10. oktobra 2009

Spektakularen zaključek slovenskega pokala v 4krosu na progi Luku Krs v Ložicah. Po poletnem razočaranju z odpovedjo finala tokrat razburljiva dirka s številnimi prehitevanji. V finalu Novak pred Frankom, Vauhom in Medveščkom. Pri ženskah Neža Knez, pri amaterji Walter Zeidler in pri dečkih do 15 let Luka Kljun.

Spektakularen zaključek slovenskega pokala v 4krosu na progi Luku Krs v Ložicah. Po poletnem razočaranju z odpovedjo finala tokrat razburljiva dirka s številnimi prehitevanji. V finalu Novak pred Frankom, Vauhom in Medveščkom. Pri ženskah Neža Knez, pri amaterji Walter Zeidler in pri dečkih do 15 let Luka Kljun. Pokalni zmagovalci so Novak (elite), Boštjan Pisanec (U19), Polona Lavrenčič (ženske), Andrej Ilc (amaterji) in Kris Kodelja (U15).


Luka Novak

Luka Novak, vse foto KK Črn trn

Veliki finale članov in mladincev

Veliki finale članov in mladincev

Vauh spredaj v polfinalu, zadaj raste temperatura med Medveščkom in Pisancem

Vauh spredaj v polfinalu, zadaj raste temperatura med Medveščkom in Pisancem

Tilen Frank

Tilen Frank

Neža Knez

Neža Knez

Walter Zeidler

Walter Zeidler

Po desetletju med DL/4X/BMX jezdeci se poslavlja Jani Podmiljšak, videli ga bomo še na kakšnem super-D

Po desetletju med DL/4X/BMX jezdeci se poslavlja Jani Podmiljšak, videli ga bomo še na kakšnem super-D

Andreju (spredaj) se je pri rokovanju z mikrofonom pridružil Gojc (zadaj), znan glas od marsikje - z mariborskega R'n'R ali naprimer iz Planice

Andreju (spredaj) se je pri rokovanju z mikrofonom pridružil Gojc (zadaj), znan glas od marsikje – z mariborskega R’n’R ali naprimer iz Planice

Na vremensko skrajno neobetavno soboto sta bila Goriška in Posočje deležna lepega, toplega in celo sončnega dneva. Po nočnem deževju je bila proga Luku Krs sicer razmočena, a se je do kvalifikacij precej posušila. V združeni moški kategoriji mladincev in članov je bil v kvalifikacijah najhitrejši Luka Novak, ki je bil s tremi zmagami na štirih dirkah tudi trdno v sedlu razvrstitve pokala.
Luka je za 15 stotink sekunde prehitel svojega tekmeca v spustu in “do predvčerajšnjim” še specialista za 4X Mirana Vauha, ki pa je v Plave pripeljal le svoje kolo za spust. Še stotinko zadaj je bil hitri domači mladinec Kristjan Medvešček. Neločljiva Matej Stapić in Tilen Frank pa na 4. in 5. mestu.

Slednje je že v polfinalu pripeljalo skupaj prve tri v pokalni razvrstitvi: Novaka, Stapića in Franka. Stapić se je po tem “derbiju” moral zadovoljiti z mestom v malem finalu. Še dosti bolj dramatičen je bil drugi polfinale z Vauhom, Medveščkom in še dvema hitrima mladincema – vodilnemu v mladinski razvrstitvi Boštjanom Pisancem in Lovrom Dejakom. Vauhu je na težjem kolesu prizanesel tudi razmeroma strm štart, tako da je uspel povesti, za njim pa sta se za drugo mesto dvobojevala Medvešček in Pisanec. Prvič sta se zapletla že v zgornjem delu proge, tam jo je bolje odnesel Pišanc, dokončno pa v začetku spodnjega dela, kjer je Kiko po krajši liniji neusmiljeno odrezal Mariborčana. Slednji je končal na tleh, domačin pa v velikem finalu. Sodniki odločitvi ob Boštjanovi pritožbi niso bili kos in so jo reševali šele – po koncu dirke. Boštjan s poškodovanim komolcem ni nastopil v malem finalu in si je tako avtomatsko prislužil 8. mesto, kar pa je po naših izračunih dovolj, da je ubranil skupno zmago med mladinci.

