26. avgusta 2017

Napeta sobota finala svetovnega pokala. Odlične vožnje, nekaj smole, pa ne z vremenom, in zopet dobri slovenski dosežki.

Na zadnjem spustu svetovnega pokala v Trentinu so bile vse oči uprte v troboj Gwin, Minnaar in Brosnan. A tudi drugače je bila dirka zelo zanimiva in na progi imenovani “Black Snake”, ki je za letošnjo sezono dobila nekaj novih linij, so v vseh kategorijah potekali izjemni boji. Tudi z dvema našima finalistoma – Moniko Hrastnik in Juretom Žabjekom!

Mladinci

Čeprav je bilo o skupnem naslovu prvaka že vse odločeno, je bil prvi favorit dirke Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity), od štarta je vozil svojo dirko in za dobri dve sekundi prehitel Britanca Matta Walkerja (Madison Saracen Factory Team), tretji je bil Francoz Sylvain Cougoureux (Les Gets Intense Team). V svojem prvem nastopu na svetovnem pokalu se je odlično odrezal slovenski mladinski prvak Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) in v finalu zasedel 12. mesto.

Končni vrstni red – Iles s 400 točkami pred Cougoureuxom s 185, na tretjem mestu je Walker s 180 točkami. Se pa že sedaj govori, pa čeprav je konec Illesove mladinske kariere, z naslednjo sezono se seli v elitno kategorijo, da se zanj že zanimajo tudi druga moštva. S Specializedom ima Iles pogodbo do konca sezone 2019.

Dekleta

Pred finalom je bilo možnih še nekaj kalkulacij glede skupne zmage pri dekletih. A najprej so morala dekleta zaklučiti z dirko. Zelo dober čas je postavila Švicarka Emilie Siegenthaler (Pivot Factory Racing) in nekaj časa presedela na stolu vodilne. Zatem je odlično vožnjo in v veselje domačih navijačev Eleonora Farina (GB Rifar Mondraker ASD) postavila tri sekunde boljši čas. Rachel Atherton (Trek Factory DH) je po najhitrejšem zgornjem delu, v spodnjem delu popustila, kar je bilo sicer zadosti za trenutno vodstvo, a za zmago po vsej verjetnosti ne.

Britanka Tahnee Seagrave (Transition Bikes / FMD Factory) je odpeljala skoraj popolno dirko in na treh merjenjih postavila najhitrejši čas in tako je bilo tudi na cilju. Morda je Tahnee pomagalo tudi novo kolo (tisto z letnico 2018). Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR) je kljub najvišji izmerjeni hitrosti na progi (50,861 km/h) končala tretja, Francozinja Myriam Nicole (Commencal Vallnord) pa je kljub nekaj drobnim napakam osvojila drugo mesto.

Naša Monika Hrastnik (Črn Trn) je na začetku proge nekoliko izgubljala, proti polovici je zaostanek zmanjševala in bila hitro na progi, nato pa je padla, izgubila nekaj dragocenega časa, a na koncu je zadostovalo za 8. mesto.

Končni vrstni red seštevka svetovnega pokala – na prvem mestu Myriam Nicole (1375 točk), na drugem mestu Tahnee Seagrave (1284 točk) in na tretjem mestu Tracey Hannah (1270 točk). Monika Hrastnik je napredovala za eno mesto in je na koncu zasedla 14. mesto (239 točk), le točko za Mariano Salazar.

Moški

Troboj, drama, napetost, igra živcev, sreča, smola … vse to je bilo na današnji dirki elitne moške kategorije. Vse oči so bile uprte v Minnaarja, Gwina in Brosnana. Ter v nebo. A vreme je zdržalo. Šele 15 minut po koncu finala je začel padati dež.

Če so bile vse oči uprte v najboljše tri, pa je z odlično vožnjo najprej presenetil Britanec Laurie Greenland (MS Mondraker), ki je navkljub počasnem štartu v drugi polovici dobesedno letel. Se vidi, da mu je VdS pisan na kožo že od lanskega svetovnega prvenstva. Potem pa številka 23!, Francoz Amaury Pierron (Commencal Lac Blanc). Zelo dober zgornji del, spodnji del pa kot po tračnicah. In nihče izmed tekmovalcev za njim ni nanizal boljšega časa, ne Bruni, ne Vegier, niti eden izmed treh borcev za skupno zmago – Avstralec Troy Brosnan (Cnayon Factory DH), ki je zaostal za vsemi naštetimi in se uvrstil mesto pred Greenlandom.

Na štartu sta bila le še dva tekmovalca, glavna tekmeca in največja favorita za zmago – Gwin in Minnaar. Najprej je šel na progo drugo uvrščeni iz včerajšnjih kvalifikacij Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), na zgornjem delu proge je imel šesti čas, nato je stopnjeval ritem in imel pri polovici proge že tretji čas, zmanjševal je zaostanek, nato pa … smola. Najprej napaka, nato pa še slečen plašč in čisto počasi je šel proti cilju, kjer ga je množica nagradila z bučnim aplavzom.

Na štartu je bil le še brezkompromisni jezdec Aaron Gwin (THE YT Mob). Tretji vmesni čas zgoraj, nato drugi vmesni čas in minimalna razlika proti vodilnemu Pierronu, po drugi polovici proge pa samo še stopnjevanje in dva najboljša časa ter vodstvo sekunde in štirih desetink v cilju. Tako si je Aaron Gwin priboril že 19. zmago v svetovnem pokalu in peti naslov zmagovalca seštevka svetovnega pokala! Lani je imel podobno smolo na tej progi Gwin, ko je na svetovnem prvenstvu klavrno končal z zlomljenim obročem, letos na žalost Greg Minnaar.

Vrstni red – Gwin, Pierron, Bruni, Vergier in Brosnan.

Končni vrstni red v seštevku svetovnega pokala – 1. mesto Gwin (1149 točk), 2. mesto Brosnan (990 točk) in tretje mesto Minnaar (974 točk).

UTT

Najboljši predstavnik na današnji dirki je bil Rudy Cabirou s 16. mestom, Jure Žabjek je bil 26., Taylor Vernon pa je končal na 28. mestu. Jure je v skupnem seštevku obdržal 14. mesto, Rudy je na koncu osvojil 17. Taylor pa je sezono zaključil na skupnem 30. mestu. Več pa v sporočilu za javnost ekipe UniorTools Team.

Vrstni redi

Poročilo ekipe Unior Tools team in galerija spusta sledita!

Foto UL

Sledite nam