27. avgusta 2017

Po zadnjem krosu svetovnega pokala 2017 v Trentinu še poročilo iz tabora ekipe Unior Tools Team. Z mislimi že v Avstraliji.

Po slabem dnevu v Italiji je treba misli usmeriti v Avstralijo

Tanja Žakelj (Unior Tools Team) sezone svetovnega pokala žal ni zaključila v skladu z željami in cilji – 26. mesto na dirki v “dolini sonca” Val di Sole je celo njena daleč najslabša uvrstitev letos, a višje enostavno ni šlo. Vse le ni črno, saj je osvojila visoko 14. mesto v seštevku svetovnega pokala, proga na prihajajočem svetovnem prvenstvu pa ji je zagotovo bolj pisana na kožo.

Z izjemo Albstadta je bila Tanja Žakelj v letošnjem svetovnem pokalu stalno tik za deseterico, v Kanadi pa je osvojila sedmo mesto. Zato je 26. mesto na progi v Val di Sole zagotovo razočaranje, še toliko večje, ker je bila to zadnja dirka letošnjega svetovnega pokala in zagotovo se hoče vsak tekmovalec od svojih navijačev posloviti z vrhunskim dosežkom. Tanja Žakelj: “Čutilo se je, da so punce zelo pripravljene, tudi jaz sem bila in morda sem imela sama pri sebi prevelika pričakovanja in sem malce podlegla pritisku. Že od samega začetka nisem našla pravega ritma. Res smo bile zelo izenačene, ko mi ni šlo pa sem izgubila še veliko motivacije in danes res nisem sestavila prave dirke.”


Št. 12 je danes krojila dirko, št. 13 žal ne. Foto Klemen Humar

Če je bila proga v Val di Sole nekdaj ena izmed Tanjinih najljubših, to danes zagotovo ne velja več. Pravih tehničnih odsekov praktično ni, veliko pa je napornih vzponov. Tako kot vedno, pa se večkratna državna prvakinja ne izgovarja na specifične lastnosti prizorišča.

“Proga je po eni strani res lahka, ampak fizično je pa izredno zahtevna. Prepričana sem, da je zmagala danes najbolje pripravljena. Tudi tehnične dele, čeprav so lažji, je težko odpeljati hitro in brez napak. Sama pridobivam na zahtevnih delih, predvsem v Kanadi sem to obrnila sebi v prid, tu te moje prednosti ni bilo. Ampak se nisem obremenjevala s tem, na vsaki dirki moraš pokazati največ kar zmoreš in danes več kot to nisem zmogla,” pove Tanja.


Foto Klemen Humar

Tanja Žakelj je dirko začela na 15. mestu, kar ni dvignilo nobenih alarmov, saj običajno največ pridobi prav proti koncu dirke. Danes pa je bilo ravno obratno, počasi je izgubljala mesta in končala daleč od željene deseterice. Slab rezultat ni prišel v pravem trenutku, saj je svetovno prvenstvo v Avstraliji na sporedu že čez 14 dni, Tanja pa mora v Cairns odpotovati s čisto glavo in pozitivnimi mislimi.

V tem športu se stvari hitro obrnejo in to ve tudi Tanja: “Navsezadnje pa je vse mogoče, pred menoj je bila danes tekmovalka, ki je letos že zmagala dirko za svetovni pokal. Karte se stalno mešajo in današnji rezultat me zato ne sme obremenjevati. Na prvenstvo sem se kvalificirala, in še naprej moram delati enako kot zdaj, torej najbolje kolikor je mogoče, in iti samozavestno na svetovno prvenstvo.”


Preberi še
Val di Sole XCO: Jolanda vrača udarec, Schurter ostal nepremagan

Uvodna fotografija Keith Valentine


Ledine so vedno v Dolini sonca, foto Klemen Humar

Sledite nam