13. septembra 2009

Velenjčan je postal zmagovalec prvega mestnega spusta na Hrvaškem “Downtown Rijeka Urban Downhill” pred Stonigom in Volfom.

 

Miranu Vauhu leti tako po zemlji kot po ulicah

Miranu Vauhu leti tako po zemlji kot po ulicah; vse foto Jure Menard

Avstrijec Matthias Stonig je poskrbel za mednardno postavo zmagovalnih stopničk

Avstrijec Matthias Stonig je poskrbel za mednardno postavo zmagovalnih stopničk

Zmagovalec podobne sarajevske dirke Bošotjan Volf je bil tretji

Zmagovalec podobne sarajevske dirke Bošotjan Volf je bil tretji

Tudi dekleta so obvladovala reške uličice - Andrea Radačić

Tudi dekleta so obvladovala reške uličice – Andrea Radačić

Eden od skokov, v zraku Jan Porič

Eden od skokov, v zraku Jan Porič

Tudi zavijati je bilo treba, ostro zavijati - Andražu Turelu na 24" malce manj

Tudi zavijati je bilo treba, ostro zavijati – Andražu Turelu na 24″ malce manj

Na Reki na Hrvaškem je v soboto klub BK Veli vrh prvič priredil ulično dirko v spustu s pestro mednarodno udeležbo. Število nastopajočih so omejili na 120, med vsemi pa je bil tako v kvalifikacijah kot v finalu daleč najhitrejši slovenski prvak, Velenjčan Miran Vauh (KK Črn trn). Obakrat je za nekaj več kot štiri sekunde in pol prehitel drugouvrščenega Avstrijca, Korošca Matthiasa Stoniga. V kvalifikacijah je bil tretji najhitrejši Kristjan Vreček (Supersnurf/Everyday), v finalu pa ga je na tretji stopnički zamenjal oziroma ga za mesto nižje porinil klubski kolega Boštjan Volf (Supersnurf RSP), šesti iz kvalifikacij.

Na petem mestu je sledilo presenečenje, istrski mladinec Marko Šišovič, v prvo deseterico pa sta se uvrstila še dva Slovenca – Supersnurfov amater Rok Vulič na 8. in še en amater Iztok Slapnik na 10. mesto. Še eno hrvaško presenečenje je bil XC dirkač Đani Simčić na 15. mestu v absolutni razvrstitvi.

 

Miri: Fajn je blo

Vsi po vrsti so hvalili dobro organizacijo, tako da računamo na ponovitve v naslednjih letih. Očitno je bila dobra tudi zabava po dirki, saj danes nikogar od najhitrejših ni dobiti na telefon. Te sobotne dirke v mestih so res hudič.

 

Pa smo naposled ujeli zmagovalca. Hitri Miri iz Veleja ser je sprva skušal izvleči z zgoščeno izjavo “Fajn je blo,” potem pa smo iz njega izvleki naslednje: “Spodnja tretjina proge je bila bolj šprinterska, zgornji del pa bolj tehničen, poleg stopnic je šla tudi čez park, po zemlji. Fajn le leto, meni je bila proga zelo všeč. V primerjavi v Sarajevom je bila počasnejša, krajša in manj je bilo za poganjat.
Organizatorji so se fajn potrudili, za prevoz na štart je bilo dovolj kombijev.”
Miri je spet dirkal na izposojenem MSC, ki pa je že prodan naprej, zato mu je bilo kar zoprno, ampak ni imel izbire. “Če dobim do srede novega Intensa 951, grem dirkat v Schladming, sicer pa ne,” je še dodal Vauh, ki sicer načrtuje še nastop na finalu slovenskega pokala v Kranjski Gori, potem pa za konec sezone 4X v Ajdovščini ali DH Gračišče, ki se pokrivata. “Škoda, da sem v finalu na Ivarčkem počil gumo, sicer bi bil v igri za skupno zmago v slovenskem pokalu v spustu,” še pravi.

 

Vreček report

 

Proti večeru se je našel še novi neuradni poročevalec mtb.si Kristjan Vreček s svojim prvim besedilom (bo tudi zadnje?):

 

Rijeka, ki se nahaja približno dve uri vožnje iz Ljubljane, je v soboto, 12. 9. 2009, pod organizacijo kolesarskega kluba Veli Vrh pripravila prvo urbano tekmo v spustu na Hrvaškem. Brezplačni parkirni prostori, vseskozi potešena žeja, hitri prevozi na štart, odlično vzdušje in še bi lahko naštevali … organizacija je bila odlična.

Zjutraj nas je nekoliko presenetil dež, a se je kmalu umiril in sonce je progo hitro posušilo.
Mednarodna zasedba 94 tekmovalcev (med njimi so bila tudi štiri dekleta) iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Avstrije in Slovenije se je pomerila na 901 m dolgi progi s 84 m višinske razlike, ki je bila speljana od naselja Kozala pa do Koblerjevega trga v centru mesta. 
Proga je bila relativno kratka, a je presenetila vse, saj nismo pričakovali, da bo tako kondicijsko zahtevna. Vsebovala je vožnjo po drsečih marmornatih stopnicah, makadamu in zemlji, da bi vzdušje med gledalci še bolj popestrili, so dodali nekaj skokov in dropov.

Padcev na srečo ni bilo veliko, tisti, ki so pobližje spoznali reške stopnice, pa razen manjših odrgnin niso utrpeli večjih poškodb.
Kljub temu, da popolnega nastopa najbrž ni imel nihče, velja omeniti smolo aktualnega hrvaškega državnega prvaka Santa Tessarija, ki je imel v kvalifikacijah četrti skupni čas (najhitrejši Hrvat), a je v finalu dvakrat konkretno padel in tako zdrsnil po lestvici globoko navzdol. Tako je najhitrejši Hrvat dneva postal nam še nepoznan istrski mladinec Marko Šišovič, ki je bil skupno peti.

Po koncu tekmovanja se je v mestu veliko dogajalo. V diskoteki, katere imena si nisem zapomnil, se je odvijal drum&bass party, kjer so poskrbeli tudi za dobro porcijo čevapov, ki so bili že všteti v štartnino. Omeniti je treba še zdravju prijazne cene zdravju manj prijaznih alkoholnih pijač, ki so poskrbele za še boljše vzdušje na zabavi ter nam omogočile daljšo erekcijo in močnejši izliv semena.

 

Vrstni red – absolutno
1. Miran Vauh (KK Črn trn) 1:58,27
2. Matthias Stonig (Avtm URC Flowmotion) +4,59
3. Boštjan Volf (Supersnurf RSP) +5,26
4. Kristjan Vreček (Supersnurf Everyday) +5,46
5. Marko Šišović (Hrv, MTB Istra Pazin) +6,19
6. Ivan Brajković (Hrv, BK Mamut) +6,28
7. Berislav Topol (Hrv, BK Mamut) +6,42
8. Rok Vulić (Supersnurf) +7,17
9. Aleksandar Orešnik (Hrv, BK Veli Vrh Cult) +7,25
10. Iztok Slapnik (Slo) +7,64

Vsi vrstni redi >>

Video >>

Video s Poričeve čelade (haha, kira ska muzika) >>

Sledite nam