16. oktobra 2011

Na državnem prvenstvu v disciplini BMX so pričakovano največ odličij pobrali tekmovalci iz Maribora, dirkalo je skoraj 60 tekmovalcev iz Slovenije in Avstrije. Zelo dobra predstava tudi na dirtih.

Sončno vreme je lepo pogrelo ozračje nad novo progo ob Linhartovi, a za dirkanje v kratkih rokavih je bilo vendarle prehladno. Toda vsaj udeleženci BMX dirke so se hitro ogreli, saj so se borili za zadnje letošnje točke za Pokal Slovenije ter prestižne naslove prvakov. Smetano na prireditvi Itak Rajd Race so pobrali Mariborčani, kar seveda ni presenečenje ob primerni progi in ustreznem klubskem delovanju. Štajerci so zmagovalni oder zasedli tudi v članski konkurenci, saj so se na prva tri mesta razvrstili Tilen Frank, Davorin Malekovič in Matej Stapić. Za njimi pa garda Ajdovcev z Janijem Fučko na čelu, ki si je kasneje prislužil še nagrado za najboljši trik dneva. Tilen Frank, tretjič zapored državni prvak, je po dirki povedal: “Dirkanje je potekalo tako, kot sem si zamislil. V ovinkih sem bil malenkost previden, sicer pa sem imel dobre štarte in tudi dirkanje je bilo povsem ‘fer’. Za moje pojme je to najbolj prestižen naslov v Sloveniji in mi resnično veliko pomeni, olajša pa tudi delovanje v klubu.”
V drugi najmočnejši kategoriji do 17 let pa je šel naslov v Ribnico – Luka Kljun je bil najboljši v vseh dirkah moto in tudi finalu ter zasluženo zmagal pred Žigo Findlerjem in Juretom Križmanom. Seveda pa smo dobili tudi državne prvake v mlajših kategorijah: Matic Knavs (U15), Jan Kuhlar (U13), Dario Vaupotič (U11), Staš Lukič (U9) in Tim Bratuša (U7); z izjemo Ribničana Knavsa so vsi člani ekipe BSX Maribor, ki je prejela tudi posebno priznanje za najboljšo ekipo dneva.
V odprtih kategorijah pa so skupaj dirkali še otroci na BMX in gorskih kolesih. V starejši kategoriji je zmagal Kamničan Matic Osolnik, v mlajši kategoriji pa je za domači klub Rajd zmagal Maks Goršič. Če je bilo dirkanje pri članih najbolj napeto, pa smo bili vsi najbolj veseli velikega števila mladih kolesarjev, ki obetajo svetlo prihodnost tega športa.

Po dirkanju še akrobacije
Enako kot dirkanje na BMX progi je navdušilo tudi dogajanje na dirt linijah, kjer je v popoldanskih urah potekalo tekmovanje v skokih Itak Trik. Fantje iz vse Slovenije so pokazali nekaj res odličnih trikov, tudi salte, skoke brez rok in podobno; najboljši trik dneva pa je izvedel Jani Fučka s cliffhangerjem. Sicer pa je bil Davor Jug tisti, ki je prejel glavno nagradno, saj je po soglasni odločitvi (tekmovalci so si sodili kar sami) pokazal dovolj zahtevne trike in jih tudi lepo izvedel. Drugi in tretji sta bila Klemen Arlič in Jaša Jeler.

BMX z novim zagonom
Proga v Ljubljani je torej uradno odprta in predana v uporabo, seveda pa to še ne pomeni, da je zdaj čas za počivanje. Proga je dobra, vendar jo je treba še nadgraditi z ureditvijo zgornje plasti in utrditvijo band, kar bo omogočilo še bolj kakovostno treniranje in seveda dirkanje. Pohvale so letele tudi na skakalni del parka, kjer se bo v prihodnosti videlo še veliko večje trike kot včeraj. Za oba vpletena kluba KD Rajd in ŠD Life torej kljub podpori občine in upravljavca parka ne bo zmanjkalo, še posebej ne ob načrtovani ponovni oživitvi programov za mlade. Zahvala tudi vsem posameznikom in klubom, ki so pomagali pri gradnji, na pomoč sta tik pred prireditvijo priskočila tudi BSX Maribor in Den Devils, katerih člani so pomagali dokončati dirte. Hkrati tudi v Mariboru ni počitka in proga se bo še večala, prihodnje leto pa bodo gostili tudi tekmovanje združenega pokala Avstrije, Madžarske in Slovenije. Skupaj z večjim zanimanjem klubov, dogajanjem v Ljubljani ter načrti za nove objekte drugod po Sloveniji bo to zagotovo dalo zalet celotni BMX sceni.

Rezultati na strani KD Rajd, www.kd-rajd.si.

Na uvodni fotografiji finale kategorije 17+. Avtorji fotografij Anže Furlan, Urša Drofenik, Klemen Humar in Grega Stopar.

Sledite nam