10. februarja 2010

Po odhodu Luke Želeta mesto panožnega trenerja za gorsko kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije še ni zapolnjeno. Nogo ima med vrati Urška Andrejc.

Po odhodu Luke Želeta mesto panožnega trenerja za gorsko kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije še ni zapolnjeno. Nogo ima med vrati Urška Andrejc.

Urška Andrejc z Juretom Robičem na DOSu (foto urska-andrejc.si)

Urška Andrejc z Juretom Robičem na DOSu (foto urska-andrejc.si)

Urška v dirkaški izvedbi (foto MTB Koroška)

Urška v dirkaški izvedbi (foto MTB Koroška)

Po odhodu Želeta na novo delovno mesto v centru Mednarodne kolesarske zveze (UCI) v Švici je bilo treba hitro zapolniti delovno mesto – sicer adijo sofinanciranje ministrstva. Žele je bil prvi panožni mtb trener pri KZS, to delo je opravljal od leta 2005.

“Kandidat, ki je edini izpolnjeval pogoje – poleg diplome Fakultete za šport tudi opravljen izpit za strokovnega delavca v športu in trenerske izkušnje – je bil znan, zato delovnega mesta nismo javno razpisali. A ta kandidat je odstopil,” zaplet opiše predsednica Kolesarske zveze Slovenije Milena Černilogar Radež.

Naslednja dva kandidata sta brez opravljenega strokovnega izpita in tako ne izpolnjujeta pogojev za sofinanciranje s strani Ministrstva za šolstvo in šport. “Sklenili smo, da k sodelovanju povabimo Urško Andrejc, a sporazuma z njo še nismo sklenili. Ker ne izpolnjuje pogojev za sofinanciranje, z njo ne moremo skleniti delovnega razmerja. Predsedstvo KZS se je zato odločilo, da ji ponudi trimesečno pogodbeno sodelovanje, ki bi ga v celoti financirali iz sredstev Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX. V tem času bi lahko opravila strokovni izpit,” nadaljuje Černilogar Radeževa.

Ministrstvo se je strinjalo, da zamrzne sredstva za sofinanciranje delovnega mesta trenerja panožne šole. Po trimesečnem obdobju pogodbenega sodelovanja bi z Andrejčevo sklenili delovno razmerje. “Uskladili smo se tudi v višini zneska za trimesečno obdobje, a pogodbe še nismo podpisali,” pravi predsednica. Urška pa: “Moti me le, ker ni zagotovila, da bom imela čez tri pogodbo o nadaljnjem sodelovanju, tudi če opravim izpit, zato še nisem podpisala.” Urška namreč ves čas ponuja pogodbo prek svojega s.p., ki naj bi bila za KZS tudi finančno ugodnejša.

Kdo je Urška?

Urška Andrejc je 31-letna diplomantka Fakultete za šport, leta 2006 je zaključila smer športno treniranje. Korošica iz Slovenj Gradca je bila v sezonah 2002 in 2003 aktivna tekmovalka v krosu pri domžalski Energiji (leta 2002 je nastopila celo na DP v spustu na Joštu). Manjka ji še zahtevani strokovni izpit, ki ga bo opravljala naknadno, trenutno pa se usposablja za trenerja kolesarstva 1.

Nalog za panožnega trenerja (ali trenerko) je kar veliko. Česa bi se Urška lotila najprej?
Urška: “Prva projekta sta vzpostavitev tekmovanja Otroški kolesarski izziv (OKI), to bodo prireditve po vsej Sloveniji, ter razširitev pokala za mlade, ki je bil doslej le v krosu, na gravitacijske discipline, BMX in tudi cestno kolesarstvo. Tudi sicer je dela dovolj. Predsednica si želi, da bi bolje povezovali trenerske kadre iz vse države, v zadnjem času je kar nekaj novih trenerjev. Delo obsega še podporo selektorju reprezentance v gorskem kolesarstvu, vodila bi revizijo vseh pravilnikov, ki mora biti opravljena pred sezono, skrbela bi tudi za vsebino gorskokolesarskega dela strani KZS …”

… in gotovo se še kaj najde, bi pritrdil tudi Luka, na katerega se je redno zgrinjalo toliko pisarniških opravil, da je komaj našel čas za trenersko delo.

Kandidatov za Lukovega naslednika zaradi zahtevanih pogojev kot rečeno ni bilo veliko. Prvi kandidat je bil gorskemu kolesarstvu neznani Rajko Petek, nekdanji cestni kolesar, tako kot Urška diplomant Fakultete za šport, sicer član športne enote slovenske vojske in vodja odprave Jureta Robiča na RAAM, pa še kolesarski novinar pri SiOLovem Sportalu. Petek ni sprejel ponujenih pogojev.

Povezave:

Nekaj let star intervju z Urško na MTBKoroška www.mtbkoroska.net/INTERVJUJI/2006/intervju9.php

Sledite nam