Sebastjan Stres, Blaž Černigoj, STKP, slovenska turnokolesarska pot
20. junija 2021

Slovenska turnokolesarska pot (z nekaj poenostavitvami) v le tednu dni. Tega sta se lotila Ajdovca Sebastjan Stres in Blaž Černigoj.

Kaj nam govori tale nočna fotografija dveh mož na kolesih? Sebastjan Stres in Blaž Černigoj, oba najbolj znana kot tekmovalca v enduru, Seba pa je ob tem tudi prvi mož ajdovskega kluba Kamplc, sta se ob polnoči s petka na soboto podala na “blitzkrieg” (bliskovito vojno) po Slovenski turnokolesarski poti, znani tudi pod kratico STKP. Iz domače Ajdovščine proti smeri urinega kazalca.

STKP v obliki “veselega kužka” (kot ugotavlja Mah v članku Slovenska turnokolesarska pot, 1.800 km dolg domači krog) meri približno 1800 km s približni 50.000 višinskimi metri vzponov.

Razdeljena je na 41 etap za prav toliko dni. Seveda se jo da prekolesariti tudi kar nekaj hitreje. Naprimer Andreja in Srečko Križnič sta jo čisto malce po svoje oddelala v 20 dneh: Nepozabnih 1650 km po STKP v 20 dneh.

Toda … v sedmih dneh?

V povprečju morata prekolesariti več kot 250 km dnevno in se povprečno vzpeti za več kot 7000 višinskih metrov. Pih, niti za Everest.

Ker ne gre za nek uraden rekord, le za osebni izziv, jima odpustimo, da bosta izpustila nekaj kontrolnih točk, ki štrlijo izven povezanega kroga.

Kdor ju pozna, razume izziv. Marsikdo med ostalimi pa težje. Ampak to sta tipa, ki sta s specialkami odfurala ekipni kronometer v Grčijo, tako da …

#stkp7dni

Na instagramu ju lahko za silo spremljaš preko ključnika #stkp7dni. Ker gre cel dan (in tudi del noči) na polno, od Sebastjana ni pričakovati veliko objav. Od Julke (Blaža) prav nič, od spremljevalne ekipe, ki jo vidita vsake toliko in jima prestavlja prenočišče, upamo na kaj več.

Če pa ju sami kje ujamete, je super, če v svoji objavi tudi vi uporabite #stkp7dni.

Srečno, borca!

Uradna stran STKP: stkp.pzs.si

Preberi še

Nepozabnih 1650 km po STKP v 20 dneh
Slovenska turnokolesarska pot, 1.800 km dolg domači krog

Sledite nam