EP Novi Sad
14. avgusta 2021

Včeraj je bila poleg veteranskih preizkušenj na evropskem prvenstvu tudi dirka v eliminatorju oziroma krosu na izpadanje. Najvišje se je uvrstil Jakob Klemenčič.

Štirje slovenski reprezentantje so pred glavnimi preizkušnjami v olimpijskem krosu nastopili še v krosu na izpadanje. Odločitev selektorja Matjaža Budina je bila pravilna, saj so se tekmovalci odločno spopadli s kratko progo in tekmeci.

Odlični že v kvalifikacijah

Blaž Žle je bil najhitrejši v kvalifikacijah, a je zaradi prehitrega starta dobil časovni pribitek in končal na petem mestu. Jakob Klemenčič je bil mesto slabši, Matic Kranjec Žagar je bil deveti, Gregor Krajnc pa je dosegel 16. čas.

Klemenčič najspretnejši

Pozno popoldan so se začele izločitvene vožnje. Gregor Krajnc je svoj nastop z nekaj smole zaključil v osmini finala (končno 17. mesto). Matic Kranjec Žagar je vozil odlično in se z drugim mestom v osmini prebil v četrtfinale. Tam je bil le malo prekratek za polfinale, tako da je dirko zaključil na končnem devetem mestu. Blaž Žle in Jakob Klemenčič sta imela največ “dinamita” v nogah in sta prišla v polfinalne preizkušnje. V polfinalu so se njune sanje o finalni dirki razblinile in sta morala svoje spretnosti pokazati v malem finalu.

Klemenčič je v malem finalu odvojil drugo, Blaž Žle pa četrto mesto. Na koncu je to pomenilo šesto in osmo mesto, kar je, če štejemo deveto mesto Kranjec Žagarja, skoraj popoln izkupiček v disciplini, ki od časov Mihe Halzerja ni na “dnevnem” sporedu slovenskih tekmovalcev.

Jakob Klemenčič po dirki:

“To evropsko prvenstvo smo se s selektrojem odločili, da se bomo preizkusili tudi v discilini eliminator, pa čeprav je naslednji dan dirka v olimpijskem krosu, ki je moja glavna disciplina. Na start eliminatorja sem prišel kar nervozen, saj nisem vedel, kam lahko rezultatsko ciljam. Po šestem kvalifikacijskem času je živčnost popustila. Nato sem dobro dirkal do polfinala, kjer pa sem moral premoč priznati močnejšim tekmovalcem. Sem pa zato v malem finalu dal vse od sebe in osvojil šesto mesto. Z rezultatom in izkušnjo sem zadovoljen in upam, da se čim bolje regeneriram za preizkušnjo v olimpijskem krosu,”

Evropska prvaka 2021

Zlato si je prislužil Nizozemec Jeroen van Eck. Srebro je osvojil Francoz Lorenzo Serres, bron je pripadel Švedu Joelu Burmanu. Nehvaležno četrto mesto je osvojil aktualni svetovni prvak v disciplini eliminator Francoz Titouan Perrin Ganier.

Pri dekletih je evropsko krono ubranila Italijanka Gaia Tormena. Srebro je šlo okoli vratu Nizozemke Fem van Empel, bron je osvojila Ukrajinka Iryna Popova.

Vrstni redi

Na evropskem prvenstvu v Novem Sadu bodo danes na sporedu tri preizkušnje v olimpijskem krosu. Na startu bodo mladinke (Ema Movrin in Daša Mlakar), mladinci (Nace Gnezda, Vid Brezar, Tine Jereb in Miha Smrdel) in mlajši člani (Matjaž Lozar, Jakob Klemenčič, Blaž Žle, Jan Jereb, Jaka Starman, Matic Kranjec Žagar in Mihael Štajnar).

Na naslovni fotografiji Matic Kranjec Žagar lovi svetovnega prvaka. Foto Michele Mondini / bettiniphoto.net.

Preberi še

Novi Sad: Na EP dve veteranski medalji in soliden nastop štafete

Sledite nam