležencev je pet, natančnejši program in dodatne informacije pa bodo objavljene naknadno. Dogovorimo ali uskladimo se lahko individualno glede na potrebe skupine, kluba ali posameznika.

Več informacij lahko dobite pri Sebastjanu Zmrzljaku, če mu pišete na email.

Na uvodni fotografiji razgled s Sv. Ivana, 256 m nad morjem.

Sb, Drč in Pingo v Majhovem 7-minutnem romantičnem jadranskem videu.

Definitivno je videti boljše kot Trbovlje 🙂

Sledite nam