Crans Montana, svetovni pokal
18. junija 2024

Novo prizorišče WHOOP UCI MTB World Series je švicarska Crans Montana. Tam bosta na sporedu dirki kratkega in olimpijskega krosa.

Crans Montana v kantonu Valais v švicarskih Alpah se pridružuje koledarju letošnjega svetovnega pokala. Švicarji obljubljajo odlične proge, predvsem pa upajo, da bo Crans Montana postala XC klasika, kot je bil svoje čase Lenzerheide. Prizorišče sicer ni popolnoma novo, saj so tukaj v letih 2021 in 2022 že prirejali dirke svetovne serije v enduru (EWS). Lansko leto pa je bila v Crans Montani tudi dirka švicarskega pokala. Kanton Valais se z dirkaškim vikendom, ki bo trajal med 21. in 23. junijem, pripravlja na organizacijo svetovnega prvenstva, ki bo tu prihodnje leto.

Crans Montana: Progi na novem prizorišču

Startni krog olimpijskega krosa bo kar dinamičen, saj bo v dolžini 1330 metrov postregel s 70 višinskimi metri vzponov. Klasični krog olimpijske discipline bo v dolžini 3,5 kilometra in s 162 višinskimi metri vzponov.

Zanimiva bo tudi trasa kratkega krosa z enakim startnim krogom kot pri olimpijskem krosu, ki se bo nato nadaljeval v 270 metrov daljši krog z le dvema višinskima metroma vzpona več. Se pravi, da se jih bo nabralo 72 na krog.

Po progi z Vitalom Albinom iz ekipe Thömus Maxon

Takole je lani, ko se je že izvedelo, da bodo v Crans Montani priredili dirko svetovnega pokala v olimpijskem krosu, progo preizkusil Vital Albin.

Časovnica

Tokrat le dirkaški dvojček, zato bo vikend program nekoliko manj zgoščen, kot je bil pretekli vikend v italijanskem Val di Sole. Dirke se bodo začele v petek, veliki finale pa, kot smo vajeni, v nedeljo z žensko in moško dirko olimpijskega krosa elitnih kategorij.

  • Petek, 21. junija – ob 14. uri start kratkega krosa kategorije deklet U23, ob 14:35 start kategorije fantov do 23 let.
  • Sobota, 22. junija – bo 13. uri start dirke kratkega krosa ženske elitne kategorije, 0b 13:35 start moške elitne kategorije. Ob 15:30 start dirke olimpijskega krosa za kategorijo fantov do 23 let.
  • Nedelja, 23. junija – ob 10. uri start olimpijskega krosa deklet do 23 let, ob 12. uri start olimpijskega krosa ženske elitne kategorije in ob 14:30 start moške elitne kategorije.

Crans Montana in vreme

Temperature v Švici ta vikend ne bodo nič kaj poletne. V petek popoldan napovedujejo tudi dež, 17 stopinj bodo namerili. V soboto se bo vreme izboljšalo, suho bo in deloma sončno. Zjutraj bo 7 stopinj, čez dan pa do 18. Nedelja bo sončna z nekaj jutranje oblačnosti. Otoplilo se bo. Termometri bodo pokazali do 21 stopinj. Podrobno napoved si oglej na yr.no.

Ogled na TV in preko spleta

Ogled finalnih preizkušenj elitnih kategorij v živo tako kot lansko sezono na kanalih MaxEurosport in discovery+ (na izbranih trgih) ter pri nekaterih lokalnih/nacionalnih postajah (žal Slovenije ni na seznamu, razen če boš spremljal Eurosport 2).

Naslovna fotografija WHOOP UCI MTB World Series

Preberi še

Val di Sole
Nové Město
Araxá
Mairiporã

Sledite nam