7. julija 2019

Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing po olimpijskem krosu v Vallnordu. Tanja dobro štartala in se tokrat dobro znašla tudi na visoki nadmorski višini.

Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing po olimpijskem krosu v Vallnordu:

Za nami je ena najbolj razburljivih dirk letošnje sezone svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, najboljše dirkanje letos pa je prikazala tudi Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing), ki je bila 19. Že pred tem je v petek v kratkem krosu osvojila 25. mesto.

Dirka v Andori poteka na nadmorski višini 2000 metrov nad morjem, kar močno vpliva na dirkanje, strmi klanci pa se zdijo kot navpično postavljena stena. Ker Tanja ni najboljša na visoki nadmorski višini, je njen najboljši dosežek sezone vreden še toliko več. V prvem krogu je bila sicer celo 13., saj je uprizorila zares fantastičen štart, nato pa vozila svojo dirko in po številnih menjavah mest dirko končala na 19. mestu.

“Kar nekaj časa je minilo od zadnje dirke svetovnega pokala, sem pa imela vmes nekaj res dobrih dirk, tako da sem po eni strani zelo z veseljem čakala na nadaljevanje svetovnega pokala, da se lahko tudi tukaj dokažem. Po drugi strani pa mi Andora nikoli ni bila pri srcu. Saj je zelo lepo, vendar je to dirkanje na višini in se težko spopadem s tem. Na koncu sem res zadovoljna z rezultatom. Pred dirko sem si rekla, da moram gledati naprej. Prejšnji dve dirki svetovnega pokala sem končala na 26. mestu in tokrat bi bila zadovoljna z uvrstitvijo v prvih dvajset, kar je korak naprej, in to sem dosegla. To pomeni, da moram biti zadovoljna in gledati na naslednje dirke. Prva je že čez teden dni v Franciji in mislim, da lahko samo še stopnjujem,” je po dirki povedala razpoložena Tanja.

Tanja na štartu ni imela dobrega položaja, s 25. mestom v kratkem krosu si je zagotovila le četrto štartno vrsto. Vendar je danes to ni zmotilo in je tudi sama razložila kako zares dobro je štartala: “Štart dirke je najsvetlejša točka dneva, res sem vesela, da mi je prvi krog tako uspel. S tem sem dobila tisto potrebno samozavest, da v prvem krogu jaz to zmorem in znam, ter da se da dobro štartati ne glede na to na kateri poziciji sem. Seveda je pomembno, da sem čim bolj spredaj in se bom še borila v kratkem krosu. Vendar se da tudi iz četrte vrste, če si le rečeš, da je mogoče. Dogajanje na štartu sem pozorno spremljala in bila dobro postavljena na robu skupine, osredotočena sem bila samo na to, da se ne zapletam z drugimi, da iščem prazen prostor in to mi je res dobro uspevalo. Prvi krog sem bila med prvimi petnajstimi, nato pa sem dirkala v svojem ritmu in se nisem preveč obremenjevala s tem, kdo me prehiteva in koga dohajam. Bila je prava dirka. Načeloma je v olimpijskem krosu tako, da tam kjer končaš po prvem krogu, se tudi boriš za mesta in prav dosti razlik na koncu tudi ni.”

Tanja Žakelj je s tem nekoliko popravila svojo uvrstitev v seštevku svetovnega pokala in je zdaj 26.

Fotografije Grega Stopar

Vrstni redi na uci.org

www.uniordevinci.com
Instagram @uniordevinci
Facebook @uniordevinci

Sledite nam