Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
21. novembra 2017

Z ekipo Pici Bici City Express podoživljamo dirko za dirko domačega ciklokros pokala. Z zgodbo, fotografijami in videom. Tretji krog Dantejevega pekla – CX Loka iz srednjeveške dežele, imenovane Škofja Loka.

Ekipa Pici Bici City Express vas v sodelovanju z mtb.si pelje na fiktivno in spiritualno potovanje skozi šest etap mukotrpne, za marsikoga nesmiselne in nepotrebne kolesarske discipline, ki sliši na ime ciklokros. Iz doline ljubavi (ok, njene bližine) se karavana seli v srednjeveško deželo, imenovano Škofja Loka. Tretji krog ciklokros pokala Slovenije, mraz, nalepke na dresih, palačinke in dogodivščine pisane PB druščine.

Drugi odstavek bi moral tradicionalno začeti z: “Dante je v tretji krog pekla naselil požeruhe …”, a ker se raje ne spuščam v razlago povezave med požeruhi in Gorenjci, bom začetek spremenil. Ekipa Pici Bici City Express končno zna skočit! No, vsaj nekaj njenih članov … Naš protagonist še vedno raje ubere tehniko sestop – tek čez oviro – naskok, ampak generalno gledano ekipa skače. Z napornimi in strogo premišljenimi treningi smo končno prišli do točke, kjer se lahko suvereno pohvalimo z dejstvom: V kolikor je ovira visoka do 15 cm, je okrogle oblike, postavljena na mehko podlago, pred oviro ravnina, za oviro tudi … mamo to!


Poleg ovir so organizatorji v Loki poskrbeli tudi za drugi najpomembnejši del proge, kucelj. Priznam, da smo bili ob prihodu na prizorišče odkrito razočarani, ker se je trasa letos izognila skateparku in smo že skoraj podoživeli razočaranje s Črnih njiv. A za fotografske priložnosti in #airtime je bilo poskrbljeno. Če pozorno spremljate Instagram profi določenega člana PBCE, lahko z dobrim povečevalnim steklom opazite približno 2 cm ničesar med kolesom in tlemi. Žal pa izvrstna organizacija ciklokrosa v Škofji Loki (oziroma sodniška trojica) ni poskrbela za tretji najpomembnejši del tekme, strel iz pištole … Zatorej naslednji odstavek začenjam netradicionalno.

!ŽVIŽG! Tekmovalci se zaženejo v prvi krog, Matej Kravos suvereno vodi od začetka do konca, naši fantje pa se tradicionalno držijo ozadja pelotona. Protagonist se sicer trudi ostati v ospredju, a mu to prepreči padla veriga.


Sledi 45 minut in en krog trpljenja na tehnični progi, ki ne dopušča priložnosti za počitek. Naš protagonist počasi pridobiva izgubljena mesta, ima občutek, da leti kot še nikoli doslej. V mislih ima klubskega šampijona, ki je raje kot na ciklokrosu vikend preživel na školjki. Odloči se, da je ohranitev klubske časti pristala na njegovih ramenih. Suvereno napada tekmovalce pred seboj, a mu čisto zares uspe uloviti le svoje klubske kolege ter enega nesrečneža, ki verjetno obžaluje udeležbo v tej božanski komediji. Na pomoč mu priskoči bujno občinstvo in Pici Bici City Express navijači, ki so tradicionalno najglasnejši v publiki. Končno zasliši zvonec, ki oznanja zadnji krog, še enkrat opravi s strmim klancem, ostrimi ovinki in tistim ogromnim kupom zemlje na sredini parkirišča ter olajšano preči ciljno črto. Lekcija za naslednjič? Ohranitev klubske časti prepusti Jerneju.

Fotografije: Jure Šajn

Video in tekst: Marko Šajn

pici-bici.com

Preberi še
Kravos osvojil tudi CX Loka

Prva dva kroga
Tekmovalni zapisnik – 2. etapa
Tekmovalni zapisnik – 1. etapa

Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam