Mednarodne dirkaške, ciklokros Namur
19. decembra 2023

Svetovni pokal ciklokros v Belgiji, pokal X²O prav tako, v Novem Mestu sprememba programa, Mohorič na Unbound Gravel.

X²O Trofee

Tri dirke in tri zmage. Svetovna prvakinja Fem Van Empel (Jumbo Visma) ima trenutno popoln izkupiček na dirkah serije X²O Trofee. Slavila je tudi v belgijskem Herentalsu. Drugo mesto je po ciljnem sprintu zasedla Lucinda Brand (Baloise Trek Lions), tretja je bila Annemarie Worst (Cyclocross Reds).

V moški kategoriji je nastopil Mathieu van der Poel (Alpecin – Deceuninck) in najbližjega zasledovalca Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers) prehitel za skoraj pol minute. Slednji pa je bil le za sekundo hitrejši od Larsa Van Der Haara (Baloise Trek Lions)

Po treh od osmih dirk – pokal se bo nadaljeval 1. januarja – v skupnem seštevku vodi Lars Van Der Haar, drugi je Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen – Bingoal), ki je bil na dirki četrti, tretji pa Cameron Mason (Cyclocross Reds), ki je dirko končal mesto za Iserbytom. V ženski kategoriji vodi Fem Van Empel, druga je Denise Betsema (Pauwels Sauzen – Bingoal) in tretja Lucinda Brand.

Na X²O Trofee: VDP zlahka do zmage

CX Namur

Belgijski Namur velja za železni repertoar največjih dirk v ciklokrosu. Osma dirka letošnje sezone svetovnega pokala je pripadla Tomu Pidcocku (Ineos Grenadiers), ki je kljub tehničnim težavam uspel najbližjega zasledovalca in zmagovalca dveh letošnjih dirk Pima Ronhaarja (Baloise Trek Lions) prehiteti za 15 sekund. Tretji je bil z 32 sekundami zaostanka zmagovalec dirke v Val di Sole Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions).

V skupnem seštevku z 230 točkami vodi Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen – Bingoal), ki je bil v Namurju četrti. Drugo mesto s 180 točkami pripada Pimu Ronhaarju, tretji je Lars Van Der Haar (Baloise Trek Lions), ki ima 171 točk, na dirki pa je osvojil 6. mesto.

V ženski konkurenci je Ceylin Del Carmen Alvarado (Alpecin – Deceuninck) je v letošnjem svetovnem pokalu slavila še tretjič. Drugo mesto je s 17 sekundami zaostanka osvojila Puck Pieterse, tretje pa s še dvema sekundama več Lucinda Brand (Baloise Trek Lions). Tako je Alvarado v skupnem seštevku še povečala prednost pred konkurentkami in ima 235 točk. Na drugem mestu je Brand (160 točk), na tretjem pa s 146 točkami Manon Bakker (Orlean – Corendon), ki je v Namurju osvojila 13. mesto.

Vrstni redi

Svetovni pokal Namur in zmaga Pidcocka

Tom Pidcock je kljub tehničnim težavam uspel zmagati na dirki svetovnega pokala. Tako je potrdil odlično formo pred dirko, na kateri se bo pomeril z največjima rivaloma – Mathieujem van der Poelom in Woutom Van Aertom. Troboj velikih treh bo na sporedu 23. decembra.

Nove Mesto na Moravskem

Kultno češko prizorišče dirk svetovnega pokala v olimpijskem in kratkem krosu bo naslednje leto svoj tekmovalni program nekoliko spremenilo. Tradicionalni petkov termin kratkega krosa so prestavili na soboto in bo tako manj kot 24 ur pred dirko olimpijskega krosa. Organizatorji pravijo, da so se za spremembo programa odločili zato, da bi čim več gledalcev zadržali skozi celoten dirkaški vikend. Kako so to sprejeli tekmovalci, še ni znano. Na brujulabike.com.

Mohorič v ZDA

Aktualni svetovni prvak v gravlu Matej Mohorič je potrdil, da bo v naslednji sezoni tekmoval na dirki Unbound Gravel v Združenih državah Amerike. Unbound Gravel je trenutno največja gravel preizkušnja na svetu. Na sporedu bo 1. junija prihodnje leto. Na cyclinguptodate.com.

Naslovna fotografija UCI Cyclo-cross

Preberi še

Mednarodne dirkaške

Sledite nam