11. decembra 2011

Seba Zmrzljak odgovarja na nekaj vprašanj o DH Javor, sredi aprila s kategorijo C1 verjetno največji članski dirki slovenske mtb sezone 2012.

Po desetih izvedbah DH Javor za slovenski pokal in državno prvenstvo (1999-2008) ter dveh “test eventih” na isti progi pod Javorom (2010 in 2011) se MTB Trbovlje v naslednji sezoni podaja na pravo mednarodno sceno. DH Javor je v koledarju UCI kot dirka prve kategorije (Class 1). Termin je 14. in 15. april. Ob vseh nejasnostih v zvezi s serijo DH1 in njeno prvo dirko v Mariboru (ki v nobenem primeru ne bo višje kategorije kot C1) bo to najvišje rangirana članska mtb dirka v sezoni pri nas. Pozor, za kategorijo C1 so prijavili le moško člansko dirko, saj ženska kategorija ne opraviči višjih stoškov.

V imenu organizacije je na nekaj vprašanj odgovoril Sebastjan Zmrzljak:

Kakšne bodo v primerjavi z letošnjim testom novosti na progi?
Proga bo potekala v celotni, klasični dolžini, torej se bo nadaljevala preko ceste, kjer je bil letos in lani cilj Test eventa. Ta hiter in tekoč del proge predstavlja približno 1/3 dolžine, prvič smo ta del uporabili za tekmo državnega prvenstva leta 2003, tako da je slovenskim tekmovalcem dobro poznan. Povečali bomo skok iz gozda pred ciljem, ter pred njim uredili širok dostop z možnostjo izbire več linij. Na splošno pa bo zgornji del proge isti kot na letošnjem Test eventu, mogoče kje kakšna malenkost, skratka, hitro, tekoče, zabavno in ne prezahtevno.

Kaj ste že opravili na progi?
Z deli na progi smo začeli že pred mesecem dni, saj smo z malo večjim “gradbenim” posegom uredili skok pred ciljem, in odvodnjavanje okoli njega, sicer pa je proga utrjena, kar nekaj zaščitnih mrež ostaja nameščenih preko celega leta. Glavna dela v tem času so organizacijske narave.

Koliko tekmovalcev pričakujete oz. koliko jih lahko sprejmete? Se lahko zgodi, da bodo kvalifikacije za v finale?
Zadnji dve leti smo imeli v istem aprilskem terminu na enodnevnem  testnem dogodku okoli 170 nastopajočih, tudi na zadnjih tekmah DH Javor se je številka vrtela okoli dvestoterice. Torej pričakujemo podobno ali nekoliko večje število nastopajočih, saj v aprilskem terminu v tem delu Evrope ni dirk takšnega ranga. Temu primerno se bomo tudi pripravili celoten prireditveni prostor in poskrbeli za zadostno število vozil za prevoz tekmovalcev ter uredili bazo za tekmovalce. Prijave bodo objavljene tudi na spletni strani prireditve. Ker bo cilj tokrat nižje na večjem travniku, bo z vidika organizacije nekoliko lažje kot minuli dve leti, poleg tega pa je bil prav danes na novo asfaltiran doberšen del lokalne ceste ki vodi na štart, tako da bo prevoz tekmovalcev še nekoliko hitrejši in udobnejši.
O kvalifikacijah za nastop v finalni vožnji nismo razmišljali, bo pa verjetno polfinale na sporedu že v soboto, finale pa v nedeljo. Na ta način bi razbremenili celotno logistiko oz. samo izvedbo prireditve.

Ali ste že v stiku s kakšnimi tekmovalci/ekipami?
Ne še. Ko bo zagnana spletna stran www.dhjavor.net, bomo prireditev predstavili tudi preko spletnih omrežij in forumov, je pa datum dirke objavljen že kar nekaj časa na strani UCI, tako da so tekmovalci in vodje ekip že seznanjeni. Stran je skoraj pripravljena, tako da mogoče do konca meseca, sicer pa takoj po novem letu.

Načrtujete kaj spremljevalnih prireditev?
V sodelovanju z Mladinskim centrom Trbovlje bomo v petek izvedli koncert … za Trbovlje se spodobi punk. Pozna kdo kakšen bike punk bend?

Šank Norris bi lahko odprli za Rdečo peterokrako! Še kaj posebnega za napisat?
Po pravici povedano je bila odločitev za organizacijo UCI Class 1 dirke sprva bolj spontana kot premišljena, ampak želimo delati nekaj novega, potrebujemo nov izziv, zato je bila odločitev za Class 1 logična. Gre za čisto veselje delati dirko. Hkrati pa je v teh časih, ko je gospodarstvo na psu, sploh v Zasavju težko pridobiti pokrovitelje, zato smo že zgodaj zavihali rokave in dirko bomo speljali tako kot se spodobi in od nas pričakuje.

Kumi čakamo lega!

Na uvodni fotografiji urejanje skoka iz zadnjega gozdnega odseka. Vse foto MTB Trbovlje.

Kmalu torej kaj več na www.dhjavor.net

Sledite nam