Val di Sole, Nino Schurter
16. junija 2024

Danes XCO v Val di Sole s Tanjo Žakelj in Vito Movrin v ženski elitni kategoriji, s še enim rekordom Švicarja, z zanesljivo zmago Francozinje ter simultanko mlade Kanadčanke

Večerno deževje je dodobra spremenilo strukturo tal na progi v kolesarskem parku Bikeland v Commezzaduri. Čeprav je bil večji del kroga danes obsijan s soncem, so nekateri deli, predvsem v zgornjem delu gozda, ostali blatni. Kljub temu so najboljše tekmovalke in tekmovalci na izredno tehnični progi v Bikelandu prikazali odlične predstave!

Ženske elite: Francozinja proti Nizozemki

Med najboljšimi tekmovalkami v olimpijskem krosu je bila odsotna le aktualna olimpijska prvakinja, Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing – Pirelli), ki se poti na ženski etapni dirki po Švici. Na vrhu je bilo pričakovati dvoboj svetovne prvakinje Francozinje Pauline Ferrand-Prevot (Ineos Grenadiers) in Nizozemke Puck Pieterse (Alpecin -Deceuninck). In zgodilo se je ravno to. Ostale tekmovalke so se borile za preostanek mest na stopničkah, saj sta Ferrand-Prevot in Pieterse šest krogov dolgo dirko vozili v svojem ritmu. Dvakratna zmagovalka dirk v Val di Sole Ferrand-Prevot je v drugem delu dirke začela voziti v svojem značilnem ritmu in se sama odpeljala proti cilju ter pred Nizozemko slavila s 50 sekundami prednosti.

Po dolgem času je bilo v ospredju lepo videti Francozinjo Loano Lecomte (Canyon CLLCTV XCO), ki pa nikakor ni mogla slediti ritmu tretjeuvrščene Južnoafričanke Candice Lill, specialistke za etapne dirke in maraton. Tako je Lecomte končala na četrtem mestu. Peta je bila Američanka Savilia Blunk (Decathlon Ford Racing Team), ki je s tem upravičila izbor v ameriško reprezentanco za prihajajoče olimpijske igre v Parizu.

Kako sta se danes v Val di Sole odrezali Slovenki?

Hitreje je začela Vita Movrin (Trinx Factory Team), ki je v začetku dirke vozila okoli 40. mesta. Tanja Žakelj je dirko začela nekoliko bolj v ozadju, se vozila na robu štirideseterice, nato pa je preklopila v višjo prestavo ter dirko z 10 minutami zaostanka zaključila na 38. mestu. Vita Movrin se je v Val di Sole morala na koncu zadovoljiti s 50. mestom.

Po polovici dirk letošnjega svetovnega pokala je na vrhu na Američanka Haley Batten (Specialized Factory Racing), ki ima 901 točko, danes pa je osvojila osmo mesto. Druga je danes desetouvrščena Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon). Ima 743 točk. Tretja je z 738 točkami Savilia Blunk. Vita Movrin, ki je odpeljala celotno letošnjo sezono svetovnega pokala, je s 113 točkami na 42. mestu. Tanja Žakelj, ki je izpustila prvi dve brazilski preizkušnji, je z 58 točkami na 61. mestu.

Moški elite: Neverjetni N1N0

Švicar Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing Team) še je po številu zmag že zdavnaj zapisal med nesmrtne, a danes je še enkrat dokazal, da so leta le številke in lahko pri svojih osemintridesetih rekord v številu osvojenih zmag v svetonem pokalu lahko še poveča. In res, N1N0 je z osmo zmago v Val di Sole hkrati vknjižil že 36. zmago v svetovnem pokalu!

Kako se je razpletla moška dirka v Val di Sole?

