luka berginc, monika hrastnik, večer zvezd 2022
17. novembra 2022

Na že tradicionalni prireditvi Večer zvezd Kolesarske zveze Slovenije, prvi “v živo” na ljubljanskem gradu po dveh letih, so podelili priznanja najuspešnejšim kolesarkam in kolesarjem sezone. Pa še komu.

Najboljša gorska kolesarja sezone 2022 prihajata iz discipline spust – to sta Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal – DH Visit Pohorje) in Luka Berginc (DH Visit Pohorje).

Monika je bila še eno sezono med najboljšimi na svetu. Drugo leto zapored je v Mariboru postala evropska prvakinja, na svetovnem prvenstvu je bila peta. Šestič je postala tudi državna prvakinja.

Luka je postal zmagovalec evropskega pokala v spustu, v tej seriji je dosegel dve posamični zmagi. In to s skromnim proračunom in kljub pretresu možganov, ki mu je vzel lep del sezone.

Mlada kolesarka leta je Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana). Tekmovalka v krosu je v svoji prvi sezoni med mlajšimi mladinkami doma ostala nepremagana, vključno z državnim prvenstvom. Na evropskem prvenstvu mladih je med 15-letnicami zmagala v olimpijskem krosu.

Priznanje za posebne dosežke je prejel Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh), ki je postal evropski prvak v eliminatorju – krosu na izpadanje.

Damjan Kalčič je prejel priznanje za prispevek kolesarstvu. Kalči na Koroškem že četrt stoletja prireja goskokolesarske prireditve – vzpone, spuste, krose, maratone in enduro tekmovanja. Je direktor dirke svetovne serije v enduru na Peci in Jamnici. Dve leti je bil tudi predsednik Odbora za gorsko kolesarstvo.

MTB druščina na kupu

Na cesti

Cestna kolesarja leta sta postala Eugenija Bujak in Tadej Pogačar. Nagrado za posebne dosežke je prejel Matej Mohorič. Najboljša mlada kolesarka je Nika Bobnar, najboljši mladi kolesar Žak Eržen, najboljša amaterska kolesarka pa Laura Šimenc.

Nagrade za prispevek in življenjsko delo so prejeli še Vijlam Kvalič (Turizem dolina Soče), dr. Radoje Milić (Laboratorij za fiziologijo Fakultete za šport), Brane Ralijan (KK Novo mesto in kolesarski sodnik) KK Adria Mobil in Aleš Čerin (predsednik KZS 1998-2006).

večer zvezd 2022
Vsi nagrajenci

Prireditev je izvrstno povezoval Anže Bašelj, za predah med podeljevanjem je zapela Neisha. Pri podobi prireditve je vidno sodelovanje agencije, pa tudi število usposobljenih poklicnih sodelavcev zveze se je toliko povečalo, da je vse zgledno izvedeno.

Preberi še

Večer zvezd 2021: Najboljša gorska kolesarja sta enduraš in spustašica

Sledite nam