Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
4. avgusta 2019

Zadnji dan dirk v Dolini sonca tudi Tanja Žakelj med članicami in Vita Movrin med mlajšimi članicami. Pri ženskah poraz Courtneyeve in četrta zmaga za …

Dirka deklet, kot je že dolgo ni bilo! Odlična vožnja Tanje Žakelj! Vita Movrin se pri mlajših članicah spogleduje s trideseterico. Pri moških rutinirana zmaga Nizozemca. To so hitra dejstva današnje sončne dirke v Bikelandu. 

Dinamičen krog, nekaj novosti v primerjavi z lanskim, še vedno hitra proga z enim dolgim vzponom, nekaj tehničnih delov, spust po delu proge za 4kros, pa vožnja po modularnem pumptracku. Proga, ki je vredna svetovnega pokala.

Ženske

Po prvem krogu sta si Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory) in Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) privozili 24 sekund prednosti pred Nizozemko Anne Tauber (CST Sandd Bafang MTB Racing Team), Švicarko Sino Frei (Ghost Factory Racing) in Avstralko Rebecco McConnell (Primaflor Mondraker Rotor), kmalu jim je priključila še Švedinja Jenny Rissveds.

Nato je Ferrand Prevotova prevzela pobudo in si do konca drugega kroga privozila pol minute prednosti pred Neffovo. Prva zasledovalna skupina pa enaka kot v krogu prej. Vodilna v svetovnem pokalu Američanka Kate Courtney (Scott SRAM MTB Racing) pa na 14. mestu. Tanja Žakelj (Unior / Devinci Factory Racing) po drugem krogu na 20 mestu.

Prevotova je v tretjem od petih krogov vozila čisto osamljena, Jolando Neff pa je že ulovila Jenny Rissveds. Tik za njima pa Rebecca McConnell. Tanja je napredovala na 17. mesto in se Courtneyevi na 15. mestu približala na manj kot 20 sekund zaostanka.

V četrti krog je Prevotova zapeljala s 40 sekundami prednosti pred dvojico Neff – Rissveds. Boj za preostali dve mesti na stopničkah pa se je bil med Američanko Chloe Woodruff, Rebecco McConnel in Anne Tauber. Tanja je napredovala na 14. mesto. Njen zaostanek za Francozinjo pa 2 minuti 39 sekund. V polovici četrtega kroga je Neffova napadla Rissvedsovo, si privozila nekaj prednosti ter se podala v lov za Pauline Ferrand Prevot.

S prihodom v zadnji krog je imela Francozinja 14 sekund prednosti pred Švicarko, Švedinja pa je zaostajala minuto in boj za zmago je bil zopet odprt. Medtem je s sedmega na četrto mesto napredovala Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sandd Bafang MTB Racing Team). Tanja je zadnji krog začela na 10. mestu!

Na prvem merjenju v zadnjem krogu je imela Francozinja le še 10 sekund prednosti pred Švicarko in obetal se je dramatičen zaključek. Na spustu po 4kros progi je Jolanda ujela Pauline, jo prehitela in začela narekovati svoj ritem, v predzadnji klanec pa je zopet napadla Francozinja, nato sta se izmenjevali v vodstvu. V zadnji daljši vzpon je prva pripeljala Prevotova, a je na polovici vzpona zopet napadla Neffova in narekovala še ostrejši ritem. Prevotova je prva zapeljala v spust in si tako zagotovila boljše izhodišče za ciljni sprint.

In po pravi drami in dolgem ciljnem sprintu je 4. zmago v svetovnem pokalu (prvo po letu 2015) slavila Pauline Ferrand Prevot. Tretje mesto je osvojila Jenny Rissveds. Četrta je bila Jana Belomojna, peta pa njena moštvena kolegica Anne Tauber. Tanja Žakelj pa po odličnem zaključku najvišje v letošnji sezoni, na 8. mestu!

V skupnem seštevku svetovnega pokala je mesto vodilne prevzela Jolanda Neff (1415 točk), na drugo mesto je zdrsnila Američanka Kate Courtney (Scott Sram  MTB Racing), ki je danes osvojila skromno 17. mesto (1382 točk), tretja je Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), ki je danes osvojila 12. mesto (950 točk). Tanja Žakelj je napredovala na 21. mesto (440 točk).

Moški

Če je bil po prvem krogu kratek pobeg Brazilca Henriqueja Avancinija (Cannondale Factory Racing) in Nizozemca Mathieua van der Poela (Corendon – Circus) naznanilo hitre dirke, se je ta v tretjem krogu prevesila v troboj med Švicarjema Mathiasom Flueckigerjem (Thomus RN Swiss Bike Team), Ninom Schurterjem (Scott SRAM MTB Racing) in van der Poelom. Avancini jim je sledil s slabe pol minute zaostanka. Kmalu za njim pa skupinica, ki jo je vodil Italijan Luca Braidot (CS Carabinieri – Cicli Olimpia – Vittoria).

V zadnjem krogu je najprej skočil Schurter, a je van der Poel takoj odbil napad in povedel ter se dobesedno odpeljal. Prvi mu je sledil Flueckiger, Schurterju pa so začele pohajati moči, a tretje mesto ni bilo ogroženo, saj je Avancini na četrtem mestu zaostajal več kot pol minute za Schurterjem..

Tako je Nizozemec zadnje pol kroga nadaljeval v visokem tempu in kontroliral razliko do drugouvrščenega Švicarja. To je že druga letošnja zmaga za van der Poela, drugo mesto jje pripadlo Mathiasu Flueckigerju, ki je v cilj prišel z 18 sekundami zaostanka,  tretje mesto ter 53 sekund zaostanka je zabeležil svetovni prvak Nino Schurter.

V skupnem seštevku svetovnega pokala s 1390 točkami še vedno vodi Schurter, van der Poel na drugem mestu jih ima 1274, tretji je Avancini (1165 točk).

Dekleta U23

Na startu je bila tudi Vita Movrin (Energijateam.com), ki je v svoji debitantski sezoni med mlajšimi člancami z zaostankom 12 minut in 36 sekund osvojila 36. mesto.

Zanesljivo zmago je z rutinirano vožnjo osvojila Nemka Ronja Eibl (Corendon – Circus). Na drugo mesto se je uvrstila Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing), ki je zaostala 42 sekund, še 37 sekund več pa je znašal zaostanek Avstrijke Laure Stigger, ki je svojila tretje mesto.

Vita Movrin: ”Startala sem ful dobro, prvi krog sem šla dobro, vozila sem se v trideseterici, kar je bil moj cilj. Sedaj sem prvo leto v kategoriji U23 in vsaka takšna tekma je nova izkušnja, vedno se borimo do konca in dokler ne prideš skozi cilj, ne smeš odnehati. Proga v Val di Sole je fizično ena izmed težjih prog, kar sem jih vozila. Tehnično morda ne, čeprav sem imela nekaj težav v bandah na spustih, preko skal mi je šlo, ampak bomo tudi to popravili.”

Fotogalerija U23


Fantje U23

Prevlada romunskega prvaka se nadaljuje. Vlad Dascalu (Brujula Bike Racing Team) je nanizal že četrto zmago zapored, na drugo mesto je po razbrljivemu zaključku z le štirimi sekundami zaostanka zaključil Švicar Filippo Colombo (BMC Mountainbike Racing Team). Tretje mesto je s skoraj minuto zaostanka osvojil Jofre Cullell Estape (Megamo Factory Team).

Vrstni redi

Foto Grega Stopar

Preberi še
VdS: Po progi za kros z Annie Last
VdS: Kratki kros na spolzkem in mokrem terenu

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam