Val di Sole, XCC
3. septembra 2022

Dolina sonca nikdar ne razočara. Proga kratkega krosa je bila atraktivna in razgibana, moška in ženska dirka pa pravi poslastici za ljubitelje te discipline. V Commezzaduri zmagi Francozoma.

Tehnično zahteven, nekoliko zavit krog ob vznožju kolesarskega parka Bikeland je privabil veliko število navijačev, ki so imeli kaj videti. Zadnja moška in ženska dirka sta bili na najvišjem možnem nivoju, tekmovalci in tekmovalke pa so prikazali odlične vožnje. Tokratni dirki sta minili brez slovenskih predstavnikov, bomo pa na zadnji članski dirki letošnjega svetovnega pokala v olimpijskem krosu navijali za Tanjo Žakelj (Unior -Sinter Factory Racing). V svoji zadnji sezoni med mlajšimi članicami pa bo nastopila še Vita Movrin.

Ženske: O zmagovalki je odločal fotofiniš

Dirka kratkega krosa, kot že dolgo ne. Od začetka je vodila Italijanka Martina Berta (Santa Cruz FSA MTB Pro Team) in diktirala zelo hiter ritem. Kmalu se je na čelo postavila Francozinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV). Sledile so ji Švicarki Alessandra Keller (Thomus Maxon) in Jolanda Neff, Švedinja Jenny Rissveds (Team 31 Ibis Cycles), Švicarka Linda Indergand (Liv Factory Racing), svetovna prvakinja Pauline Ferrand Prevot (BMC MTB Racing) in Američanka Kate Courtney (Scott – SRAM mtb Racing Team).

Ritem je bil iz kroga v krog višji, razlike so se večale, v ospredju pa so ostajale vse naštete akterke. Edina, ki ji ni uspelo držati visokega ritma, je bila Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), ki je odstopila v četrtem krogu.

Hitri zadnji trije krogi

Šesti, sedmi in zadnji, osmi krog so se odvijali bliskovito. Lecomte je želela pobegniti, a ji je to preprečila Keller. Prevot je na tretjem mestu nadzirala dirko, Berta je nekoliko zaostala. Courtney je napredovala po lestvici navzgor. V zadnjem krogu so šle tekmovalke na vse ali nič in na skalnatem vzponu je vodilna Lecomte skušala še z enim napadom, a jo je kmalu dohitela Prevot, ji sledila preko grbinastega poligona in jo v zadnjem zavoju pred ciljem dohitela po notranji strani.

O zmagovalki je odločal ciljni sprint. Tekmovalki sta bili popolnoma poravnani in o odločil je fotofiniš. Po 20 minutah in 56 sekundah je slavila aktualna svetovna prvakinja v tej disciplini, Francozinja Pauline Ferrand Prevot. To je že peta zmaga v kratkem krosu v karieri Francozinje. Boj za tretje mesto se je bil med Alessandro Keller in Jolando Neff. Dobila ga je Keller. Tekmovalki sta za zmagovalko zaostali 7 sekund. Na peto mesto se je uvrstila Kate Courtney, ki je zaostala 24 sekund.

Alessandra zasluženo

V skupnem seštevku je belo majico vodilne ubranila Alessandra Keller in je tako postala prva zmagovalka seštevka discipline kratki kros. Zbrala je 1460 točk in za 190 točk prehitela Avstralko Rebecco McConnell (Primaflor Mondraker XSauce), ki je v Val di Sole končala na 11. mestu. Tretje mesto je osvojila Jolanda Neff (1249 točk).

Moški: Solo Južnoafričana in Francoza

Najhitreje sta začela Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing) in Francoz Titouan Carod (BMC MTB Racing). Za njima so se zvrstili Švicar Nino Schurter (Scott – SRAM mtb Racing Team), Romun Vlad Dascalu (Trek Factory Racing XC), Italijan Luca Braidot (Santa Cruz FSA MTB Pro Team) in Švicar Filippo Colombo (BMC MTB Racing). Iz ozadja se je prebijal Francoz Victor Koretzky (B&B Hotels KTM).

S sprinti na klanec in z resnično hitrim tempom sta se Hatherly, ki je bil vedno v vodstvu, in Carod otresla tekmecev ter si v petem izmed desetih krogov privozila prednost devetih sekund. Krog kasneje sta prednost povečala še za dve sekundi. Razlog o tako silovitem začetku dirke se je skrival v čim boljšem končnem rezultatu Hatherlyja, saj bi le s takšnim rezultatom (končati je moral med najboljšimi tremi) osvojil skupno zmago.

Tempo vodilnih dveh ni pojenjal, na čelu je bil še vedno Južnoafričan. V predzadnji krog sta vstopila s 13 sekundami prednosti pred Braidotom in Schurterjem, Dascalu na četrtem mestu je zaostajal že 19 sekund.

Kdo bo prvi prečkal ciljno črto v Val di Sole?

Čeprav sta se Braidot in Schurter nekoliko približala Hatherlyju in Carodu, njuno vodstvo pa ni bilo ogroženo. Je pa Carod, ki je devet krogov vozil za Hatherlyjem, vseeno pospešil, naredil nekaj razlike v svoj prid, Južnoafričana pustil nekaj metrov za seboj in se veselil svoje prve zmage v kratkem krosu. Alan Hatherly je po 22 minutah in 28 sekundah dirke za zmagovalcem zaostal 4 sekunde. Boj za tretje mesto je z zaostankom 9 sekund dobil Luca Braidot, četrti je bil Schurter, petti pa Francoz Jordan Sarrou (Specialized Facotory Racing).

Skupni zmagovalec je Južnoafričan

Alan Hatherly je osvojil 1342 točk. Filippo Colombo, ki je zadnjo dirko končal na skromnem 15. mestu, je sezono zaključil s 1156 točkami, tretje mesto je pripadlo zmagovalcu zadnje preizkušnje svetovnega pokala Carodu. Slednji je zbral 1083 točk.

Vrstni redi

Naslovna fotografija posnetek zaslona Red Bull TV

Preberi še

Val di Sole: Monika Hrastnik suvereno v kvalifikacijah spusta!

Sledite nam