Specialized turbo
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
16. marca 2020

Na podlagi ocene Svetovne zdravstvene organizacije o trenutnih razmerah, povezanih z epidemijo COVID-19, Mednarodna kolesarska zveza objavlja vrsto ukrepov glede varovanja zdravja in spreminja datume za doseganje kvalifikacijskih točk za prihajajoče olimpijske igre.

Na podlagi ocene Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o trenutnih razmerah, povezanih z epidemijo COVID-19 in omejevalnih ukrepih, ki so jih sprejele številne države v Evropi in tudi izven, zlasti kar se tiče zbiranja in gibanja ljudi, Mednarodna kolesarska zveza UCI objavlja vrsto ukrepov glede varovanja zdravja vseh udeležencev na kolesarskih prireditvah in tudi drugače.

Da bi na tekmovanjih zagotovili športno pravičnost, so pri UCI po nekaj kriznih sestankih konec prejšnjega tedna sprejeli naslednje ukrepe:

– Varnost športnikov je prednostna naloga Mednarodne kolesarske zveze. Od organizatorjev se izrecno zahteva, da prekličejo vse dogodke mednarodnega koledarja UCI, ki se ali se bodo odvijali na ogroženih območjih, ki jih je označila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).
– Prenehanje vseh kvalifikacij dogodkov (točkovanje) v vseh disciplinah v mednarodnem koledarju UCI in sicer od 15. marca do nadaljnjega ali vsaj do 3. aprila 2020.
– Zamrznitev točk v navedenem obdobju.

Možnost vrnitve kvalifikacijskega obdobja na 3. marec

V zvezi s kvalifikacijskim postopkom za olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu, ki je bil za cestne in para-kolesarje že zaključen, a je še vedno odprt za gorkokolesarski kros, BMX race in BMX prostega sloga, je UCI sprejel odločitev, da bo od Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) zahteval, da se obdobje kvalifikacij prekliče za nazaj, in sicer do 3. marca 2020. UCI se sklicuje na to, da tem zagotavlja športno pravičnost glede podeljevanja olimpijskih kvot!

Te odločitve so v želji vodilnih ljudi v kolesarstvu usmerjene, da v največji možni meri zagotovijo zdravstveno varnost kolesarjev, ekip, organizatorjev, partnerjev, medijev in vseh ostalih ljudi, vključno z javnostjo, ter poštena tekmovanja za športnike in njihove ekipe.

Kar zadeva mednarodni koledar, je UCI do včeraj prejel več kot sto prošenj za odlog in odpoved prireditev, seznam pa bo iz dneva v dan večji.

V zvezi z olimpijskim in paraolimpijskim kvalifikacijskim postopkom za kolesarske dogodke, ki še potekajo, je današnje stanje naslednje:

– Upoštevanje načrtovanih kvalifikacijskih obdobij: 11. maj 2020 za BMX prostega sloga, 27. maj za gorske kolesarje, 1. junija za tekmovalce discipline BMX race, bi povzročilo nepravično razmerje med državami (nekatere še niso odpovedale tekmovanj).
– Pri UCI so se zato odločil, da MOK in IPC predlagajo postopek, da se kvalifikacijsko obdobje ustavi s 3. marcem, saj do tega datuma še ni bilo prepovedi in odpovedi prireditev in potovanj na sama prizorišča.
– To odločitev vodi temeljno načelo enakega obravnavanja vseh športnikov in pomen preprečevanja, da bi šporniki nenehno spreminjali tekmovalne programe in načrte treningov.
– Zaradi spreminjajočih se zdravstvenih razmer obstaja možnost, da se vspostavi alternativni koledar za preložene dogodke, z možnostjo podaljšanja do 30. junja 2020, ki ga je MOK odobril vsem Mednarodnim zvezam.
– Poleg tega velja jasno povedati, da je bilo med 70 in 85 odstotkov kvalifikacijskih dogodkov za te discipline že izvedenih, zato je upoštevana razvrstitev v duhu regularnosti.

S tem ukrepom UCI zagotavlja integriteto športnikov in enakopravno obravnavo vseh narodov in ne krši načel kvalifikacijskih sistemov olimpijskega gibanja. Zahteva je bila predstavljena MOK in IPC, da bi čim prej omogočili objavo olimpijskih lestvic in kvot za preostale discipline.

Glede sledečih zahtev za odlog dogodkov bo UCI naknadno sporočil morebitno prerazporeditev novih datumov v skladu z možnostmi, ki ji ponuja mednarodni koledar UCI, vnedar brez kakršnega koli jamstva.

Slovenija za OI v Tokiu že ima zagotovljeno mesto v gorskokolesarskem krosu žensk: Slovenija po Tanjini zaslugi v krosu žensk na OI v Tokiu

www.uci.org

Naslovna fotografija Grega Stopar

4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
Sledite nam