9. oktobra 2019

Pravilnik Mednarodne kolesarske zveze – dirke v spustu, enduru in olimpijskemu krosu z nekaj novostmi.

Za prihodnjo kolesarsko sezono so pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI predstavili nekaj novih pravil. Nič tako drastičnega kot v preteklih sezonah, a vseeno nekoliko strožje v olimpijskem krosu, s spremembo točkovanja v spustu ter z nekaj olajšavami v enduru. Tukaj je nekaj najbolj odmevnih:

Spust

– Pri peš ogledih ne bodo več dovoljena kolesa na progi.
– Finalne vožnje v moški mladinski kategoriji ne bodo več z le 20 temveč s 25 tekmovalci, ostale kategorije v finalu ostajajo enake – 60 moških, 15 žensk in mladinke, kolikor jih pač opravi z razvrstitveno vožnjo.
– Točkovanje v ženski kategoriji je spremenjeno. Podelili bodo manj točk. Točkovanje prvih 10 mest ostaja enako, od enajstega do petnajstega mesta pa bo na voljo manj točk.

Enduro

– Zadnji blažilec bodo lahko menjali tudi med samim tekmovanjem. Do sedaj je bil namreč del opreme, ki jo je bilo prepovedano menjati, in so to vedno preverili na cilju. Temu več ne bo tako.
– Ostalo “zaščiteno” opremo, kot so vilice, obročniki in okvir, ki so prav tako označeni in jih je bilo med dirko prepovedano menjati, bodo sedaj lahko menjali, kazni, oziroma pribitka petih minut, kot je bilo v navadi, pa ne bo, razen če bo tako odločil odgovorni komisar na dirki.
– Uporaba integralne čelade s snemljivim spodnjim delom bo sedaj dovoljena, če bo organizator v pravilniku določil, da je uporaba integralne čelade obvezna. To pomeni, da bo tekmovalec lahko uporabljal le eno čelado – tako za vzpon kot za spust.

Olimpijski in kratki kros

– Tekmovalci, ki želijo nastopiti na dirki svetovnega pokala v kategoriji elite, morajo imeti vsaj 60 točk UCI.
– V moški kategoriji do 23 let so število točk potrebnih za dirko z 40 dvignili na 80 točk UCI.
– Če je tekmovalec prijavljen na start dirke v kratkem krosu in ne nastopi, potem nima pravice nastopiti na dirki olimpijskega krosa. To pravilo ne velja v primeru, če je izostanek podpisan s strani glavnega zdravstvenega delavca na dirki.

Ostala novosti, tiste označena z rdečo, si lahko prebereš na uradni strani Mednarodne kolesarske zveze – uci.org.

Naslovna fotografija Grega Stopar

Sledite nam