Lenzerheide, Loris Vergier
4. septembra 2021

Francoski dan, bi lahko zapisali, saj so v elitni moški kategoriji vse pobrali Francozi, prav tako je šla v Francijo tudi zmaga med ženskami. Monika Hrastnik dobro, a ne blesteče.

Ena tistih prog, ko iščeš “flow” od starta do cilja, in ena tistih prog, ki te, če ne vzdržuješ hitrosti, uniči in te rezultatsko lahko potisne daleč nazaj. Ni lahka, a katera proga za spust na takšnem nivoju tekmovanj pa je? Danes ni bil najsrečnejši dan za edino slovensko predstavnico na četrti dirki letošnjega svetovnega pokala, a to je dirkanje. Danes dobiš, jutri izgubiš. Oči vseh tekmovalcev so že uprte na zadnji dirki svetovnega pokala v spustu, ki ju bo gostil ameriški Snowshoe.

Moški: Prvi po kvalifikacijah, tudi prvi v finalu!

Da imajo Francozi resnično močne in hitre posameznike, vemo že več kot dve desetletji. Da pa imajo tako hitre, da zasenčijo vso svetovno elito, smo spoznali danes v Lenzerheideju. Prve tri je v cilju ločilo le 0,37 sekunde! In prvi trije so bili Francozi! Najhitrejši s kvalifikacij je bil najhitrejši tudi na koncu. Loris Vergier (Trek Factory Racing DH) je s časom 2:46,921 osvojil prvo mesto. Drugi je bil Loic Bruni (Specialized Gravity), ki je zaostal 0,197 sekunde, imel pa je tudi najvišjo izmerjeno hitrost, ki je znašala 79,558 kilometra na uro! Na tretjo stopničko je z zaostankom 0,370 stopil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Thibaut Daprela (Commencal / Muc Off by Riding Addiction).

Da bo mera še bolj polna, je na četrto mesto pribrzel povratnik po poškodbi Amaury Pierron (Commencal / Muc Off by Riding Addiction). Zaostal je 0,628 sekunde. Peto mesto je pripadlo Britancu, z 1,268 sekunde zaostanka je bil to Laurie Greenland (MS Mondraker Team). Da bo francoski dan še bolj popoln, je z devetim mestom poskrbel Remi Thirion (Giant Factory Off-Road Team).

Po štirih dirkah ima vodilni Thibaut Daprela 752 točk, Loris Vergier na drugem mestu jih ima 566, tretji je s 454 točkami Loic Bruni.

Ženske: Monika mesto slabše kot pred dvema letoma

Velika zmagovalka četrte letošnje dirke za svetovni pokal je Francozinja Myriam Nicole (Commencal – Muc Off by Riding Addiction). Aktualna svetovna prvakinja je imela vse vmesne čase barvane zeleno, v cilj pa je prišla s časom 3:10,661. Na odlično drugo mesto se je uvrstila Britanka Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD), njen zostanek je bil 2,662 sekunde. Končno je dočakala stopničke nekdanja mladinska svetovna prvakinja, Avstrijka Vali Höll (RockShox Trek Race Team), ki je prav na tem prizorišču slavila pred dvema letoma. Seveda v mladinski kategoriji. Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je z zaostankom 13,122 sekunde osvojila 8. mesto.

Monika po dirki:

“To ni bila moja dirka. Razmere na progi so se ves čas spreminjale, zjutraj spolzko, popoldan suho. Po Val di Sole je bilo težko najti flow. Oziroma vsaj v kvalifikacijah in v finalu ga nisem našla. Vozla sem preveč varno, mogoče tud zaradi poškodbe, ki sem jo na tej progi dobila pred tremi leti. Ampak to je dirkanje, včasih zmagaš, včasih zgubiš. Glavo gor in gas naprej na zadnji dve dirki!”

Vrstni red po štirih letošnjih dirkah: Na vrhu je Myriam Nicole (610 točk). Trenutno drugo mesto zaseda najbolj konstantna tekmovalka letošnje sezone, Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal), ki ima 585 točk, osemdeset točk manj ima Vali Höll. Monika Hrastnik je s 447 točkami peta.

Mladinci: Kanadski freerider je neustavljiv!

Jackson Goldstone (Miranda Factory Team) si želi v svoji krstni mladinski sezoni osvojiti vse. Po naslovu svetovnega prvaka prejšnji teden si je danes pokoril konkurenco in z zavidljivim časom 2:51,065 osvojil prvo mesto. Drugi je bil prvi po verajšnjih kvalifikacijah Španec Pau Menoyo Busquetes (Commencal 21), ki je zaostal 2,225 sekunde. Tretje mesto je odšlo na Novo Zelandijo k Jamesu Macdermidu (YD Racing). Slednji je bil 4 sekunde stran od zmage.

V skupnem seštevku s tremi zmagami in enim tretjim mestom vodi Goldstone, ki ima 220 točk. Na drugem mestu je s 130 točkami Britanec Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team), ki je danes osvojil četrto mesto, tretji je Pau Menoyo Busquetes (128 točk).

Mladinke: Svetovna prvakinja je brez konkurence

Bolgarka Izabela Jankova, aktualna evropska in svetovna prvakinja, je bila nepremagljiva tudi na zahtevni progi v Lenzerheideju. 3:32,096 je bilo dovolj za zmago. Le 3,5 sekunde je zaostala Kanadčanka Gracey Hemstreet, tretje mesto je z 11,3 sekundami zaostanka pripadlo Norvežanki Kine Haugom.

Jankova je po dveh drugih, enem tretjem in današnji zmagi s 160 točkami trdno v vodstvu. Britanka Phoebe Gayle (Canyon Collective FMD), danes četrta in letos zmagovalka dveh dirk je s 130 točkami druga, na tretjem mestu pa je zmagovalka letošnje prve dirke svetovnega pokala Avstrijka Sophie Gutoehrle (70 točk).

Vrstni redi

Jutri ne zamudi ogleda ženskih in moških dirk v elitni kategoriji olimpijskega krosa. V živo na Red Bull TV.

Na naslovni fotografiji aktualni evropski prvak in današnji zmagovalec Loris Vergier. Fotografijo smo si sposodili pri UCI Mountain Bike.

Preberi še

Kvalifikacije spusta v Lenzerheideju so pod streho

Sledite nam