Val di Sole
15. junija 2024

Poznopopoldanske preizkušnje v kratkem krosu za svetovni pokal so bile v sončnem vremenu, kot se za Val di Sole tudi spodobi. V vseh kategorijah odločitve v ciljnih sprintih.

Krog kratkega krosa v Val di Sole ne velja za najtežjega v svetovnem pokalu, a je še vedno zelo atraktiven. Povprečne hitrosti na celotno dirko veljajo za najvišje, zmage pa se skoraj vedno odločajo tik pred ciljno črto. Nič drugače ni bilo niti včeraj v Commezzaduri, v spodnjem delu kolesarskega parka Bikeland.

Moški elite: Povprečna hitrost zmagovalca skoraj 30 kilometrov na uro

Hitra, predvsem pa zelo dinamična dirka v dolžini enajstih krogov je na vrh ponesla aktualnega svetovnega prvaka, ki med petim in osmim krogom sploh ni narekoval tempa, temveč se je vozil v glavnini in pospešil proti koncu dirke, takrat, ko je bilo najbolj pomembno. Čeprav je bilo pričakovati, da bo do zmage prišel Švicar Nino Schurter, ki je večji del kratkega krosa vozil v ospredju, je bil na koncu za le nekaj obročnikov “prekratek” in je zasedel četrto mesto.

V silovtem zaključnem ciljnem je slavil Novozelandec Sam Gaze (Alpecin – Deceuninck), drugo mesto je osvojil vodilni v seštevku kratkega krosa in letošnji dvakratni zmagovalec Francoz Victor Koretzky (Specialized Factory Racing), tretji je bil Belgijec Jens Schuermans, član ekipe Giant Factory Off-Road Team XC.

Po štirih dirkah z 850 točkami vodi Koretzky. 710 točk ima na drugem mestu Gaze. Tretji je Nemec Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV XCO), ki je včeraj zasedel skromno 17. mesto. Ima 562 točk.

Kratek intervju s Samom

Ženske elite: Ali Puck ali Pauline?

Deset krogov dolga dirka je bila do predzadnjega kroga zelo izenačena, saj se je za vodilno pozicijo borilo kar dvajset tekmovalk elitne divizije. A na čelu celotne skupine je bila skoraj ves čas Nizozemka Puck Pieterse (Alpecin – Deceuninck). Čisto na njenem obročniku pa je bila Francozinja Pauline Ferrand-Prevot (Ineos Grenadiers), ki je v zadnjem krogu napadla, povedla in skupaj s Pieterse sta narekovali peklenski tempo, se znebili zasledovalk Američanke Savilie Blunk (Decathlon Ford Racing Team), Južnoafričanke Candice Lill in Švicarke Alessandre Keller (Thomus Maxon).

Ferrand-Prevot je prva “navila” še hujši ritem. Pieterse ji je sledila in sto metrov pred ciljem napadla. Francozinja je bila nekaj metrov konkurenčna, a dvajset metrov pred ciljem je obupala in Puck Pieterse je slavila v Dolini sonca. Na tretje mesto se je na koncu uvrstila Savilia Blunk.

V skupnem seštevku vodi včeraj petouvrščena Keller (700 točk), druga je s 580 točkami včeraj skromna osemindvajseta Američanka Haley Batten (Specialized Factory Racing), tretja pa je s 510 točkami Švicarka Linda Indergand (LIV Factory Racing) , ki je četrto preizkušnjo končala na devetem mestu.

Suverena Puck

Kategoriji do 23 let: Zmagi Američanu in Nemki

V moški kategoriji do 23 let je Byorn Riley (Trek Future Racing) razorožil letošnjega serijskega zmagovalca in rojaka Rileyja Amosa (Trek Factroy Racing – Pirelli), tretji je bil Ukrajinec Oleksandr Hudyma (KMC Ridley MTB Racing Team). V skupnem seštevku s 475 točkami vodi Amos

Kira Böhm (Cube Factory Racing) je šele v ciljnem sprintu slavila pred Kanadčanko Isabello Holmgren. Tretja je bila še ena Kanadčanka Emilly Johnston (Trek Future Racing). V skupnem seštevku je s tremi letošnjimi zmagami in s 419 točkami na vrhu Böhm.

Vsi vrstni redi na uci.org.

Naslovna fotografija UCI Mountain Bike

Preberi še

Val di Sole

Sledite nam