20. septembra 2019

Najboljši gorski kolesarji in kolesarke na dolge proge se bodo za naslove pomerili v Švici. Slovenijo bo zastopala Blaža Pintarič.

Ta vikend se bo v švicarskem Grächnu na sporedu že sedemnajsto svetovno prvenstvo v gorskokolesarskem maratonu. Vzdržljivostna disicplina je pod okriljem mednarodne kolesarske zveze UCI od leta 2003. Letos je na prvenstvo prijavljenih 263 tekmovalcev in tekmovalk. 182 v moški in 81 v ženski kategoriji. V slednji tudi s slovensko predstavnico Blažo Pintarič.

Napovednik

Trase

Moški bodo morali premagati 91,6 kilometra. Najnižja točka proge je na 661, najvišja pa na 1792 metrih nad morjem. Klik na zemljevidŽenskam ne bo nič lažje. 68,89 kilometrov bo dolg njihov krog. Najnižja točka bo na 693, najvišja na 1792 metrih nad morjem. Klik.

Startno listo z 263 prijavljenimi najdeš na uci.org

Zgodovina svetovnih prvenstev

Pod okriljem mednarodne kolesarske zveze UCI so prvo svetovno prvenstvo v maratonu priredili leta 2003 v švicarskem Luganu. Na začetku so bil maraton kot disciplina v sklopu svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu (trial, olimpijski kros, spust), kasneje so prvenstva v tej disciplini prirejali posebej in skoraj vedno v mesecu septembru. Tako so na dirke, poleg specialistov privabili tudi vrhunske tekmovalce v olimpijskem krosu.

Najuspešnejša tekmovalka v maratonu in ženska z največ naslovi je Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesja, ki je bila svetovna prvakinja kar šestkrat, poleg tega ima še eno srebrno in eno bronasto medaljo. Z enim naslovom manj in ravno toliko srebrnimi in bronastimi medaljami ji sledi Danka Annika Langvad. Najuspešnejši moški predstavnik je Švicar Christoph Sauser, ki je trikrat stal na najvišji stopnički, ima pa še dve srebrni in dve bronasti medalji. Sledi mu Avstrijec Alban Lakata, ki se lahko pohvali s tremi naslovi in tremi srebrnimi medaljami.

Svetovni prvaki po letih

Lugano 2003, Thomas Frischknecht (Švica) in Maja Wloszczowska (Poljska)
Bad Goisem 2004, Massimo de Bertolis (Italija) in Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Norveška), Blaža Klemenčič (danes Pintarič) je osvojila bron
Lillehammer 2005, Thomas Frischknecht (Švica) in Gunn-Rita Dahle Flesjaa, Blaža Klemenčič je osvojila srebro
Oisans 2006, Ralph Nef (Švica) in Gunn-Rita Dahle Flesjaa
Verviers 2007, Cristoph Sauser (Švica) in rojakinja Petra Henzi
Villabassa 2008, Roel Paulissen (Bellgija) in Gunn-Rita Dahle Flesjaa
Graz / Stattegg 2009, Roel Paulissen in Sabine Spitz (Nemčija)
Sankt Wendel 2010, Alban Lakata (Avstrija) in Esther Süss (Švica)
Montello 2011, Cristoph Sauser in Annika Langvad (Danska)
Ornans 2012, Periklis Ilias (Grčija) in Annika Langvad
Kirchberg 2013, Cristoph Sauser in Gunn-Rita Dahle Flesjaa
Pietermaritzburg 2014, Jaroslav Kulhavy (Češka) in Annika Langvad
Selva di Val Gardena 2015, Alban Lakata in Gunn-Rita Dahle Flesjaa
Laissac 2016, Tiago Ferreira (Portugalska) in Jolanda Neff (Švica)
Singen 2017, Alban Lakata in Annika Langvad
Auronzo di Cadore, Henrique Avancini (Brazilija) in Annika Langvad

Časovnica

Dirka bo v nedeljo, 22. septembra. Start žensk je predviden ob 9., moških pa ob 10. uri. Najhitrejše ženske v cilju pričakujejo ob 13., moške pa ob 14. uri. Prenos v živo na uradnem facebook profilu UCI Mountain Bike

Spletna stran prvenstva – bike-graechen.ch 

Naslovna fotografija Alex Buschor

Sledite nam