Svetovni pokal Fort William
18. maja 2022

Najbolj kultno prizorišče dirk svetovnega pokala v spustu je zagotovo na Škotskem. Fort William velja za železno klasiko, navijači tam gori pa so razred zase.

Spustaška karavana se po daljšem premoru in prvi dirki, ki je bila konec marca v francoskem Lurdu, seli v Škotsko višavje, natančneje v Fort William. Tam bo ta vikend zelo vroče, pa tudi če bi padal dež. Tehnična proga, robata na vrhu in hitra na koncu, vmes pa skoraj vsi elementi, kar jih premore sodobna dirka svetovnega pokala, in seveda najglasnejši navijači, ki jih ne motijo ne komarji, še manj pa slabo in vetrovno vreme.

Boj s štoparico na 2,8 kilometra dolgi progi s kar 555 višinskimi metri spusta bo neizprosen, velja pa dodati, da najhitrejši progo prevozijo v štirih minutah in pol.

Slovenci na startu

V Fort William so odpotovali Jure Žabjek, Žak Gomilšček (oba Unior – Sinter Factory Racing) in Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal). Vsi bodo želeli izboljšati uvrstitve s prve letošnje dirke v svetovnem pokalu, boj za najvišja mesta pa bo neizprosen, saj je konkurenca na vrhu zelo izenačena in vsaka najmanjša napaka te lahko stane več mest.

Seznam prijavljenih najdeš na uci.org.

Naše tekmovalce lahko spremljaš tudi na družbenem omrežju Instagram:

Vrhunci zadnje dirke, ki jo gostil Fort William

Na dirki sta leta 2019 slavila Amaury Pierron in Rachel Atherton. Slednja je po daljšem tekmovalnem premoru, postala je namreč mama, zopet med prijavljenimi tekmovalkami. Bo pa na startu manjkala Britanka Tahnee Seagrave, ki je pred tremi tedni doživela hud padec in imela pretres možganov. Posledice pretresa ima tudi Myriam Nicole. Njeno slabo počutje traja vse od padca na treningu v Lurdu.

Nekaj malega zgodovine

Največ zmag na tem prizorišču ima zimzeleni Južnoafričan Greg Minnaar. Na progi v Nevis Rangeu je bil najhitrejši kar sedemkrat (2004, 2008, 2009, 2010, 2011, 2015, 2016, 2017), enkrat je slavil tudi na dirki 4krosa (2003). In Minnaar ne bo manjkal niti letos! Po dvakrat so zmagali še Gee Atherton, Sam Hill in Amaury Pierron. V ženski kategoriji ima največ zmag Britanka Tracey Moseley, zbrala jih je 5. S štirimi zmagami ji sledi Rachel Atherton.

V Fort William tudi 4krosisti

Serija 4x Pro Tour bo tudi letos obogatila dirkaški program svetovnega pokala. Dirka v Fort Williamu bo prva v programu 2022, ki bo štel sedem dirk (prvo, predvideno v začetku maja na Poljskem, so odpovedali), tri od teh bodo v sklopu spremljevalnega programa svetovnega pokala v spustu. Najuspešnejši tekmovalec na tem prizorišču je s petimi zmagami Čeh Tomaš Slavik, ki je na najvišji stopnički stal tudi leta 2019. Med ženskami je takrat slavila Britanka Natasha Bradley.

Kaj prinaša škotsko vreme?

Norveški portal yr.no pravi, da bo tekmovalce in gledalce od petka dalje spremljal dež, temperature pa bodo med 7 v dopoldanskem tja do 14 v popoldanskem času. Kako močne bodo padavine in kdaj točno bo deževalo, si oglej tukaj.

Prenos v živo na Red Bull TV bo v nedeljo od 13. ure dalje.

Naslovna fotografija Klemen Humar

Preberi še

Lurd: Na vrhu Francoz, Švicarka in Kanadčana

Sledite nam