18. februarja 2017

Evropska sezona krosa se naslednji teden zopet začenja na Cipru. Prihaja močna konkurenca olimpijskih prvakov in drugih zvezd … in naš Bobi.

Naslednji teden se bo začela evropska sezona večjih kategoriziranih tekmovanj UCI. Kot že tolikokrat do sedaj se bo začela na Cipru. Cyprus Sunshine Cup, dirka, ki ima štiri etape, je uvrščena v visoko kategorijo (HC), kar je le stopnjo pod dirko za svetovni pokal.

Prijetne vremenske razmere in pa seveda izredna organizacija dirke, ki jo organizira Bikin Cyprus v sodelovanju s ciprsko kolesarsko zvezo, vsako leto privabita veliko število tekmovalcev prve kategorije. Zaradi njihove udeležbe je dirka zelo zanimiva za mlade upe in povratnike na velika tekmovanja, saj je ena izmed redkih, kjer se lahko primerjajo s trenutno najboljšimi na svetu. Tako je za veliko število tekmovalcev ta dirka priložnost za preizkus priprav in prvi dober rezultat, ki da polet za celo sezono.

Seveda ne gre zanemariti velikega števila točk UCI, ki jih lahko nabereš v štirih dneh. Z dobrimi uvrstitvami na Cipru je lahko štartno mesto na naslednjih dirkah precej boljše.

Letošnja konkurenca

Tokrat je dirka privabila kar štiri dobitnike zlatih medalj z olimpijskih iger. In če so Jaroslav Kulhavy, Sabine Spitz in Gunn Rita Dahle tu v svojem elementu, je na novih poteh Anna van der Breggen, olimpijska prvakinja iz Ria v cestni dirki. Prvo gorsko kolesarsko dirko sezone je odpeljala pred dobrimi štirinajstimi dnevi na dirki Costa Blanca Bike Race v Španiji, kjer je nastopila v paru z Margot Moschetti, naposled sta tudi zmagali. A potrebno je povedati, da je bila dirka slabše zasedena in brez zvenečih imen v konkurenci.

Pri moških bo konkurenca na nivoju svetovnega pokala. Za to skupaj s Kulhavyem garantirajo imena, kot so Jordan Sarrou, Daniel Federspiel, Fabian Giger, Karl Markt, Gregor Raggl, Grant Ferguson, Hans Becking, Didier Bats, Sebastian Carstensen, Thomas Litcher, Jan Škarnitzl

Pri dekletih pa olimpijske in svetovne prvakinje tudi ne bodo imele lahkega dela. Na dirko je namreč prijavljenih veliko deklet, ki so že presenetila in ki bodo poizkušala ponoviti svoje najboljše predstave ter se spet vrniti v klub najboljših. Da pa bo to težje, bodo poskrbela nova, mlada imena, ki so izkušnje nabirala v mlajših kategorijah in so lačna dobrega rezultata tudi v najvišji kategoriji. Tako bodo na dirki poleg zgoraj navedenih še Jana Belomojna, Daniela Campuzano, Barbara Benko, Christina Kollman, Malene Degn, Jovana Crnogorac, Lisi Osl, Alexsandra Engen

Tudi za amaterje in uživače

Dirka pa, od letos naprej posveča več pozornosti tudi rekreativnim kategorijam. Čeprav so le te bile razpisane že do sedaj, so letos bolj poudarjene. Tako je bilo že v razpisu in promociji in rezultat ni izostal. Glede na zgoden začetek sezone, za rekreativce seveda, se je prijavilo precejšnje število. Gotovo so k temu pripomogle tudi vremenske razmere in ugodna cena paketov za nastanitev. Tako je pred dirko kar nekaj dni za priprave in nato še preverjanje zmogljivosti in tekmovalni trening v štirih etapah. Seveda pa tudi čas za ogled ciprskih znamenitost, običajev in druženje z ljudmi, ki pripadajo istemu plemenu, gorskim kolesarjem namreč!

Dirko bomo tokrat spremljali na terenu z dnevnimi reportažami in po povratku domov še kako zanimivostjo iz gorskokolesarskega cirkusa.

Začne se v četrtek 23. februarja!

www.cyclingcy.com/cyprus-sunshine-cup
www.facebook.com/CyprusSunshineCup

Preberi še
Alešev vodič po etapnih dirkah: Ciper Sunshine Race
Tanja v drugi dirki na Cipru sedma

Sledite nam