21. avgusta 2011

Danes je bilo na sporedu še zadnje dejanje letošnjega svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, kjer je edini slovenski predstavnik Nejc Rutar dosegel zelo visoko 45. mesto. V prahu in vročini najhitrejša Aaron Gwin in Myriam Nicole.

Na jutranjem treningu tekmovalci (in tudi gledalci) skoraj niso mogli verjeti, da je proga postala še bolj prašna. Na najbolj kritičnih odsekih je prah močno oviral pogled, še toliko bolj na mestih, kjer so se sončni žarki prebili skozi krošnje dreves. Nejca Rutarja danes to ni zmotilo in proge se je lotil suvereno in napadalno: “Tik pred štartom nisem bil povsem miren, takoj ko sem zapeljal na progo, pa sem začel uživati in tako sem odpeljal vse do ciljne črte. Proga je bila res težka, vendar so mi takšne tehnične proge všeč in vse sem tudi izpeljal tako, kot sem si zamislil. Tudi prah me danes ni več motil, je bilo že skoraj tako kot drsenje po blatni progi.” Nejc se je v cilj pripeljal kot četrti, vendar je začel takoj pridobivati mesta in dirko zaključil na 45. mestu, kar je njegov nov osebni rekord. “To je dobra vzpodbuda pred svetovnim prvenstvom, kjer bo proga prav tako zelo tehnična,” je še dodal Nejc.
Drugi finalist orodjarjev Harry Heath je bil po kvalifikacijah uvrščen višje, a danes sreča ni bila na njegovi strani in dirko je s padcem končal na 69. mestu. Harry je po dirki povedal: “Na zadnjih dveh dirkah sem imel enako taktiko – na vse ali nič s ciljem preboja med prvih dvajset. V Franciji se mi je izšlo, danes pa žal ne. Rezultat mi vendarle ni pokvaril vikenda, saj sem užival na tej zahtevni progi in dal vse od sebe.”

Gwin le še potrdil naslov, presenečenje pri dekletih
Običajno razvrstitev deklet je danes pretresla Myriam Nicole, ki je za 8 desetink prehitela Florian Pugin, tretja pa je bila Rachel Atherton. Nova zmagovalka svetovnega pokala Tracy Moseley je bila danes šele peta, a to niti ni več pomembno, naslov je njen. Že pred današnjo dirko pa ni bilo dvoma o moškem zmagovalcu svetovnega pokala, saj je Aaron Gwin preko sezone dobesedno deklasiral konkurenco. V statistiki sezone je zabeležil 5 zmag ter po eno tretje in četrto mesto ter zbral 1558 točk. Drugi Greg Minnaar jih ima “le” 1093, tik za njim pa je Gee Atherton. Amerika je tako končno dobila zmagovalca svetovnega pokala v moški konkurenci, seveda pa so veseli tudi današnje zmage. To bi Aaronu morda lahko odvzel le Danny Hart, ki je naredil napako v zadnjem ovinku, a tam morda res ni izgubil debele sekunde. Tretji je bil Gee Atherton, četrti pa najhitrejši mladinec sezone Troy Brosnan.

Naj omenimo še nastop Gregorja Dimica na jutranji dirki mladincev v krosu. Član Energije iz Domžal je dosegel 49. mesto.

Svetovni pokal je s tem za letos zaključen, že prihodnji teden pa bo na sporedu svetovno prvenstvo v vseh disciplinah.

Vsi rezultati in uvrstitve v svetovnem pokalu na strani UCI.

www.valdisoleevents.it

Na uvodni sliki Nejc Rutar; foto Grega Stopar.

Sledite nam