24. avgusta 2017

Končni obračuni v dirkah v spustu in krosu ter svetovno prvenstvo v 4krosu – na še enem klasičnem prizorišču. Mavrično majico v 4krosu bo branil Mitja Ergaver, boj za prestol najboljšega spustaša sezone pa se bo bil med Gwinom, Minnaarjem in Brosnanom.

Val di Sole je zadnja postaja letošnjega svetovnega pokala. Čeprav je v obeh elitnih konkurencah v krosu vse odločeno – prvaka sta Nino Schurter in Jana Belomojna – pa časovna bližina svetovnega prvenstva čez dobrih 14 dni v avstralskem Cairnsu obeta napeto borbo za prostor pod soncem.

Bolj napeto bo v spustaških kategorijah. Vse je sicer odločeno v mladinski konkurenci, kjer si je Kanadčan Finn Iles že zagotovil skupno zmago, bolj napeto bo med dekleti, da o troboju v moški konkurenci niti ne razmišljamo. A najprej nekaj stavkov o 4krosu.

4kros

Na enakem prizorišču kot lani bo tudi letos potekalo svetovno prvenstvo v 4krosu. Tokrat še bolj pomembno, saj bo Slovenec branil mavrično majico. Mitja Ergaver bo v petek še zadnjič nastopil kot svetovni prvak iz leta 2016 in skušal dokazati, da sodi v sam svetovni vrh 4krosistov.

Olimpijski kros

Nino Schurter lovi rekord zmag na vseh dirkah v sezoni, a kar nekaj tekmecev mu bo to poskusilo preprečiti. Manuel Fumić po treningu v Rabcu cilja na stopničke, če ne celo na vrh, kar je pokazal tudi z odločno vožnjo v MSA. Julien Absalon si po ponesrečeni predstavi na zadnji dirki želi predstaviti kot pretendent za svetovno krono.

Seveda pa je tu še kup Francozov, Maxime Marotte, Stephane Tempier, Jordan Sarrou in ostali, pa tudi Španec David Valero Serrano upa na boljšo predstavo kot na zadnjih dirkah. Novozelandec Sam Gaze bo poskusil sestaviti podobno dirko kot prejšnji vikend v švicarskem pokalu, ko je v zelo močni konkurenci zmagal.

Pri dekletih je na vrhu vse jasno. Jana Belomojna ima v drugem delu sezone enostavno prestavo več kot ostale. Naslov zmagovalke svetovnega pokala ima v žepu, kar pa ne pomeni, da bo VDS zanjo samo častni krog. Rada zmaguje in pred svetovnim prvenstvom si želi tekmicam vliti strahospoštovanje. Tudi tu pa ostale ne mislijo obupati.

Želijo si pokazati, da so v dobri formi in da je na njih v Avstraliji potrebno računati. Tokrat bodo nastopile prav vse, tudi Jolanda Neff in Maja Wloszczowska, ki sta bili poškodovani. Dobro formo bo poizkusila unovčiti Pauline Ferrand Prevot, ki zadnji mesec dirka kot prerojena, Gunn Rita Dahle-Flesjaa bo hotela pokazati, da je bil MSA samo slab dan, Tanja Žakelj pa želi utrditi svoje mesto v deseterici in se postaviti v širši krog favoritinj za Avstralijo. Na dirki v nedeljo bo štartala s številko 13.

Rok Naglič se bo v kategoriji do 23 let pognal s starta kot šestindvajseti. Želja je vsekakor uvrstitev blizu trideseterice, mogoče celo višje. Najvažnejša je potrditev forme pred svetovnim prvenstvom, na katerega si je pot zagotovil prav s stalnimi dobrimi uvrstitvami. V tej kategoriji je glavni favorit Latvijec Martins Blums, ki je skozi celotno sezono pokazal najboljšo in stalno formo.

Pri dekletih v isti kategoriji bo Američanki Kate Courtney težko vzeti skupno zmago. Čeprav je Sina Frei v odlični formi, ki jo je pokazala z zmago v zadnji dirki švicarskega pokala pred Jolando, ima Kate veliko prednost in dobro formo, ki jo drži preko cele sezone. Zanimivo pa bo videti kako se bo odrezala Evie Richards, ki si je vzela nekaj prostih tednov pred zaključkom sezone.

Čeprav obstajajo jasni favoriti, bodo vse dirke brez dvoma napete. Bližina svetovnega prvenstva, ki bo od 5. do 10. septembra v Cairnsu, namreč zahteva dobro formo vseh, ki so se nanj uvrstili. In le to bodo hoteli tekmecem tudi pokazati.

