Val di Sole, Tanja Žakelj
4. septembra 2022

Svetovni pokal se je končal v Dolini sonca. Na zadnjih dirkah tri zmage v Francijo in ena v Čile. Tanja dobro, Vita zelo solidno.

Val di Sole, natančneje Commezzadura, oziroma kolesarski park Bikeland, še enkrat z odliko. Kot zadnje dejanje letošnje sezone so bile na sporedu štiri dirke v olimpijskem krosu, in to na nekoliko prenovljeni progi ob vznožju proge za spust Black Snake. Vrhunske predstave najboljših tekmovalcev in tekmovalk v štirih kategorijah, med elito pa zmagi najboljšima s petkovega kratkega krosa.

Ženske: Svetovna prvakinja v svojem tempu

Nesporna kraljica zaključka sezone je Pauline Ferrand Prevot (BMC MTB Racing). V drugem delu dirke se je odpeljala tekmicam in vozila svojo dirko. Za progo je potrebovala 1 uro, 20 minut in 23 sekund in za 3 sekunde manj kot minuto in pol prehitela najbližjo zasledovalko, rojakinjo Loano Lecomte (Canyon CLLCTV). Na tretje mesto se je po odlično odpeljanih zadnjih dveh krogih uvrstila aktualna olimpijska prvakinja, Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC). Zaostala je 2 minuti in 29 sekund.

Tanja Žakelj (Unior – Sinter Factory Racing) je zopet odlično “finiširala”, saj je proti zaključku dirke prehitela tudi kraljico prvega dela letošnje sezone, Avstralko Rebecco McConnell (Primaflor Mondraker Genuins). Tanja je osvojila 16. mesto in na zadnji dirki sezone svetovnega pokala dokazala, da še vedno lahko poseže po visokih uvrstitvah. Njen zaostanek v cilju je znašal 7 minut in 49 sekund, kar je krepko manj, kot znaša časovnica polovice kroga v Commezzaduri.

Tanja po zadnji letošnji dirki svetovnega pokala:

Konstantna Švicarka

V skupnem seštevku je Alessandra Keller (Thomus Maxon), ki je bila danes šesta, prešla v skupno vodstvo. Na devetih dirkah je zbrala 1682 točk, v Snowshoe pa beležila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Rebecca McConnell je dominirala v prvem delu sezone, nato zapadla v rezultatsko krizo, danes osvojila šele 19. mesto, a s 1626 točkami vseeno uspela ubraniti drugo mesto v skupnem seštevku. Tretje mesto je pripadlo Nizozemki Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), ki je danes uspela iztržiti le 45. mesto. Skupaj je osvojila 1618 točk.

Tanja Žakelj, ki je imela letos le pet startov na dirkah svetovnega pokala, se je v skupnem seštevku uvrstila na 44. mesto (300 točk).

Moški: Titouan se je spustil z verige

Francoz Titouan Carod (BMC MTB Racing) se je kmalu po startu odločil za samostojno vožnjo in tako nadaljeval do cilja ter osvojil drugo zaporedno zmago v svetovnem pokalu. Šest krogov dolgo diko je končal v uri, 22 minutah in 2 sekundah. Najbližje mu je prišel Švicar Nino Schurter (Scott-Sram mtb Racing), ki je na koncu zaostal 35 sekund. Tretje mesto je pripadlo še enemu Francozu. Jordan Sarrou (Specialized Factor Racing) v zadnjem delu ni mogel slediti Schurterju, zaostal je minuto in 8 sekund.

Četrto mesto je osvojil še en Francoz. Povratnik s cestnih dirk Victor Koretzky (BB Hotels KTM), je bil 19 sekund prekratek za tretjo stopničko. Na petem mestu in z minuto in 37 sekundami zaostanka je zadnjo dirko sezone zaključil Italijan Luca Braidot (Santa Cruz FSA mtb Pro Team).

N1N0 še osmič!

Nino Schurter premika meje. Sezono je zaključil kot vodilni v skupnem seštevku in osvojil 1723 točk, s tem, da v Snowshoe zaradi poškodbe ni startal. Nino ima sedaj osem naslovov skupnega zmagovalca svetovnega pokala. Na drugo mesto se je z odličnimi rezultati na zadnjih treh dirkah (drugi, prvi, prvi) uvrstil Titouan Carod (1620 točk). Tretje mesto in nekakšno presenečenje letošnje sezone pa Luca Braidot, ki je zbral 1533 točk.

Dekleta do 23 let: Še peta zmaga Francozinje

Line Burquier (Canyon CLLCTV) je še petič pometla s konkurenco. Po uri, 8 minutah in 36 sekundah je za 44 sekund prehitela najbližjo zasledovalko, Švicarko Ronjo Bochlinger, na tretje mesto se je uvrstila Francozinja Noemie Garnier (Massi -Beaumes de Venise). Njen zaostanek pa minuta in pol. Vita Movrin se je na svoji zadnji dirki v kategoriji do 23 let uvrstila na 21. mesto (+7:22).

V skupnem seštevku je s petimi zmagami in dvema drugima mestoma zanesljivo zmago osvojila Burquier (825 točk). Drugo mesto je pripadlo danes petouvrščeni Švicarki Noelle Buri (BiX Performance Racing), ki je zbrala 665 točk. Skupno tretje mesto je s 566 točkami osvojila Italijanka Sara Cortinovis, ki je dirko v Val di Sole končala na 6. mestu.

Vita Movrin je letos odpeljala štiri od devetih dirk svetovnega pokala in se s 13., 38., 13. in 21 mestom uvrstila na skupno 34. mesto v seštevku mlajših članic.

Vita pove:

“Z današnjo dirko žal nisem zadovoljna, saj vem da sem sposobna priti višje. Noge enostavno niso bile prave, naredila sem tudi preveč tehničnih napak, ki jih proga ne odpušča, in rezultat je tak, kot je. Če potegnem črto čez sezono, sem lahko le ponosna nase in na rezultate, ki so mi uspeli.”

Fantje do 23 let: Po krizi na SP zopet zmaga nesporne številke 1

Na zadnji dirki sezone Čilenec Martin Vidaurre Kossmann (Lexware Mountainbike Team) ničesar ni prepustil naključju in v drugi polovici prevzel vajeti v svoje roke ter se odpeljal tekmecem. V uro, 10 minut in 29 sekund dolgi dirki je prvega zasledovalca, Španca Davida Dominga Camposa (BH Templo Cafes UCC) pustil za seboj za 45 sekund. Na tretje mesto se je uvrstil Brazilec Gustavo Xavier de Olivera Pereira, ki je zaostal še 5 sekund več.

Tako je Vidaurre Kossmann letos slavil na osmih od devetih dirk, le na dirki v Andori je z osmim mestom pokazal, da ima tudi on kdaj slab dan. V sezoni je zbral 1055 točk. Na drugo mesto se je uvrstil Kanadčan Carter Woods, ki je letos beležil eno zmago, ta je tista iz Andore, in vknjižil 640 točk. Domingo Campos je na tretjem mestu zbral 543 točk.

Vrstni redi

Foto Grega Stopar @stopargrega

Preberi še

Val di Sole: “Črna kača” je z(a)vita in nevarna!

Sledite nam