mtb maraton kočevski rog
20. julija 2021

MTB maraton Kočevski Rog – 59 ali 23 kilometrov od smučarskega centra Rog skozi gozdove Kočevskega Roga. Po makadamih, primerno tudi za makadamkarje.

V Smučarskem centru Gače, kjer zadnjih pet let pišejo novo zgodbo smučišča in tudi celoletnih športnih dejavnosti, so staknili glave in nastal je nov slovenski gorskokolesarski maraton. Pred mesecem dni so tam godli Siddharta in Dan D, zdaj bodo svojo pesem zapele račne koles.

To soboto, 24. julija, vabijo na prvi MTB maraton Kočevski Rog. MTB tokrat ne pomeni singlov – vsaj ne še, tudi te obljubljajo za v prihodnje – temveč kilometre in kilometre makadamskih gozdnih cest skozi najbolj nedotaknjene gozdove Slovenije.

Za marsikoga bo to nova destinacija za kolesarske podvige. Kolesarsko usekani Dolenjci so pri roki, tako da se za vsaj solidno udeležbo že na prvi izvedbi ni preveč bati. Pa še gozdovi in nadmorska višina nudijo zatošišče pred poletno vročino.

mtb maraton kočevski rog

Trasi

MTB maraton Kočevski Rog

Start maratona je na parkirišču Smučarskega centra Gače, od koder pot nadaljuje mimo Komarne vasi in Baze 20, nato mimo opuščene kočevarske vasi Podstenice, Ledene jame, jase Kunč, žage Rog, Debele jelke, Rese, Travnika in Ponikev do vasi Planina pod Mirno goro.

Od tam se pot nadaljuje mimo Škrilja, čez polovico smučišča nazaj do Komarne vasi in do cilja pred gostiščem Koča Gače na smučišču.

Na 59-kilometrski trasi se nabere 1150 višinskih metrov vzponov.

MTB Mali maraton Kočevski Rog

Start je isti, le da kratka trasa kmalu naredi bližnjico levo in se dolgi spet priključi v Travniku in skupaj opravita zadnjo pentljo mimo Ponikev do vasi Planina pod Mirno goro, mimo Škrilja ter čez smučišče nazaj do Komarne vasi ter naprej proti cilju pred gostiščem Koča Gače na smučišču.

Mali maraton je dolg 23 km s 400 v.m.

Obe trasi sta primerni tudi za vse bolj priljubljena makadamska kolesa. Gravel kolesarji vabljeni, svojo kategorijo imajo tudi e-kolesarji!

Siko že preizkusil traso

Traso je že prekolesaril novomeški kolesar Gregor Sikošek, ki bo v soboto verjetno diktiral tempo na čelu dolge trase. Takole jo opiše: “Na trasi je 57 km makadama, od tega mogoče 4 do 6 km slabšega makadama, a še vedno voznega z gravel kolesom, vse ostalo pa je ‘speglan’ makadam. Vzponov je pet, od teh je eden daljši, dolg približno 3 km, ostali pa po kilometer. Trasa je zelo hitra po odprtih makadamskih poteh. V sredinskem delu mi je zelo všeč razgiban odsek gor-dol in z ovinki, kot vlakec smrti. Na koncu pa 5 kilometrov spusta čez polovico smučišča do cilja. Vroče ne bo, Rog je pravi pobeg pred vročino. Tudi ob dobrih oznakah bo treba paziti pri navigaciji, saj je križišč veliko.”

Siko za jutri obljublja še video trase.

Nadomeščanje pokurjenih kalorij

Po prekolesarjenem maratonu na Gačah nihče ne bo lačen. Kulinarične užitke gostitelji jemljejo vsaj toliko resno kot šport.

Spored maratona

  • 7.00–8.45 Prihodi udeležencev, prijave, prevzem startnih številk in darilnih vrečk
  • 09:00 Start 59 km maratona
  • 09:15 Start 23 km maratona
  • 11.00–15.00 Prihodi udeležencev v cilj
  • 10.00–14.00 Otroški MTB poligon
  • 12.00–17.00 Animacijski program, pogostitev udeležencev, prevzemi darilnih vrečk
  • 15.00 Podelitev priznanj

Razpis in prijave na prijavim.se

Prijave so na spletu možne še ves četrtek, nato pa še na dogodku.

Dogodek na Facebooku

SC Gače na spletu

www.scgace.si
Facebook @SmucisceGace
Instagram @sc_gace

Sledite nam