V Val di Sole so pripravljeni!

Spust

Razen mladinske kategorije, kjer si je Finn Iles že zagotovil skupno zmago, je v elitni ženski in moški kategoriji vse odprto.

Med dekleti ima vodilna Francozinja Myriam Nicole 110 točk prednosti pred Avstralko Tracey Hannah, na tretjem mestu je s še dodatnimi 36 točkami zaostanka Britanka Tahnee Seagrave, ki pa je v boju za najvišjo stopničko v seštevku svetovnega pokala le še teoretično. Na štartu bo tudi Monika Hrastnik, ki je letos nastopila na treh preizkušnjah svetovnega pokala. Na četrti letošnji preizkušnji se bo zopet poskusila zavihteti med najboljših deset spustašic, kar ji je letos na dveh dirkah tudi uspelo.

Še bolj razburljivo bo v moški konkurenci, saj dva največja zvezdnika svetovnega pokala v spustu ločuje le 33 točk! Na prestolu vodilnega je Južnoafričan Greg Minnaar, sledi mu Američan Aaron Gwin, na tretjem mestu pa je Avstralec Troy Brosnan, ki za Gwinom zaostaja 44 točk. Troboj je tako odprt. Za zmago v kvalifikacijah in na dirki je na voljo 250 točk. Kako se bodo delile, je potrebno počakati na petkove kvalifikacije in kasneje tudi na sobotno dirko.

Seveda imamo zelo visoko tudi slovenskega predstavnika. Jure Žabjek se trdno drži najbolj elitne dvajseterice in bo na dirki zagotovo dal vse od sebe, da ubrani 14. mesto v skupnem seštevku ali pa se celo povzpne za mesto ali dve, saj za dvanajstouvrščenim Lucasom Deanom zaostaja vsega 6 točk!

Napovednik pestrega dirkaškega vikenda

In kaj pravi zgodovina moških dirk v Val di Sole?

Lani je bilo tam svetovno prvenstvo. Slavil je Danny Hart. Najboljši izmed letošnje vodilne trojice je bil Troy Brosnan, ki je osvojil 4. mesto, Greg Minnaar je bil sedmi, Aaron Gwin, ki se ga na velikih dirkah drži smola, pa je odstopil.

Leta 2015 je bilo na tem prizorišču finale svetovnega pokala, kjer je prevlado potrdil Aaron Gwin, ki je osvojil še zadnjo zmago za prejšnjega delodajalca, Troy Brosnan je bil tretji, Greg Minnaar pa je bil s padcem na koncu uvrščen na 54. mesto.

V sezoni 2013 je bil na progi v Bikelandu najhitrejši Gee Atherton, Greg Minnaar je bil tretji, Troy Brosnan 5., Aaron Gwin pa je končal na 6. mestu.

Najbolj konstanten je bil Avstralec, a kaj, ko sta dve desetletji izvrstnega dirkanja na strani Južnoafričana, Gwin pa je velikokrat, razen na svetovnih prvenstvih, dokazal, da zna vzdržati pritisk in vse stavi na “overall” seštevek ter zna zmagati tudi v najbolj nemogočih razmerah. Pritisk je zelo velik na vse tri.

Najboljši trije v številkah

Minnaar je na splošno najbolj konstanten spustaš, ki se lahko pri skoraj 36 letih (dopolnil jih bo novembra) pohvali z 22 zmagami v svetovnem pokalu, s tremi naslovi svetovnega prvaka in s tremi zmagami v seštevku svetovnega pokala.

Aaron Gwin, ki se je svetovni spustaški srenji pridružil leta 2008, se pri devetindvajsetih letih, konec decembra jih bo dopolnil 30, lahko pohvali z 18 zmagami v svetovnem pokalu, štirimi naslovi najboljšega v seštevku svetovnega pokala in s sedmimi naslovi državnega prvaka.

Troy Brosnan je najmlajši med vsemi tremi, saj je pred mesecem dni dopolnil 24 let. Je dvakratni svetovni mladinski prvak, ima bron v članski konkurenci, štirikrat je bil najboljši Avstralec med člani in enkrat med mladinci. Letos je zmagal na 4. dirki svetovnega pokala v Andori.

Čigava glava bo najbolj prava in čigav material bo zdržal brutalno progo v Trentinu, bo potrebno počakati do sobote, ko si boš lahko dirko ogledal v živo na redbull.tv.

Spletna stran organizatorja

Sledite nam