Snowshoe
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
13. septembra 2021

Ta teden v Združenih državah dvojni spored spusta, kratki in olimpijski kros. Na startu v Snowshoe samo spustaša Žak Gomilšček in Monika Hrastnik.

Stalna udeleženca dirk za svetovni pokal Jure Žabjek in Tanja Žakelj bosta dirki v Združenih državah izpustila. Prvi zaradi poškodbe, ki jo je staknil na svetovnem prvenstvu, slednja pa je letošnji cikel nastopov na največjih dirkah zaključila v švicarskem Lenzerheideju in se počasi pripravlja na sezono 2022.

Zgodovina kolesarskega parka Snowshoe

Konec osemdesetih in začetek devetdesetih je bil park v povojih, a je s serijo NORBA začel pridobivati na veljavi. Nato so na tem prizorišču gostili finale ameriške serije in državno prvenstvo. Bilo je leta 2001. S posodobitvijo žičniških naprav so pričeli graditi namenske kolesarske poti, nato so v letih 2005 in 2006 gostili tekmovanje v slopestylu, ki ga je izdatno podprla revija Bike Magazine. Leta 2013 so se zopet preizkusili v organizaciji goeskokolesarske serije Pro GRT ter v letih 2017 in 2018 gostili finalne dirke ameriškega pokala. Leta 2019 je Snowshoe prvič gostil trojni spored svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu.

Snowshoe drugič gostitelj dirk svetovnega pokala

Prvič so Američani dirke gostili pred dvema letoma. Prav tako so organizirali finale svetovnega pokala. Smučarsko in kolesarsko središče v Zahodni Virginiji je postreglo z dvema vrhunskima progama. Spustaška meri 2100 metrov in ima kar 474 višinskih metrov spusta. Proga za kros velja za deloma tehnično, deloma hitro in ponuja zelo zahteven skalnati spust.

Organizatorji v ZDA so se po odpovedi dirke svetovnega pokala v spustu v škotskem Fort Williamu odločili, da na svoja pleča prevzamejo organizacijo odpadle dirke in tako ponudijo še spustaški “polfinale” pred uradnim zaključkom, ki bo potekal ta vikend.

Tako bo predzadnja dirka svetovnega pokala v spustu na sporedu v sredo, 15. septembra, finalne preizkušnje v kratkem krosu, v spustu in v olimpijskem krosu pa bodo potekale od petka 17. do nedelje, 19. septembra.

Seznam prijavljenih najdeš na prenovljeni spletni strani Mednarodne kolesarske zveze uci.org.

Prenosi:

V živo na Red Bull TV. Najprej v sredo s prenosom predzadnje dirke v spustu, nato v petek z dirko v kratkem krosu, v soboto z dirko v spustu in v nedeljo z dirko v olimpijskem krosu. Dirkaški spored bo glede 6 ur časovne razlike za nas v Sloveniji v večernem terminu.

Naslovna fotografija Grega Stopar @stopargrega

Kako je bilo pred dvema letoma?

Svetovni pokal Snowshoe 2019

Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam