Svetovni pokal Val di Sole
13. junija 2024

Val di Sole gosti dirke spusta, kratkega in olimpijskega krosa letošnje svetovne serije v gorskem kolesarstvu. Spremljajoči dogodek bo dirka 4krosa serije Pro Tour.

Commezzadura s parkom Bikeland je še ena izmed železnih klasik dirk svetovnega pokala in tudi svetovnih prvenstev. Med 14. in 16. junijem bo v “Dolini sonca” na sporedu četrta dirka v spustu ter prav tako četrti dirki olimpijskega in kratkega krosa. Za dodatek bodo poskrbeli še tekmovalci in tekmovalke v 4krosu, ki bodo navijače razveseljevali pozno v večer.

Proge v Val di Sole

Proga za spust, imenovana Black Snake, je zagotovo ena najtežjih v svetovnem pokalu. V dolžino meri 2100 metrov, spusti pa se za 550 višincev. Maksimalna hitrost lahko preseže 70 kilometrov na uro, povprečna pa znaša okoli 40 kilometrov na uro. Največji naklon znaša 45 %, povprečen pa 24 %.

Kratki kros: 1100 metrov dolg krog ima 26 višinskih metrov razlike, delček pa poteka čez skalni del, kjer poteka tudi dirka v 4krosu.

Kros: Dobre štiri kilometre v dolžino in 204 višinske metre se nabere v enem krogu. Tehnični del je speljan okoli proge za 4kros, nekajkrat jo tudi preči. Ima en zelo hiter spust, dolgo ravnino po travniku in dokaj monoton, a vseeno ne tako nedolžen klanec po gozdni poti.

Seznam prijavljenih na uci.org.

Natrpan tekmovalni spored v Val di Sole

Zaradi trojnega sporeda z dodatkom 4krosa bo v Val di Sole pestro dogajanje že v petek, vrhunci dirk v spustu in olimpijskem krosu pa bodo sledili v soboto in nedeljo.

  • Petek, 14. junija – Od 12. ure dalje bodo potekale kvalifikacije spusta. Najprej se bodo na start podali moški in ženske v elitni kategoriji, od 14. ure dalje jim bodo sledile mladinke in mladinci. Od 15. uri bo šlo prvič zares, saj bo za elitni spustaški kategoriji na sporedu polfinale. Po spustaših se bodo na kratkem krogu zvrstili najboljši tekmovalci in tekmovalke v ratkem krosu. Ob 17:15 dirka žensk elite, ob 17:50 dirka moških elite. Sledili jima bosta še dirki kratkega krosa za kategoriji do 23 let. Petkov vrhunec bo ob 21. uri, ko bodo za šov poskrbeli 4krosisti.
  • Sobota, 15. junija – Ob 11:30 start spusta za mladinke, ob 12. uri za mladince, od 13:15 dalje pa finalne vožnje moške in elitne spustaške kategorije.
  • Nedelja, 16. junija – dirke v olimpijskem krosu bodo ob 9. uri začele mlajše članice. Start dirke elitne ženske kategorije sledi ob 11:15. Nato bodo ob 14. uri startali moški elite, za zaključek se bodo ob 16. uri na progo podali še mlajši člani.

Celotna časovnica treningov in vseh pripadajočih dejavnosti na valdisolebikeland.com.

Vremenska napoved za Val di Sole

Za vsak dan obljubljajo nekaj sončnih žarkov in tudi nekaj dežja, v sobotnem jutru tudi par meglic. Najtopleje bo v nedeljo, ko se bo ozračje ogrelo do 22 stopinj. Jutranje temperature? Sveže bo. Od 8 do 13 stopinj. Vreme podrobneje na yr.no.

Ogled na TV in preko spleta

Ogled finalnih preizkušenj elitnih kategorij v živo tako kot lansko sezono na kanalih MaxEurosport in discovery+ (na izbranih trgih) ter pri nekaterih lokalnih/nacionalnih postajah (žal Slovenije ni na seznamu, razen, če boš spremljal Eurosport 2). Sobotne finalne preizkušnje mladincev in mladink v spustu v živo na youtubu, posnetka moške in ženske spustaške preizkušnje na TV pa na Eurosport 2.

Naslovna fotografija WHOOP UCI MTB World Series

Preberi še

Val di Sole

Sledite nam