V malem finalu je bil čez ciljno črto suvereno prvi Stapa. V velikem finalu je Novak povedel že od štarta, drugo mesto pa je do ciljne ravnine držal Vauh, ki ga je čisto pri koncu odšprintal Frank. Medvešček se je moral zadovoljiti s 4. mestom oziroma zmago med mladinci, a za to kategorijo tokrat ni bilo posebne razglasitve.

Novak je tako letos zmagal v vseh štirih domačih 4X arenah – Ribnici, Mariboru, Ajdovščini in Plavah – in tudi v vseh domačih dirkah s finalom. Tu seveda ne šteje DP, prav tako v Plavah, kjer so obveljali vrstni redi kvalifikacij. Nasprotno je največji mednarodni dosežek zabeležil s 6. mestom na EP v Ajdovščini prav v dirki brez finala. 

Pri ženskah Neža Knez ni imela prave konkurence, čeprav tudi Polona in Meta večata upe za slovenski ženski 4X. Pri amaterjih je v velikem finalu Avstrijec Walter Zeidler prelisičil Igorja Viškovića, najhitrejšega iz kvalifikacij. Pri dečkih do 15 let je bil najhitrejši ribniški up Luka Kljun.

Proga v Plavah (natančneje v Ložicah, ampak imena Plave se pač ne bo rešila) je doživela uspešen pravi dirkaški krst. Ponesrečenega DP pač ne moremo šteti za krst. Ob popravljenem drugem zavoju in malce nižjem štartu je nudila napete boje od štarta in v nekaj primerih do cilja. Fantom zamisli za izboljšave še ne bo hitro zmanjkalo. Tudi gledalci od blizu in malo dlje so poskrbeli za bučno zvočno kuliso. Le tekmovalcev je bilo (podobno kot pred tednom dni v Ajdovščini) malo manj kot v začetku sezone. A zaključek sezone je po depresivnem začetku poletja z odpovedom finala na EP in DP vseeno optimistična napoved za sezono 2010. Do takrat morajo možje, ki krmarijo 4X sceno, domisliti še veliko malenkosti.

 

Video z izjavami Novaka, Franka in Vauha >>

Vrstni redi (kompletni vrstni redi spodaj v PDF)

elite + U19
1. Luka Novak (Enduro Mulisha)
2. Tilen Frank (KD Rajd/Team Everyday)
3. Miran Vauh (KK Črn trn)
4. Kristjan Medvešček (KK Djak)
5. Matej Stapić (Enduro Mulisha)
6. Lovro Dejak (MTB klub Ribn’čan)
7. Klemen Arlič (KK Črn trn)
8. Boštjan Pisanec (Ganesha team)

ženske
1. Neža Knez (Planet Adrenalin/Team Everyday)
2. Polona Lavrenčič (KK Črn trn)
3. Meta Jakopič (4xPlave.com)

amaterji
1. Walter Zeidler (Avt, BC Stoahupfa Leibnitz)
2. Igor Višković (Izola)
3. Andrej Ilc (MTB klub Ribn’čan)
4. Urban Rotnik (Planet Adrenalin)

U15
1. Luka Kljun (MTB klub Ribn’čan)
2. Mitja Ergaver (KK Črn trn)
3. Kris Kodelja (KK Črn trn)
4. Žan Godina (Den Devils)

 

Končna razvrstitev Pokala Slovenije v 4krosu 5/5(kompletne razvrstitve spodaj v PDF)

moški elite
1. Novak 1200
2. Stapič 900
3. Frank 750
4. Maleković 520
5. Podmiljšak 490
6. Veber 390
7. L. Vešligaj 330
8. Vauh 270
9. Strnad Peterca 250
10. Rožič 215

mladinci U19
1. Pisanec 865
2. Medvešček 860
3. Dejak 800
4. Bratina 630
5. Stupar 515

ženske
1. Lavrenčič 950
2. Knez 250
3. Jakopič 160

amaterji
1. Ilc 740
2. D. Krašček 560
3. Viškovič 640
4. A. Krašček 410
5. Kodrič 260

dečki U15
1. Kodelja 1060
2. Godina 690
3. Ergaver 760
4. Kljun 500
5. Knavs 280


Povezave:

www.4xplave.com

Sledite nam