14. aprila 2012

V Belgiji Hrastničan v dresu domžalske Energije za svoj rojstni dan do najboljše slovenske moške uvrstitve v svetovnem pokalu, Ana Zupan 16.

V prvi uradni dirki v disciplini eliminator (XCE) je v Houffalizu v Belgiji Hrastničan Miha Halzer sinoči zasedel 9. mesto. Član domžalske ekipe UCI Energijatem.com si je tako za svoj 27. rojstni dan podaril tudi najboljšo slovensko moško uvrstitev v svetovnem pokalu. Za tri mesta je popravil dve 12. mesti Luka Novaka v 4krosu.

V kvalifikacijah je bil Miha celo tretji najhitrejši za poznejšim zmagovalcem Brianom Lopesom in Švicarjem Marcelom Wildhaberjem. Počasnejši štart v četrtfinalu pa ga je stal še višje uvrstitve.

V finalu sta nastopili še dve Slovenki – Mihova klubska kolegica Ana Zupan se je prebila v četrtfinale in zasedla 16. mesto, Ana Perše iz kamniškega Calcita pa je obtičala v osmini finala in zasedla 23. mesto.

V kvalifikacijah so nastopili še kolesarji Calcita, a so bili vsi prepočasni za med dvaitrideseterico finalistov. Najbližje je bil Urban Ferenčak na 45. mestu, dve sekundi prepočasen za finale. Sledila sta Boštjan Hribovšek na 52. in Rok Korošec po napaki na vzponu na 71. mestu med 75. uvrščenimi.

Tole je po dirki povedal Miha: “Danes je bil zame dan D, garal sem celo zimo in se pripravljal na to prvo tekmo svetovnega pokala XC eliminatorja. Kvalifikacije sem odpeljal odlično in zaključil s tretjim časom, kar je bilo fantastično. V prvem izločilnem boju sem štartal dobro in takoj povedel, ves čas sem se počutil močan in povečeval svojo prednost, občutek je bil super. V četrfinalu sem zaspal na štartu in takoj izgubil pet metrov. To sem poizkušal takoj nadomestiti, saj ni bilo veliko prostora za prehitevanje. Cel krog sem tako pripravljal napad na Kaufmanna, a se mi ni izšlo. Bil sem hitrejši, a tu odloča tudi linija in timing, tu pa sem storil napako, ki jo moram naslednjič popraviti. Na koncu sem bil deveti, deveti na svetovnem pokalu. Res sem vesel in veselim se že tekme v Novem Mestu, kjer čutim, da imam možnosti za še višjo uvrstitev, to dokazuje čas kvalifikacij in tudi vožnje v izločilnih bojih. Rad bi se zahvalil vsem navijačem in ekipi energijteam.com, Jaku in Mitju Tanciku, za vso pomoč in podporo, ki mi jo nudijo.”

Zadovoljna je tudi Ana: “V kvalifikacijah nisem našla občutka, nato sem prvi izločilni boj vozila skoraj deset sekund hitreje, kar bi bil nekako petnajsti čas kvalifikacij in to mi daje zaupanje za nadaljnje tekme. Na progi sem se počutila dobro, bila sem zelo borbena in si tako zagotovila dober položaj v prvem izločilnem boju in se suvereno uvrstila v četrtfinale. V četrtfinalu sem nekoliko zaspala na štartu in se mi do konca žal ni uspelo prebiti naprej. Nad šestnajstim mestom sem ta trenutek sem navdušena, čeprav čutim, da imam možnost tudi za višjo uvrstitev in nestrpno čakam tekmo v Novem Mestu. Vzdušje je bilo noro, gledalci glasni, ambijent super in res sem uživala. Zahvaljujem se vsem svojim navijačem, očetu Tinu in ekipi Energijateam.com in fantu Jaku za podporo, brez njih nebi bila tako visoko.”

Še odziv ekipe Energijateam.com, Jaka Tancik: “Navdušeni smo! Celo zimo smo vlagali napore in finance v pripravo na to sezono, v Mihu in Ani smo videli dobra, pravzaprav odlična tekmovalca v tej disciplini, ki je že po receptu tekov na smučeh in naše Petre Majdič fantastično doživetje. Razburljivo, eksplozivno dogajanje ne pusti mirnega prav nobenega. Veselimo se uspeha in deveto mesto Mihe je res odlična uvrstitev, Miha je med najboljšimi šprinterji sveta, to je tudi najvišja slovenska moška uvrstitev na svetovnih pokalih v gorskem kolesarstvu. To pa že nekaj pomeni in razveselili smo tudi vse navijače in sponzorje.”

Danes (sobota) so na sporedu dirke v krosu za kategorije mladink in mlajših članic in članov, v nedeljo pa še mladincev ter članic in članov elite.
Vzporedno z dirkami svetovnega pokala v Houffalizu v Ardenih poteka tudi prva dirka nove serije v 4krosu 4X Pro Tour, na kateri nastopajo tudi člani KK Črn trn.

Vrstni redi finala XCE

moški
1. Brian Lopes (ZDA)
2. Daniel Federspiel (Avt, Notebooksbilliger.de)
3. Simon Gegenheimer (Nem)
4. Severin Disch (Švi, Thoemus)
5. Paul van der Ploeg (Avs, Felt Oetztal X-Bionic)
6. Kenta Gallahger (VB)
7. Lukas Kaufmann (Švi, Fujibikes Rockets)
8. Tim Lemmers (Niz, Feenstra Stevens)
9. Miha Halzer (Slo, Energijateam.com)

ženske
1. Annie Last (VB, Milka Brentjens)
2. Eva Lechner (Ita, Colnago Sudtirol)
3. Jenny Rissveds (Šve)
4. Anne Terpstra (Niz, Specialized)

16. Ana Zupan (Slo, Energijateam.com)
23. Tina Perše (Slo, Calcit bike team GT)

Video posnetek dirke
Svetovni pokal na strani UCI

Na uvodni fotografiji Miha Halzer v svojem odličnem kvalifikacijskem nastopu, foto KK Črn trn.

Sledite nam