V primerjavi z žensko dirko, se je proga dodobra posušila in postala hitrejša. V ospredju so do tretjega kroga skupaj vozili Schurter, Čilenec Martin Vidaurre (Specialized Factory Racing) in Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing). Nato je Vidaurre popustil in v vodstvu sta bila le še Schurter in Hatherly. Za njima pa so vozili Francoz Mathis Azzaro (Decathlon Ford Racing Team), Italijan Luca Braidot (Santa Cruz RockShox Team), Švicar Filippo Colombo (Scott -Sram MTB Racing Team), Italijan Simone Avondetto (Wilier – Vittoria Facotry Team XCO), Švicarja Marcel Guerrini (Bixs Performance Race Team) in Lars Forster (Thomus Maxon), Francoz Jordan Sarrou (Team BMC) in Nemec Jens Schuermans (Giant Factory Off-Road Team – XC).

Nato sta se vodilnima uspela nekoliko približati Azzaro in Sarrou, kmalu jima je sledil še Colombo, na krilih domačih navijačev pa še Braidot. Schurter je nato napadel Hatherlyja, si priboril nekaj sekund prednosti ter nadzoroval dirko. V boju za tretje mesto pa je pobudo prevzel Braidot. Vidaurre je vmes plačal davek hitrega tempa prvih treh krogov in zdrsnil tik za deseterico najboljših. V zadnjem krogu si je Schurter priboril več kot deset sekund prednosti in Hatherly se je že sprijaznil z drugim mestom. Boj za tretje mesto so z minuto zaostanka bili Braidot, Colombo in Azzaro.

Veliki Nino Scurter je na koncu slavil s sedmimi sekundami pred Hatherlyjem, ciljni sprint trojice pa je pripadel Azzaru. Tako je Braidot osvojil četrto, Colombo pa peto mesto.

V skupnem seštevku s 789 točkami vodi Francoz Victor Koretzky (Specialized Factory Racing), ki je danes zasedel 24. mesto. Razlog za slabšo uvrstitev pa tiči v tem, da je kmalu po dirki v Novem Mestu na Moravskem zbolel za covidom. Na drugo mesto se je z današnjo zmago povzpel Nino Schurter (755 točk), tretji je Alan Hatherly (709 točk).

Dekleta do 23 let: Isabella se pripravlja na osvojitev še ene mavrice

Kanadčanka Isabella Holmgren, specialistka za ciklokros, od letos članica ženske divizije cestne ekipe Lidl-Trek, tudi nekdanja mladinska svetovna prvakinja v ciklokrosu, je bila razred zase. Pet krogov je zmogla v uri, 14 minutah in 54 sekundah ter za minuto in pol prehitela prvo zasledovalko, Francozinjo Olivio Onesti (Trinx Factory Team). Tretje mesto je z več kot dvema minutama in pol zaostanka osvojila Švicarka Elina Benoit.

V skupnem seštevku še vedno vodi danes petouvrščena Kira Böhm (Cube Factory Racing). Ima 512 točk. Kanadčanka Emily Johnston (Trek Future Racing), ki je danes osvojila osmo mesto, je s 403 točkami na drugem mestu. Le šest manj na tretjem jih ima danes šesta Američanka Madigan Munro (Trek Factory Racing – Pirelli).

Fantje do 23 let: V Val di Sole do četrte letošnje zmage

Zadnja preizkušnja v Commezzaduri je bila namenjena mlajšim članom. Američan Riley Amos (Trek Factory Racing – Pirelli) si je letos na čisto vsaki dirki olimpijskega krosa pokoril konkurenco. Nič drugače ni bilo danes, ko je svojega najbližjega zasledovalca, rojaka Bjorna Rileyja (Trek Future Racing) prehitel za 9 sekund. Tretji je bil Švicar Finn Treudler (Cube Factory Racing).

V skupnem seštevku ima Amos 650 točk. Riley na drugem mestu jih je zbral 463. Tretji je Treudler s 381 točkami.

Vsi vrstni redi na uci.org.

Naslovna fotografija WHOOP UCI MTB World Series

Preberi še

Val di Sole

Sledite nam