urbani xc kočevje
21. septembra 2021

Ulični kros za mlade kot klasična dirka za točke serije SloXcup, za kategorijo “open” pa kratki kros s kvalifikacijskimi skupinami.

Ob negotovosti XC Energija (naposled so ga odpovedali, saj še nimajo vseh dovoljenj za novo progo, ampak naslednje leto bo to gotovo bomba!) so začeli v njihovem bratskem klubu KD Melamin v Kočevju razmišljati o nadomestni dirki. Neutrudni, kot letos še ne bi nič organizirali ali sodelovali pri organizaciji nobenega dogodka.

Tokrat so se odločili dirkanje iz MTB trail centra Kočevje preseliti v mesto in to v evropskem tednu mobilnosti. Pa še dan slovenskega športa je v četrtek. Da, tudi ulice lahko nudijo dovolj velik izziv za vzdržljivostne tekmovalce na gorskih kolesih. Zlasti, če malo razmisliš, kakšen format dirkanja bi najbolj zažgal.

Urbani XC Kočevje bo točke pokala SloXcup prinašal le za mlade do vključno kategorije U17. Za njih bo dirka čisto klasičen kros, le dirke bodo malce krajše kot na terenu, saj bodo bolj intenzivne. Kategorija do 17 let bo tako dirkala največ 30 minut.

V kategoriji Open se bo treba prebiti do finala

Potem pa je tu “odprta kategorija”. To bo dirkanje po kvalifikacijskih skupinah, od koder bodo najhitrejši napredovali v finalno. Na cestnih kriterijih se baje temu reče “Win Out”. Odvisno od števila prijavljenih, a če bosta kvalifikacijski skupini dve, bi v finalno dirko napredovalo po deset najhitrejših iz vsake skupine. Kvalifikacijske skupine bodo izžrebali. Dirke bodo dolge med 20 in 25 minutami.

Po kvalifikacijskih oziroma polfinalnih dirkah bodo imeli finalisti nekaj počitka, saj bo takrat dirkala kategorija do 17 let.

Krog je dolg 1100 m, višinske razlike ne bomo izvedeli, razen če seštevamo stopnice. Osvetljen bo z žarometi, tako da luči niso potrebne, niso pa odveč, če si jo kdo zaželi. Okrepne postaje ni.

urbani xc kočevje

Spored

Dirka bo poznopopoldanska in večerna. Mladi začnejo z dirkanjem ob 17.30, ob 20. uri bo start prve kvalifikacijske skupine kategorije Open, pol ure pozneje še druge. Ob 21. uri se začne dirka kategorije U17, ob 21.45 pa finale kategorije Open.

Vse o dirki na xckocevje.com

Dogodek na Facebooku

Preberi še

SloXcup: Naglič najmočnejši na XCO Črn trn

Sledite nam