Freestyle zaposli
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
27. julija 2012

Skozi malce kaotične kvalifikacije so se prebili Pandur, Rutar in Vauh ter še Černilogarjeva med dekleti. Sončno-deževen petek zaznamoval še hud padec Tracy Hannah.

Val d’Isere je prvič sprejel tekmovalce na dirki svetovnega pokala, a se vidi, da so organizatorji izkušeni in so za zelo veliko stvari zelo dobro poskrbeli. Nekaj nejevolje je med ekipami zaradi razporeditve prostora, saj so šotori in tovornjaki raztreščeni po zelo širokem območju okoli spodnje postaje gondole, pri kateri sta tudi cilja obeh prog. Mnenja o progah so deljena, več komentarjev je bilo slišati na spustaško traso, ki je speljana po zelo težko dostopnem terenu (veliko delov ob progi je zaradi kotalečega se kamenja tudi zaprtih), pa še zelo kratka je. Današnje kvalifikacije pa je začinilo še vreme, prva večja ploha je nastopila po prvi trideseterici moških, sledila je še ena kakšne dobre pol ure kasneje. Obakrat so dirko prekinili in ustavili sedežnico za prevoz na štart, proga pa je bila seveda ob tem vedno bolj drseča.

Jutranji trening je bil lep čas prekinjen zaradi padca Tracy Hannah, ki naj bi imela zlomljeno nogo, bržkone pa to zanjo pomeni tudi konec letošnje sezone. To sicer še zdaleč ni bil edini padec, tudi vsemogočni Aaron Gwin je podlegel kombinaciji prahu in kamenja; kvalifikacije je zato končal na 57. mestu.

Slovenci smo dobili pričakovane finaliste. Zarja Černilogar je bila 14. in se je več kot zanesljivo uvrstila na nedeljsko dirko. Podobno velja tudi za trojico naših najboljših spustašev – Žiga Pandur je bil 62., Nejc Rutar mesto za njim, Miran Vauh pa je končal na 68. mestu. A tokrat je bila na dirki še cela vrsta Slovencev, katerih nastope gre pohvaliti, saj so prav vsi prvič nastopili na dirki svetovnega pokala. Najbližje finalu je bil najhitrejši z Javornika, Jure Žabjek se je uvrstil na 99. mesto. Ostali so sledili kar precej mest nižje.

Pri dekletih ni bilo presenečenj na vrhu razpredelnice, Rachel Atherton je bila za slabi dve sekundi hitrejša od Emmeline Ragot. Cameron Cole je postavil najboljši čas dneva pri moških, sledili pa so mu Bryceland, MacDonald, Atherton in Beer. Od vremena je odvisno ali bodo šli tekmovali v nedeljo pod 2 minuti in 24 sekund, vsekakor pa bodo o uvrstitvah odločale majhne razlike.

Jutri so na sporedu dirke v olimpijskem krosu, finale spusta je na sporedu v nedeljo. Oboje seveda v živo na mtb.si.

Vrstni red kvalifikacij spusta

Ženske
1. Rachel Atherton (VB, GT Factory Racing) 2:49,93
2. Emmeline Ragot (Fra, MS Mondraker Team) +1,80
3. Emilie Siegenthaer (Švi, Scott11) +6,94
4. Floriane Pugin (Fra, Scott11) +9,05
5. Manon Carpenter (VB, Madison Saracen) +9,14

14. Zarja Černilogar (Črn trn) +23,50
23. Jess Stone (VB, Unior Tools Team) +30,10

Moški
1. Cameron Cole (NZ, Lapierre International) 2:24,80
2. Josh Bryceland (VB, Santa Cruz Syndicate) +0,09
3. Brook MacDonald (NZ, MS Mondraker) +0,32
4. Gee Atherton (VB, GT Factory Racing) +0,48
5. Nick Beer (Švi, Devinci Global Racing) +1,17

35. Harry Heath (VB, Unior Tools Team) +10,18
62. Žiga Pandur (Slo, Unior Tools Team) +14,59
63. Nejc Rutar (Slo, Unior Tools Team) +15,04
68. Miran Vauh (Slo, Črn trn) +15,50
99. Jure Žabjek (Slo, Rajd Trek) +19,34
159. Kevin Berginc (Slo, Rajd Trek) +30,24
165. Jernej Cokan (Slo, Rajd Trek) +31,25
178. Anže Žabjek (Slo, Rajd Trek) +36,53
206. Mitja Černilogar (Slo, Črn trn) +1:12,89
209. Jan Cimperman (Slo, MTB Trbovlje Specialized) +1:33,29

Vsi vrstni redi na strani UCI.
www.valsport.org

Na uvodni fotografiji leti Cameron Cole, avtor vseh fotografij Grega Stopar.

Casio GShock
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
Sledite nam