16. junija 2015

V soboto je bila v Brezovici pri Ljubljani druga tekma Dirt pokala Slovenije. Prizorišče: sveže postavljen trening poligon Jake Remca, sicer enega najmlajših tekmovalcev pokala.

V soboto je bila v Brezovici pri Ljubljani druga tekma Dirt pokala Slovenije. Prizorišče: sveže postavljen trening poligon Jake Remca, sicer enega najmlajših tekmovalcev pokala.

Poligon, ki so ga zadnje dni pred prireditvijo pomagali postaviti tudi fantje iz Maribora, je sicer na prvi pogled majhen, saj je v osnovi namenjen Jaku, zato je marsikdo dvomil o izvajanju večjih trikov.

Kot uvod prireditve ter segrevanje atmosfere se je začelo z najmlajšimi in sicer s tekmovalci kategorije U16, ki so progo obvladovali brez težav ter na njej nanizali kar nekaj zanimivih trikov. Dokazali so, da podmladek pri nas še kako živi.

Tekmovalci so bili razporejeni v skupine, vsaka od teh pa je imela na voljo 15 minut časa, da pokaže vso svoje znanje. V kategorijah U16 smo videli kar nekaj zanimiv trikov, kot so 360, no foot, no hander ter razne kombinacije z ogromno stila. V tej kategoriji je dominiral Jaka Remec, gostitelj ter najmlajši tekmovalec dneva, ki je z združil trike, stil ter neverjetno lahkotnost premagovanja skokov.

Sledila je disciplina MTB, kjer so morali tekmovalci najprej opraviti s kvalifikacijami, saj so le prvi trije odšli v superfinale. V tej kategoriji je imela sodniška ekipa največ dela, saj so bili tekmovalci neverjetno borbeni ter izenačeni prav do konca. V finalu so se pomerili tekmovalci iz Štajerske, Gorenjske ter Dolenjske. Zmaga je na koncu odšla v deželo suhe robe, torej v Ribnico. Zmagal je Primož Tanko s triki, kot so double tailwhip, 360 tailwhip ter z backflip kombinacijami.

{loadposition inside}
Po tem, ko so MTB vozniki dodobra segreli gledalce ter dodobra dvignili vzdušje, je sledil finalni obračun tekmovalcev v kategoriji BMX, ker se je po pričakovanjih takoj začelo vrteti v vse smeri. Tudi sam park je najbolj primeren za kolesa teh velikosti, zato so bili backflipi, frontflipi ipd. osnova za preboj v finale. V superfinalu, ki je prav tako prikazal izredne boje s kar resnimi padci, je zmaga odšla v roke Marinu Rantešu iz Hrvaške, tekmovalcu višjega kova, ki se redno udeležuje mednarodnih tekmovanj. Trike je izvajal z neverjetno lahkoto ter jih medsebojno povezoval kot nihče drug.

Nato so se superfinalistom pridružili tudi ostali tekmovalci, ki so se podali v boj za best trik, ki je štel na katerem koli skoku. Pri MTB best tricku je s 360 superman seat grabom zmago ponovno odnesel Primož Tanko, enako v BMX kategoriji, kjer je po pričakovanjih zmagal Marin Ranteš, ki je odpeljal 360 double tailwhip ter nekajkrat poizkusil frontflip tailwhip, ki sodi med najbolj tehnične kombinacije na kolesu.

Dan je torej minil z ogromnim napredkom pri posameznikih ter brez omembe vredne poškodbe, kar je tudi odlična napotnica za nadaljevanje pokala.

Tretja tekma serije bo že to soboto, 20. junija, v Ribnici. (tekst Marko Draguljić)

Vrstni redi

BMX elite
1. Marin Ranteš
2. Žan Kuder
3. Domen Fekonja

MTB elite
1. Primož Tanko
2. Jaša Jeler
3. Luka Borse

BMX U16
1. Jaka Remec
2. Žiga Špindler Močilnik
3. Simon Leo

MTB U16
1. Domen Harnik

www.dirt-slo.si
www.facebook.com/DirtPokal

Na uvodni fotografiji Marin Ranteš, vse foto Jernej Zadravec; na dnu je še video!

Sledite nam